Hamile

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? 5 Püf Noktası

Hamilelikte cilt bakımı yaparken hangi ürünler tercih edilmelidir? Öncelikle tercih edilen ürünler cildi besleyici ve yenileyici içerikli ürünler olmalıdır. Hamileliğin her döneminde C vitamini içerikli ürünleri kullanabilirsiniz. Cildi besleyici nemlendiriciler ve cilt yenileyici kremler de tercih edilebilir.

Hamilelikte cilt bakımı belli sorunları da beraberinde getirebilir. Çünkü hamilelik sürecinde yaşanan hormonal değişiklikler sebebiyle birçok cilt sorunu ile karşı karşıya kalınır. Gebelik süreci zor ve sancılı bir süreçtir. Bu zaman içerisinde anne adaylarının vücutlarında ve ciltlerinde değişimler yaşanır. Örneğin; ciltte akne oluşumu, lekelenme, çatlak gibi birçok cilt problemi oluşabilir.

Anne adayları hamilelikte cilt bakımı yaparken nelere dikkat etmelidir? Hamilelikte cilt bakımının püf noktaları nelerdir? Hamilelikteki cilt sorunları, cilt yapısına ve genetik faktörlere göre farklılık gösterebilir. Bu süreci cildinize özen göstererek geçirirseniz, hamilelik bittikten sonra da rutin hayata dönmeniz daha kolay olacaktır. Hamileliğin ilk ayları cilt sorunlarının nispeten daha düşük olduğu zamanlardır. Gebelik ilerledikçe cilt sorunları da artmaya başlar.

Hamilelikte cilt bakımı yaparken hangi ürünler tercih edilmelidir? Öncelikle tercih edilen ürünler cildi besleyici ve yenileyici içerikli ürünler olmalıdır. Cildi besleyici nemlendiriciler ve cilt yenileyici kremler de tercih edilebilir. Özellikle yaz aylarında cilt koruyucu kremler de kullanılmalıdır. Ancak cilt koruyucu kremlerin kimyasal filtre içermeyenleri tercih edilmelidir.

Hamilelikte Güvenilir Cilt Bakımı İçin Kaçınılması Gereken Malzemeler

Hamilelikte cilt bakımı yaparken kaçınılması gereken birtakım malzemeler de vardır. Öncelikle gebelik sürecini kimyasal içerikli olmayan, doğal ürünler kullanarak geçirmek gerekir. Aşağıda bahsedeceğimiz ürünleri kullanmak cilt yapısının daha fazla bozulmasına sebep olacaktır. O nedenle gebelik sürecinde cilt bakım ürünlerini tercih ederken içeriklerini okumalı ve doğal içerikli ürünler satın alınmalıdır.

1.      Parabenler ve Ftalatlar

Parabenler ve ftalatlar cilt hassasiyetine sebep olabilecek ürünlerdir. Deride alerjiye, kaşıntı hatta deri döküntülerine sebep verebilir. Cilt sağlığınız için bu tarz içerikli ürünlerden uzak durmak gerekir. Gebelikte bu içerikteki ürünleri kullandıktan sonra cildinizde kuruluk ve alerji gözlemleniyorsa da mutlaka bir hekime danışın. Doktorunuz bu ürünleri kullanmamanız konusunda sizi en iyi şekilde yönlendirecektir.

İlginizi çekebilir: Kaçınılması Gereken Kimyasallar: Formaldehit | Kaynağını Evinizden Uzaklaştırın

2.      Salisilik asit

Salisilik asit içeren ürünler tıpkı parabenler de olduğu gibi gebelikte cilde zararlı içeriklerdir. Hamilelik sürecinde kullanılması önerilmez. Çünkü salisilik asit içerikli kremler cildin dış tabakasının soyulmasına sebep olabilir. Bu soyulma sonrası cilt aşırı kurur ve kaşıntı, kurdeşen gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. 

3.      Uçucu Yağlar

Birçoğumuz hoş kukulu ürünleri kullanmayı severiz. Yağlar cilt üzerinde hassasiyet yaratan en önemli etkenlerden birisidir. Kullanırken de araştırılmalı ve gebelikte zararlı olan yağlar kullanılmamalıdır. Fesleğen, rezene, biberiye gibi uçucu yağlar gebelikte uzak durulması gereken yağlardır. Kullanılacaksa bile mutlaka bir uzman hekime danışılmalıdır. 

İlginizi çekebilir: BPA Nedir ve Zararları Nelerdir? Evimizde BPA’dan Nasıl Kurtuluruz?

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Hamilelikte cilt bakımı nasıl yapılmalıdır? Öncelikle kimyasal içerikli ürünlerden uzak durup, doğal içerikli ürünlere geçilmelidir. Peeling gibi soyulup, cildin kurumasına daha fazla sebep olacak maskelerden uzak durulmalıdır. Duş alırken de çok sıcak su yerine ılık vücudu rahatlatıcı duşlar yapılmalıdır. Böylece cildinizin fazla kurumasını engellemiş olursunuz.

Cilt kuruluğu elbette ki gebelik sürecinde yaşanacaktır buna engel olmak için doğal içerikli nemlendiriciler de kullanabilirsiniz. Kısaca ciltte hassasiyet yaratacak ürünlerden uzak durmak gerekir.

4. Mineral Bazlı Güneş Kremi Kullanın

Mineral bazlı güneş kremleri, kimyasal filtreli güneş kremlerine göre doğal içerikli kremlerdir. Mineral içeriğe sahip bir ürün olduğu için cildi besler, korur ve nemlendirir. Alerjik bir yapıya sahip değildir. O nedenle hamilelik sürecinde gönül rahatlığıyla kullanılabilir.

İlginizi çekebilir: Perflorlu ve Poliflorlu Alkil Maddeler (PFAS) Nedir? Zararları Nelerdir?

5. Kuru Cilt ve Çatlaklar İçin Doğal Ürünler Tercih Edin

Hamilelikte kadınların en büyük korkulu rüyası kuru ciltlerdir. Cilt kuruluklarını da yaşamayan hamile neredeyse yoktur. Gebelikte meydana gelebilecek çatlak ve kuru ciltler için doğal içerikli ürünler tercih edilmelidir. 

İlginizi çekebilir: Enzimler Nedir? Enzim Katkılı Deterjanlar Hakkında Bilinmeyenler