Ev temizliği

Hamilelikte Ev Temizliğinde Kullanabileceğiniz Güvenilir Temizlik Ürünleri | Hamilelikte Ev Temizliği Rehberi

Hamilelikte temizlik nasıl yapılmalıdır ve kaçınılması gereken ürünler nelerdir?

Yazı içerisinde: hamilelikte hangi temizlik ürünlerinden kaçınılması gerekir? Hamilelerin temizlik yaparken gönül rahatlığıyla kullanabilecekleri temizlik bileşenleri neler? gibi sorulara yanıt bulacaksınız. Keyifli okumalar dileriz…

İnsan, sağlıklı yaşam için rutin olarak temizlikte doğal ve zararsız malzemeler kullanmalı. Fakat hamilelik, bireylerin zararlı kimyasal maddelerden en çok kaçınmaları gereken bir dönemdir. 

Çoğu zaman bilgi eksikliği sebebiyle hamile kişiler marketlerden aldıkları kimyasal içerikli temizlik ürünleriyle zemin temizliği, çamaşır yıkama ya da diğer hijyen çalışmalarını gerçekleştirebiliyor. Temizlik esnasında fark edilmese de yüzeyde, havada, halıda ya da kumaşta zararlı maddeler kalıp hem bireyin hem de bebeğin sağlığını riske atmaktadır.

Hamilelikte temizlik ve kaçınılması gereken ürünleri merak edenler için bu makaleyi kaleme aldık. Yazı içerisinde: hamilelikte hangi temizlik ürünlerinden kaçınılması gerekir? Hamilelerin temizlik yaparken kullanabilecekleri temizlik ürünleri nelerdir? sorularına yanıt bulacaksınız. 

Hamilelikte Ev Temizliği Yaparken Neden Dikkatli Olunmalıdır?

Zehirli ve toksik içerikli bileşenlerin hamile bireye ve bebeğine zarar verdiği birçok bilimsel çalışmayla ortaya çıkmıştır. Bu konuda EWG Skin Deep listesi referans alınırsa sağlıklı bir yaklaşım sergilenebilir. 

Hamilelikte Kaçınılması Gereken Temizlik Malzemeleri

Temizlik ürünlerinde sıkça rastlanan ve özellikle hamilelik döneminde uzak durulması gereken içeriklerin listesini aşağıda paylaşıyoruz. Böylece alacağınız temizlik ürününün içinde bulunup bulunmadığını kontrol edebilirsiniz.

Gebelik döneminde anne adaylarının mutlaka kaçınması ve kullanmaması gereken temizlik malzemeleri listesi:

  • Etilen glikol
  • Ftalatlar
  • Parabenler
  • Klor bazlı çamaşır suyu - Tuz ruhu
  • Sprey ve aerosol temizleyiciler

Etilen glikol

Popüler temizlik maddelerinin büyük kısmında 'etilen glikol' bileşeni bulunur. Bu bileşik genellikle deterjanlarda mevcuttur. Deterjanlardaki rolü lekelerin hızlı bir şekilde çıkarılmasıdır. Etilen glikol, EWG tarafından en riskli kategoridedir. Yapılan çalışmalar etilen glikol solunması ya da temas edilmesi halinde düşük riskinin 3 kat arttığını göstermiştir.

Dikkat: çoğu kimyasal temizleyici, tek bir tür etilen glikol içermez. Bu yüzden etiketlerde şu içerikleri barındıran ürünleri kullanmayın: PEG, monoetilen glikol, 1,2-etandiol, MEA-DEA-TEA ve glikol.

Ftalatlar

Sağlık açısından her zaman doğal temizlik malzemesi kullanılması gerekir. Fakat konumuz hamilelik olunca çok daha fazla dikkatli olunmalı ve Ftalat gibi endokrin bozucu kimyasallardan mutlak suretle kaçınılmalıdır. Ftalatlar solunduğunda hormonal işleve müdahalede bulunabilen ve plasenta zarını aşabilen bir kuvvete sahiptir. 

