Küf lekesi

Küf Nasıl Temizlenir ve Küf Kokusunu Nasıl Giderilir? - Küf Oluşumunu Engellemek İçin 5 Etkili Yöntem

Eğer yanlış yöntem ve kullanım olursa küfün belirmeyeceği ev neredeyse yok. Peki ama evde küf kokusu nasıl giderilir? Evdeki küf kokusundan kurtulmak için hangi doğal yöntemler uygulanır? Temizlik malzemesi kullanmadan evdeki küf kokusu yok edilir mi? İşte detaylar…

Evde nem sorununa işaret eden küf kokusu, yaşam alanında kaliteyi düşüren ve çeşitli rahatsızlıklara neden olabilen önemli bir sorundur. Evde küf kokusunu gidermek de bu sebeple önem kazanır. Fakat küfü gidermek kadar bunu kimyasal ve zararlı temizlik malzemeleriyle değil, aksine, doğal ürünler ve yöntemler ile gerçekleştirmek gerekir.Eğer yanlış ortam, yöntem ve kullanım olursa küfün çıkmayacağı ev neredeyse yok.

Peki ama küf nasıl temizlenir? küf nasıl kokar ve küf kokusu nasıl giderilir? küf nasıl önlenir? küf neden oluşur? küften kurtulmak için hangi doğal yöntemler uygulanır? Doğal yöntemlerle evdeki küf kokusu yok edilir mi? İşte detaylar…

Küf Neden Oluşur?

Evdeki küf oluşumunun temel sebebi aşırı nem ve su oluşumundan kaynaklanır. Sık havalandırılmayan evlerde ya da herhangi bir tesisatında su kaçağı olan alanlarda küfü görmek mümkün. Üstelik evin yeni ve modern bir mimari olması da bu sorunun yaşanmayacağı anlamına gelmez.

Küf, önce ufak bir hacimde kendini gösterir. Genellikle yoğun nem ve düşük havalandırma olan banyo gibi alanların tavanlarında ortaya çıkar. Zaman içerisinde ilerler ve büyür. Küf büyüdükçe ortama istenmeyen derecede kokulu bir gaz yaratır. Buna da küf kokusu denir.

İnsanların yaşam kalitesini sekteye uğratan bir sorun olduğu net olarak söylenebilir. Fakat ümitsizliğe gerek yok! Çünkü doğal yöntem ve ürünler ile bu sorunu kökünden çözebilirsiniz.

Küf Doğal Yöntemlerle Nasıl Temizlenir?

Evde küfü temizlemenin birçok yöntemi vardır. Fakat bunlar arasında her zaman en doğal olana yönelmek gerekir. Çünkü küfü yok etmek için kullanılan kimyasal ürünler ağır kimyasal kategorisindedir ve size ve çevrenize ciddi zararlar verebilir.

Küfü yok etmeden önce sorunun kaynağı tespit edilir. Genelde küfün yerini bulmak için burnumuzla koku algılamaya çalışmak yeterli. Zira keskin bir koku ortama yayılmış olur. Küfün oluşabileceği yerlerden bazıları şunlardır:

  • Çamaşır makinaları,
  • Kurutma makinaları,
  • Banyo duvarları veya tavanları
  • Nemli ve ıslak giysiler,
  • Evde sızıntı yapan boru tesisatı,
  • Lavabo kısımları,
  • Duş ve küvet alanları,
  • Duş perdesi,
  • Lavabo altı,
  • Banyo ve mutfak dolapları,
  • Giysi rafları ve çekmeceleri,
  • Bulaşık makinesi,
  • Bodrum katı,
  • Çatı katı,
  • Halı ve parke döşemeleri.

Ev içerisinde kokuyu takip ederek rahatlıkla küfün ana noktasını bulabilirsiniz. Bazı durumlarda küf, koku ile tespit edilemiyor. Bunun sebebi henüz yeteri derecede büyümemiş olmasıdır. Bu durumda gözlemleme ile araştırma yapmanız gerekecek. 

Küfü tespit ettikten sonra temizleme aşamasına geçiyoruz. Bunun için:

1. Küf oluşmuş alana öncelikle Pureal Doğal Çamaşır Suyu püskürtün.

2. Ardından alana Pureal Çok Amaçlı Temizlik Sirkesi püskürtün.

3. Birkaç saat bekletin ve ardından durulayın.

Bu işlem en az kimyasal işlemler kadar etkilidir. Sirke içerisinde bulunan asetik asit ve doğal çamaşır suyu içerisinde bulunan hidrojen peroksit (oksijenli su) küfü yok eder ve tekrar oluşumunu engeller. 

Küf Oluşumu Nasıl Önlenir?

1. Nem Kaynağını Azaltın

Evde oluşan küf kokusunu gidermenin en basit fakat bir o kadar da etkili yolu ortamdaki nem oranını düşürmektir. Çünkü daha önce de belirtildiği gibi küfün ana sebebi nemdir. Evinizi günün belli aralıklarında havalandırırsanız, kalıcı bir çözüm yaratırsınız. Fakat bunun için küfün kaynağını tespit etmeniz şart. Zira bu şekilde sorunu kökünden çözersiniz.

Banyo alanlarına havalandırma fanı takabilirsiniz. Fan, siz banyodayken ve çıktıktan sonra 15 dakika çalıştığında, ortamda bulunan nem oranını düşürerek dengeler. Özellikle evin tüm odalarını günde 5 ile 30 dakika arası havalandırın. Pencere açmanız yeterli.

2. Evinizin Tozunu Düzenli Alın

Evde küf kokusunu yaratan diğer bir olasılık da aşırı tozlanma. Gerek zemin gerekse de mobilya üzerlerinde biriken toz tanecikleri küf kokusunu arttırmaktadır. Rutin temizliklerinizin içine toz almayı da dahil ediniz. Elektrikli süpürge, mikrofiber bez ya da mikrofiber paspasları bu uygulama için ihtiyacınız olacak malzemelerdir.

3. Hava Filtrelerinizi Değiştirin

Modern ve yeni nesil evlerde, ortamdaki havayı yenilemek ve nem oranını düşürmek için hava filtreleri kullanılır. Bunlara klimalar da dahil edilebilir. Bu teknolojik ürünlerin içerisinde hava geçişinde temizliği sağlayan filtreler bulunuyor. Yılda en az 1 defa hava filtresi temizliği yaptırırsanız, doğal yöntemle evdeki küf kokusundan kurtulmuş olursunuz. Ayrıca evdeki nemi düşüremiyorsanız nem alma cihazı edinin. 

4. Sentetik Koku İçermeyen Yüzey Temizleyici Ürünleri Kullanın

Yüzey temizliği, bir evin olmazsa olmaz temizlik sürecidir. Bunun hijyene olduğu kadar küf kokusunu önlemeye de katkısı var. Fakat dikkat! Yüzey temizleyici ürünün içerisinde kesinlikle sentetik koku olmaması önemlidir. Pureal temizlik ürünleri sentetik koku içermez. 

5. Çamaşır Makinanızın Kapağını Açık Bırakın

Çamaşır ve bulaşık makinalarının işi bittikten sonra kapağını kapatmak sık yapılan bir yanlıştır. İçeride kalan su sebebiyle ciddi bir nem ve dolayısıyla küf oluşumu yaşanabilir. Makinanın işi bittikten sonra kapağını açık bırakın. Mümkünse 1 – 2 saat bu şekilde kalsın. Ciddi etki ettiğini göreceksiniz.

İlginizi çekebilir: Bebek Odası Temizliği Nasıl Yapılır? 5 Önemli Püf Noktası