Çocuklar için aktiviteler

Çocukların Evde Yapabileceği ve Doğadan İlham Alan Aktiviteler

Evde doğadan gelen ve ilham veren aktiviteler yapmak için önce ebeveynlerin bu konuda bilinçlenmesi şart. Peki ama çocukların evde yapabileceği aktiviteler neler? Doğadan ilham alan ev aktiviteleri hangileri? İşte detaylar…

Yeni dünya düzeninde çocukların tamamen ev ortamına hapsedilmesi, onları doğadan ve keşfetme duygusundan uzaklaştırabiliyor. Çocuklar için zor olan bu süreçlerde aileler basit etkinliklere vakit ayırarak onların gelişimine ve sağlıklı bir birey olmalarına katkıda bulunabilir. Çok sayıda çocukların evde yapabileceği aktiviteler var. Özellikle de doğadan ilham alan etkinlikler onların daha çok ilgisini çekiyor. Örneğin balkonda filiz yetiştirmek, toprağı ve doğayı ilk kez bu derece yakından deneyimlemelerine olanak tanıyor.

Evde çocukların hem eğlenip hem de keşfetmesi için ebeveynlere yaratıcı olmak düşüyor. Peki ama çocukların evde yapabileceği aktiviteler neler? Doğadan ilham alan ev aktiviteleri hangileri? İşte detaylar…

Çocukların Evde Yapabileceği ve Doğadan İlham Alan Aktiviteler

Çocukların kişisel gelişimi geçirdikleri vaktin kalitesine göre belli olur. Uzmanlar özellikle pandemiden sonra evlere kapanan çocukların gelecekte birçok problem yaşayabileceğini vurguluyor. Oysa ailecek birlikte yapılan aktivite ve etkinlikler ile bu riski ortadan kaldırabilirsiniz. Öncelikle zamanı kaliteli hale dönüştürecek ve doğa sevgisini çocuğa aşılayacak aktiviteleri keşfetmemizde fayda var.

  • Balkonda filiz yetiştirin
  • Birlikte yemek yapın
  • Doğal oyun hamurundan hayvan figürleri yaratın
  • Doğal malzemeler ile el sanatları yapın
  • Toprak kazın ve için bir sebze ekin
  • Sanal okul gezisi planlayın
  • Sanal müze gezisi planlayın
  • Okuma saatleri planlayın
  • Kamp alanı kurun
  • Hep birlikte kuş gözlemciliğine başlayın
  • Çocuk belgeselleri izleyin

Yukarıda belirttiğimiz seçenekler çocukların evde yapabileceği ve tamamen doğadan ilham almış aktivitelerdir. Siz de bunları uygularken en az çocuklarınız kadar mutlu olabilir ve yeni bir şeyler öğrenirsiniz.

1)     Balkonda Filiz Yetiştirin

Çocuklar için topraktan bir filiz çıkması muhteşem bir gelişmedir. Çünkü yeni bir keşif yapmış olurlar. Üstelik filizlenene kadar sulayarak verdikleri emeklerin karşılığını almak da onları mutlu eder. Tohum seçimi yaparken hızlı büyüyen türlere yönelin. Çünkü çocukların ilgisi uzun süreçli maratonlara dayanmaz ve heyecanını yitirebilir. Yonca, brokoli ya da fasulye bu konuda işinizi fazlasıyla görecektir.

2)     Doğadan Gelen Malzemelerle El Sanatlarına Başlayın

Çocuklar resme ve sanata karşı hayli meraklıdırlar. Fakat düz bir kağıt ya da pano yerine doğadan gelen malzemeleri kullanmak, onların yeni şeyler keşfetmesini sağlar. Deniz kenarından topladığınız taşların üstüne resim çizimi yaptırabilirsiniz. Yaprak boyama aktivitesi de onların ilgisini çekecek bir seçenektir.

3)     Okuyarak Doğayı Keşfedin

Okurken hem sizin hem de çocuğunuzun doğayı keşfetmesini sağlayacak bir kitap seçin ve günün belli saatlerinde okuma vakitleri yapın. Günümüzde birçok kitap bu konuda iyi alternatifler oluşturuyor. Çocuğun yaşına göre resimli ve büyük yazı puntolu kitaplara yönelebilirsiniz.

4)     Kamp Alanı Kurun

Çocukların evde yapabileceği yüzlerce aktivite saymak mümkün. Doğadan ilham alan etkinlikler denildiğinde sayısız seçenek sunulur. Fakat kamp kültürünü deneyimlememek de olmaz. Bunun için imkanı olan ailelerin doğal bir ortamda gerçekleştirilmesi önerilir. Fakat evde de çocuklara kamp ruhunu yansıtabilirsiniz. Mini çadır, minderler, kamp çantası gibi basit malzemeler ile etkinliğe başlayabilirsiniz. 

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Ev Temizliği Yaparken Kaçınılması Gereken 5 Ürün ve Yerine Kullanabileceğiniz Güvenilir Temizlik Ürünleri