Annelerde ftalatlarla ilişkili bazı gebeliğe özgü sorunlar şunları içerir:

  • Daha yüksek düşük ve erken doğum riski
  • Annede preeklampsi riskinde artış
  • Hormonal dengesizlik
  • Tiroid sorunlar

Fetüse potansiyel zararlar şunları içerir:

  • Çocukluk büyümesinde cinsiyete özgü değişiklikler
  • Yüksek tansiyon
  • Nöro-endokrin gelişimdeki eksiklikler
  • Bozulmuş erkek üreme sağlığı
  • Gelişimsel toksisite
  • Epigenetik düzensizlik
  • Bozulmuş plasenta fonksiyonu
  • Düşük doğum ağırlığı
  • Erkeklerde üreme gelişimi sorunları

Ftalatlardan kaçınmanın en güvenilir yolu parfüm ve kimyasal içeren tüm temizleyicilerden kaçınmaktır. Etiketleri kontrol ederken markaların 'Parfümsüz' ibarelerine aldanmamak gerekir. Çünkü markalar kokuyu bastırması için de çeşitli parfümler kullanabilir. Bunun için içerik listesini kontrol edin. İçerik listesinde 'perfume' veya 'fragrance' içeren temizleyiciler tercih etmeyin. 

Parabenler

Günümüzde paraben hakkında farkındalık gittikçe artsa da hala paraban pek çok temizlik ürününde kullanılmaktadır. Paraben, EWG Skin Deep listesinde en tehlikeli kategori olan 9. seviyededir.

Hamilelikte parabenlerle ilgili en büyük sorun, ftalatlar gibi, plasenta bariyerini aşan kanıtlanmış endokrin bozuculardır. Annenin hormonal dengesini ve bebeğin gelişimini etkilerler. Hamilelikte paraben maruziyetinin çocuklukta aşırı kilo gelişimini, erkek çocukların üreme sağlığını ve uygun genital gelişimini ve erkeklerde bozulmuş testosteron fonksiyonunu tetiklediği gösterilmiştir.

Klor Bazlı Çamaşır Suyu

Klor bazlı çamaşır suyu pek çok ülkede ucuz, etkili ve kolayca erişilebilir olması nedeniyle geleneksel bir temizlik ürünüdür. Fakat klor bazlı çamaşır suları ve kullanımı büyük riskleri de beraberinde getiriyor. Amerika’da yapılan araştırmalara göre gebelerin klor bazlı çamaşır suyu kullanımıyla ortaya düşük ve erken doğum gibi riskler çıkmaktadır.

Ayrıca British Medical Journal'da yayınlanan bir çalışma, evde klor bazlı çamaşır suyuna pasif olarak maruz kalmanın bile çocuklarda solunum yolu hastalıkları ve diğer hastalıklara yakalanma riskinin artmasına neden olabileceğini gösterdi.

Sprey ve Aerosol Temizleyiciler

Pek çok çalışma, sprey ve aerosol kimyasal temizleyicilerin kullanımı ile yetişkinlerde başlayan astım riskinin artması arasında bir ilişki bulmuştur. Ayrıca bu temizleyicilerin kullanımının bebekte hırıltı ve enfeksiyon riskini artırdığına dair kanıtlar vardır. Bu spreylerdeki en büyük suçlular akrilik polimerler, alkol, amonyak, klor, glikol, glikol esterler ve terpenlerdir.

Ayrıca uzmanlar, konsantre ftalat seviyeleri nedeniyle sprey ve aerosol oda spreylerinin kullanımına karşı uyarıda bulunuyor.

Hamilelikte Temizlik İçin Kullanılabilecek En Güvenilir Temizlik Ürünleri

Hamilelikte temizlik yaparken kaçınmanız gereken malzemeler listesini geniş tutmamız, sizi “peki ben neyle temizlik yapacağım” tedirginliğine düşürmesin. Günümüzde %100 doğal, etkili ve güvenilir temizlik ürünleri de var. 

Karbonat

Karbonat en doğal leke çıkarma, temizleme ve koku giderme malzemesidir. Yüzeyde oluşan inatçı kirleri karbonat kullanarak ovarsanız etkili bir sonuç alırsınız. Çamaşır yıkarken deterjan gözüne ekleyerek de kokuların giderilmesinde yardımcı olabilirsiniz. Karbonatı su ile karıştırarak macun kıvamına getirebilir ve sert yüzeyleri temizleyebilirsiniz.

