Güvenilir ve VOC (zararlı gaz) içermeyen, kimyasallar barındırmayan bir bebek odası hayali kuruyorsanız bu konuda fikir ve önerilere ihtiyacınız olacak.
Bir bebek bekliyorsanız, öncesinde bebek için pek çok şeyi seçmeye başlıyorsunuz. Bu seçimlere beşik, yatak, kıyafetler gibi onlarca farklı şey dahil. Bu seçim ise bebeğiniz ve sizin için oldukça önemli. Çünkü doğru ürünler seçerek bebeğiniz ve çocuğunuzun uzun vakit geçireceği yatak odasını, güvenilir bir alan haline getirebilirsiniz.
Bebek odası veya çocuk odası tasarlayacak ve kuracak olanların aklında genellikle belli sorular vardır. Bebek odası nasıl olmalı?, Çocuk odası nasıl olmalı? Bebek odası nasıl yerleştirilmeli? Çocuk odası nasıl yerleştirilmesi, Bebek odası kurulurken veya tsarlanırken nelere dikkat edilmeli? Çocuk odası kurulurken veya tasarlanırken nelere dikkat edilmeli? gibi
İşte soruların cevapları...
Odalardaki Zehirli Kimyasallar
Bebek odası kurarken dikkatli olmak önemlidir çünkü yaratmaya çalıştığınız oda evinizin en tehlikeli odası olabilir. Bunun nedeni, havaya çeşitli zararlı kimyasallar yayan tüm yeni mobilyalar, boyalar ve diğer öğelerdir.
Bu durum, gelişmekte olan akciğerleri, karaciğerleri, beyinleri vb. bu görünmez kimyasalların etkilerine karşı özellikle savunmasız olan bebekler için sağlıksız bir ortam yaratır.
İyi haber şu ki, hangi zehirli maddelerden kaçınmanız gerektiğinin ve nerede saklandıklarının farkında olarak kolayca daha güvenli bir bebek ve çocuk odası kurabilirsiniz!
Peki Bebek ve Çocuk Odası Kurarken Hangi Kimyasallardan Kaçınmalıyız?
Bu liste bebek ve çocuk odası kurarken en sık karşılaşabileceğiniz ve bebek ve çocukların sağlığını en çok tehdit eden içeriklerin olduğu listedir. Bu listedeki içeriklere dikkat ederek bebeğiniz ve çocuğunuz için güvenilir bir oda tasarlayabilirsiniz.
1. Formaldehit
Formaldehit kanserojen bir maddedir ve özellikle bebek ve çocuklar için oldukça zararlıdır. Bu içerik genellikle press board veya orta yoğunluklu suntadan (MDF) yapılan bebek mobilyalarında, şiltelerde ve hatta kırışıksız çarşaf ve giysilerde bulunan kanserojen ve akciğer tahriş edici bir maddedir (1).
2. Alev Geciktiriciler
Alev geciktiriciler kanserojen bir maddedir. Bu maddenin kullanım amacı yangın sırasında alevi geciktirmesi ve yangının yavaş yayılmasını sağlamak içindir. Niyet iyi olsa da ürün oldukça tehlikelidir. Kullanımı ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, bazı döşemeli mobilyalarda, şiltelerde, bebek arabalarında, kumaşlarda, araba koltuklarında ve hatta bebek kıyafetlerinde bulunabilirler! (2)
3. BPA
BPA, diğer ismi ile bisphenol a pek çok açıdan insan sağlığına zararı olan bir içeriktir. Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), polikarbonat plastik kaplarda, alüminyum kutuların astarlarında ve diğer ürünlerde kullanılan BPA'nın (bisfenoller) obezite, dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu, hormon bozukluğu, diyabet, davranış bozuklukları, üreme sağlığı sorunları ile ilişkili olduğunu belirtmektedir. Bu yüzden mümkün oldukça cam ürünler veya BPA’sız plastikler kullanın (3).
4. Plastikleştiriciler veya Ftalatlar
Plastikleri daha esnek ve kırılması daha zor hale getirmek için kullanılan bir grup kimyasaldır. Çocuklarda beyin, cinsiyet, üreme ve gelişim sorunları ile ilişkilendirilmiştir. Bebek bezleri şilteler, yatak örtüleri, esnek plastik oyuncaklar gibi yumuşak plastik içeren ürünlerde bulunabilirler (4).
5. PVC veya Polivinil Klorür
PVC, merkezi sinir sistemini, cildi, karaciğeri, bağışıklık sistemini ve üreme sistemini etkileyen kurşun, kadmiyum ve/veya organotinler içerebilir. PVC içermeyen oyuncak ve ürünleri arayın. Kodu 3 olan plastik, polivinil klorür ile yapılır. Bebekler her şeyi ağzına götürürler ve bu tür plastikler bebeğin ağzına veya gıda maddelerine temas etmemelidir. Aslında PVC “zehirli plastik” olarak bilinir çünkü üretimden imhasına kadar tehlikelidir (5).
