BPA gittikçe artan ve zararları sıklıkla konuşulmaya başlanın bir kimyasaldır. Bu kimyasalın sağlığımıza oldukça büyük zararları vardır.
Bu yazımızda BPA nedir? BPA'nın zararları nelerdir? BPA nerelerde bulunur gibi soruların cevaplarını bulacaksınız.
Bisfenol A veya BPA, uzun bir geçmişi olan gizli bir kimyasaldır. Kimyagerler BPA'yı 1891'de yarattı ve günümüzde çok fazla sayıda üründe bulunmaktadır. Bilinen bir endokrin bozucu olan BPA her yıl dünya çapında üretilen en yüksek hacimli kimyasallardan biridir. BPA sadece plastiklerde ve reçinelerde bulunmaz, araştırmalar pek çok kişinin vücudunda (fetüs dahil) bulunduğunu göstermektedir.
Bu yazıda önemli bir konu olan BPA nedir? BPA'nın zararları nelerdir? BPA nerelerde bulunur? BPA'dan nasıl kurtuluruz? sorularının detaylarına bakacağız.
BPA Nedir ve Zararları Nelerdir?
BPA, dünya çapında her yerde bulunan bir kimyasal olarak kabul edilir ve gezegende en çok çalışılan kimyasallardan biri haline gelmiştir. Epoksi reçinelerde ve polikarbonat denilen sert şeffaf plastiklerde kullanılıyor. BPA, plastik sofra gereçlerinde, kapaklarda, kahve makinelerinde, yiyecek ve saklama kaplarında, yiyecek ve içecek kutularının astarlarında, epoksi reçinelerde, diş dolgu macunlarında, tıbbi ekipmanlarda, yazar kasa fişlerinde bulunabiliyor (1).
Bilimsel çalışmalar, BPA'yı endokrin bozulması, erkeklerde azalmış sperm üretimi, kızlarda erken ergenlik, doğurganlık sorunları, daha fazla düşük yapma, endometriozis, erken meme bezi gelişiminin uyarılması ve yumurtalık disfonksiyonu, obezite dahil olmak üzere bir dizi sağlık etkisi ile ilişkilendirilmiştir (2).
Ayrıca kalp hastalığı, tiroid bozukluğu, nörolojik rahatsızlıklar, kanser, diyabet, gıda tolerans sorunları, doğum öncesi maruziyet nedeniyle bilişsel işlevde azalma ve gelişen fetüste kromozomal hatalara neden olarak ani düşüklere ve genetik hasara neden olabilir (3, 4).
BPA Nerelerde Bulunur?
Plastiklerden tamamen kaçınmak pratik değildir. Ancak yiyecek ve suyumuzla temas eden, ağzımıza giren veya vücudumuzla yakın temasta bulunan BPA içeren ürünleri hayatımızdan çıkarabiliriz. Bu özellikle bebekler ve küçük çocuklar için önemlidir. BPA'nın evlerimizin içindeki tozda bir SVOC olarak bulunduğunu bilmek de önemlidir. Bu nedenle en iyi çözüm HEPA filtreli elektrikli süpürgeyle haftalık olarak süpürmektir. Yaşam alanınızdaki SVOC'leri tamamen ortadan kaldırmak için Pureal Derin Temizlik Prosedürünü uygulayabilirsiniz. Derin Temizlik Yöntemini incelemek için tıklayınız.
BPA’dan Nasıl Kurtuluruz?
- Cam şişelerde satılan suları tercih edin.
- Bebek maması alacaksanız cam ambalaj tercih edin.
- Mümkün olduğunda taze yiyecekler yiyin ve cam kavanozlarda gelen yiyecekleri seçin. Cam her zaman en iyi seçimdir.
- Her gün kullandığımız mutfak eşyalarının çoğu BPA içerir. Bu yüzden plastik gıda kaplarından kurtulun ve kumaş veya bambu bazlı kağıt havlu, peçetelere geçin. Ayrıca metal veya cam kaseler ve ölçü kapları seçin.
- Gazete, makbuz, para, yazıcı mürekkebi, geri dönüştürülmüş kağıt ürünleri BPA içerebilir.
- Bebekler her şeyi ağızlarına götürmeyi sevdikleri için BPA içermeyen oyuncakları seçmek çok önemlidir!
BPA içeren tüm yiyecek/içecek kaplarını çıkararak ve düzenli olarak evinizi süpürerek, ailenizin bu sinsi ve zararlı kimyasala günlük maruziyetini önemli ölçüde azaltabilirsiniz.
Sources - Kaynakça
1. https://www.cdc.gov/biomonitoring/BisphenolA_FactSheet.html
2. https://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/sya-bpa/index.cfm#:~:text=Bisphenol%20A%20(BPA)%20is%20a,tops%2C%20and%20water%20supply%20pipes.
3. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/bpa/faq-20058331
4. https://www.healthline.com/nutrition/what-is-bpa
İlginizi çekebilir: Her Ev ve Bütçe İçin En İyi Su Filtresi Nasıl Seçilir?