Pureal Doğal Temizlik Karbonatı bu anlamda harika bir tercihtir. Pureal Temizlik Karbonatı saf 'sodium bicarbonate' içerir ver içeriğinde hiçbir kimyasal, parfüm veya topaklanma önleyici kimyasal bulunmaz.

Hidrojen Peroksit

Hidrojen peroksit fazladan oksijen molekülü olan sulardır. Temizleme gücü kadar parlatmada ve beyazlatmada da oldukça etkilidir. Hidrojen peroksiti klor bazlı çamaşır suyu yerine güvenle kullanabilirsiniz.

Pureal Doğal Çamaşır Suyu, %100 doğal içeriği ile klor bazlı çamaşır suyuna harika bir alternatiftir.

Sirke

Sirke, güvenilir ve etkili temizlik malzemesinden biridir. Yumuşatıcı, parlatıcı ve yüzey temizleyici olarak her alanda güvenle kullanılabilir. Pureal Çok Amaçlı Doğal Temizlik Sirkesi bu iş için doğru bir tercihtir. İçeriğinde bulunan sirke ve hindistan cevizinden elde edilen sabunlar ile mükemmel bir temizlik sağlar. 

Pureal

Pureal ev temizlik ürünleri, %100 doğal içeriği, hipoalerjenik ve VOC-Free yapısı ile hamilelik döneminde kullanmak için harika bir tercihtir. Kulanımı sırasında zararlı gaz salınımı yapmaz ve evinizin havasını kirletmez. Ayrıca içeriğinde alerjen ve astmajen barındırmaz. Yalnızca EWG değeri en güvenilir 1 - 2 değerli içerikleri barındırır. 

Pureal Tüm Ev Temizlik Konsantresi ile Çok Amaçlı Temizleyici, Banyo Temizleyici,  Cam Temizleyici, Bulaşık Elde Yıkama Köpüğü ve Çamaşır Deterjanı hazırlayabilirsiniz. Ayrıca halı, kilim ve zemin temizlemede de güvenle kullanabilirsiniz. 

Ayrıca Pureal Doğal Leke Çıkarıcı doğal bir leke çıkarıcı, parlatıcı ve beyazlatıcıdır. Kimyasal bazlı leke çıkarıcılara harika bir alternatiftir. Ayrıca yüzeylerde, lavabolarda, duşlarda, tuvaletlerde vb. Çok Amaçlı Temizleyici ve Banyo Temizleyici ile birleştirilebilir.

Dilerseniz premium set alarak çamaşırdan bulaşığa evinizdeki tüm temizlik işlerini kolayca yapabilirsiniz. 

Temizlik ve Çamaşır Ürünlerinin İçeriklerini Kolayca Nasıl İnceleriz?

Bir ürünün "tamamen doğal", "çevre dostu" veya "organik" olarak etiketlenmesi, onun gerçekten toksik olmadığı anlamına gelmediğini unutmayın. Örneğin, "yeşil temizlik" veya "doğa dostu" olarak pazarlanan birçok temizlik ürünü hala toksik yüzey aktif maddeler ve sentetik koku (ftalatlar) içermektedir.

Hamilelik için güvenli temizlik ürünleri ararken, yalnızca tüm bileşenleri EWG Skin Deep'te 1 veya 2 olarak değerlendirilen ürünleri kullanmanızı öneririz. 

EWG Veritabanı, her içeriği 1 (en az toksik) ila 10 (en toksik) arasında derecelendirir. Yani ne kadar güvenli olduğunu öğrenmek için içeriği girebilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayın.

İlginizi çekebilir: Her Ev ve Bütçe İçin En İyi Su Filtresi Nasıl Seçilir?