6. Zararlı VOC'ler
VOC yani uçucu organik kimyasalların bir kokusu vardır ve tipik olarak zamanla dağılırlar. Boyalar, yer döşemeleri, kilimler, tekstil ürünleri ve oyuncaklarda bulunabilirler. VOC'ler akciğer tahrişine, böbrek hasarına, karaciğer hasarına yol açar. Tüm ürünleri kapsamlı bir şekilde incelemek ve eve getirilen tüm yeni ürünlerin bebeğinizin odasına getirmeden önce bir süre gazdan arındırılması gerekebileceğini anlamak önemlidir (yeni kokusunun geçmesini sağlamak). Bunun için bloglarımıza göz atabilirsiniz (6).
7. SVOC'ler
SVOC yani yarı uçucu organik bileşikler, toza binen, kokusu olmayan ve çoğu ürünün ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış kimyasallardır (zaman içinde dağılmazlar). Alev geciktirici, anti-mikrobiyal, mikroplara dayanıklı, akar önleyici, mantar önleyici, küfe dirençli, küflenmez, kırışmaz, su ve/veya leke tutmaz olduğunu belirten ürünlerde bulunabilirler (7).
8. Elektromanyetik Radyasyon (EMF)
Bebeğin odasındaki her elektronik cihaz bir miktar düşük frekanslı EMF yayar. Bazı EMF'ler, endişe kaynağı değildir, ancak bebek monitörleri, saatler, akıllı sayaçlar ve farklı akıllı cihazlardan gelen EMF'ler endişe kaynağı olmalıdır. Ayrıca, çocukların beyinlerinin yetişkinlere göre önemli ölçüde daha fazla EMF radyasyonu emdiği ve bu da onları daha fazla risk altına soktuğu kanıtlanmıştır. Ek olarak, araştırmalar EMF'lere aşırı maruz kalmayı bilişsel değişiklikler, davranış sorunları, astım, uyku sorunları ve hatta kanser ile ilişkilendirmiştir (8).
Bir sonraki adımda, bebeğiniz ve çocuğunuz için güvenilir bir oda yaratmak için daha güvenli alternatiflere bakacağız.
1: Beşik
Beşik malzemesinin masif ahşap olduğundan emin olun. Masif harici ürünler (MDF gibi) VOC (zehirli gazlar) yayan tutkallar içerir ve formaldehit salınımı yaparlar. Bunun için en güvenilir yol güvendiğiniz bir markadan veya kendi marangozunuza yaptırmak olabilir.
2: Yatak
Bebekler için sadece doğal ürünlerden yapılmış (yün, pamuk, lateks gibi) yatakları tercih edin. Visko içerikli yataklar tercih etmeyin. Ayrıca çarşaf ve nevresim için ise organik pamuk kumaştan yapılmış olanları tercih edin. Pek çok marka bu özelliklere sahip yataklar ve nevresim takımları üretiyorlar.
3: Duvar Boyası
Bebek ve çocuk odasında VOC salınımı yapmayan (VOC-Free veya Low VOC), formaldehit içermeyen boyaları seçtiğinizden emin olun. Bunun için markaların VOC salınımı yapmayan veya düşük VOC salınımı yapan boyalarını tercih edin. Pek çok boya markasının bu özelliklere sahip ürünlerini Türkiye’de bulabilirsiniz. Örneğin Filli Boya markasının Momento Life serisi bu özelliklere sahiptir.
4: Bebek Kamerası
Bebek monitörleri, bebeğin gelişen beynini ve uyku düzenini olumsuz yönde etkileyecek çeşitli seviyelerde düşük frekanslı EMF radyasyonu üretebilir. Bunun için üreticiyle iletişime geçin ve endişelerinizi bildirin. Ya da kablolu kameralar kullanın. Artık pek çok marka kablo ile internete bağlanan kameralar üretiyorlar. Ayrıca bilgisayarınızı ethernet kablosuyla internete bağlayabilir ve bilgisayarınızın web camini kullanabilirsiniz.
5: Halılar
Bir kilim veya oyun halısı almadan önce; VOC, PVC, BPA, EVA ve diğer plastik bazlı kimyasallardan kaçınmak için yün veya pamuk gibi %100 doğal malzemelerden yapılmış ürünleri seçin. Ayrıca makinede yıkanabilen halılar işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Sources - Kaynakça
1.https://www.cdc.gov/niosh/topics/formaldehyde/default.html#:~:text=Exposure%20to%20formaldehyde%20can%20irritate,duration%2C%20and%20work%20being%20done.
2. https://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/flame_retardants/index.cfm
3. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/bpa/faq-20058331#:~:text=Exposure%20to%20BPA%20is%20a,2%20diabetes%20and%20cardiovascular%20disease.
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8157593/
5. chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://19january2017snapshot.epa.gov/sites/production/files/2016-09/documents/vinyl-chloride.pdf
6. https://www.pca.state.mn.us/pollutants-and-contaminants/volatile-organic-compounds-vocs#:~:text=and%20environmental%20concerns-,Exposure%20to%20VOC%20vapors%20can%20cause%20a%20variety%20of%20health,are%20suspected%20or%20proven%20carcinogens.
7. https://iaqscience.lbl.gov/svocs-and-health#:~:text=The%20health%20effects%20of%20a,focused%20on%20the%20developing%20fetus.
8. https://www.safewise.com/au/baby-monitor-safety/
9. Kaynak 1
10. Kaynak 2
İlginizi çekebilir: Her Ev ve Bütçe İçin En İyi Su Filtresi Nasıl Seçilir?