Hamilelikte Temizlik Hakkında Önemli Bilgiler

Tüm insanlar için sağlıklı bir temizlik süreci “yeşil temizlik” adı verilen konsept ile mümkün olur. Fakat şüphesiz gebe bireyler doğal temizliğe hamilelik süreçlerinde çok daha fazla dikkat etmelidir. İşte önemli ipuçları:

  1. Havadar ortamda temizlik yapın,
  2. Kokulu ve kimyasal içerikli temizlik maddeleri kesinlikle kullanmayın,
  3. Yumuşatıcılardan bu süreçte ve hayatın diğer kalanında uzak durun,
  4. Güvenmediğiniz, içeriğini bilmediğiniz bir temizlik maddesi kullanacaksanız muhakkak eldiven takın,
  5. Temizlik yaparken eğilme, ağır eşya kaldırma gibi durumlardan uzak durun,
  6. Denge kaybı yaşatacak yüksekliklere çıkmayın,
  7. Ağır eşya taşımayın,
  8. Kesici ya da delici aletler kullanmayın,
  9. Kaygan ortamlarda temizlik yapmayın.

İlginizi çekebilir: Karbonat ile Temizlik Önerileri | Karbonatın Temizlikte Etkili Olduğu 5 Uygulama

Gebelikte Ev Temizliği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte ev işleri, normal zamanların aksine çok daha dikkat isteyen bir dönemdir. İnsan kendi ve çevresindekilere olduğu kadar artık bebeği için de bir hassasiyet takınır. İşte hamilelerin ev temizliği yapacakları zaman kullanabilecekleri 5 püf noktası…

1. Doğal Ürünler Kullanılmalı

Ev temizliğinde genelde güçlü etkide ama kimyasal içerikli ürünler kullanılır. Bu durum sıradan her vatandaşın sağlığını riske atabilecek güçte olabilir. Ancak hamilelikte risk faktörü kat be kat artar. Bu nedenle daima doğal temizlik ürünlerine yönelelim. Unutmayın, doğal temizlik ürünleri, en az kimyasallar kadar etkilidir. 

2. Gebelik Dönemi Temizliğinde Havalandırmaya Önem Verilmeli

Temizlik yaparken, içeriğine güvenmediğiniz bir ürün kullanacaksanız, alan havalandırmasına önem vermelisiniz. Damlacıklar yere düşmeden önce uzun süre havada asılı kalabilir. Burada solunacak görünmeyen parçacıklar bebek ve gebe için risk teşkil eder. Temelde gebelikte temizliği yaparken %100 kokusuz ve doğal ürün kullanılmalı. Yine de her ne şart olursa olsun havalandırmayı ihmal etmeyin.

Hamile ev temizliğinde çapraz havalandırma tekniği kullanılır. Bunu oluşturmak için birden fazla zıt yönlü pencere ya da kapı açmak yeterli. Ayrıca vantilatör de kullanımı havalandırma hızını arttıracaktır.

İlginizi çekebilir: Sedef Hastalığı ve Temizlik: Sedef Hastaları İçin Çamaşır Yıkama ve Temizlik Yapma Rehberi

3. İlk 3 Aylık Dönemde Yükünüzü Hafifletin

Gebeliğin ilk 3 aylık dönemi en riskli ve dikkat gerektiren dönem olarak kabul edilir.  Elbette kişi kendini hamilelik öncesi gibi güçlü hissedebiliyor. Ancak ağırlık merkezi fark etmeden değiştiği için istenmeyen durumlar yaşanabilir. Özetle hamileyken ev temizliği yapacak bireyler ağır eşya kaldırmamalıdır.

4. Aşırıya Kaçmayın

Hamileyken standart bir temizlik bile birçok zorlukla birlikte gelir. Normal zamanda tek seferde yapılacak temizlik, gebeyken süreçlere bölünmeli. Yani aşırıya kaçılmamalı.

İlginizi çekebilir: Yenidoğan Bebek Deterjanı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

5. Profesyonel Destek Alın

Hamilelikte ev temizliğinde imkan var ise profesyonel destek almak da iyi bir seçim olabilir. Temizlik şirketlerinin bu tür durumlar için özel ekip ve hizmet modelleri var.

Hamilelik döneminde temizlik ile ilgili aklınıza takılan tüm sorularınız için bize yazabilirisiniz. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız!

İlginizi çekebilir: En İyi Hava Temizleyici Nasıl Seçilir? Hava Temizleyici Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 4 Konu!