Pureal Çamaşır Deterjanı Seti

Yenidoğan Bebek Deterjanı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebek çamaşır deterjanı seçerken dikkat etmemiz gereken belli başlı konular vardır. Çünkü sıradan deterjanlar içeriğinde çeşitli kimyasallar barındırabilir ve bu kimyasallar bebeğinizi etkileyebilir. Peki, deterjan seçimi yaparken nelere dikkat etmeliyiz gelin birlikte bir göz atalım.

Bebek çamaşır deterjanı veya bebek çamaşır sabunu araştırması yaparken kendi deterjan seçimlerimize göre daha fazla özen gösteririz. Çünkü yeni doğmuş bebeğimizin hassas tenine hangi deterjanın uygun olacağını merak ederiz. Yıkanan giysilerde kullanılacak deterjan bebeğinizin cildiyle doğrudan temas edeceği için ve bebeğiniz bu kıyafetler ile çok uzun süre temasta bulunduğu için doğal bebek deterjanlarını  tercih etmek çok önemlidir.

Kimyasal içerikli deterjanlar bebeğinizin cildini tahriş edip, alerjiye sebep olabilir. O nedenle bebeğinizin giysilerinde tercih edeceğiniz deterjanın işlevi kadar içerikleri de çok önemlidir. Örneğin en sık yaptığımız hatalardan birisi de bebek giysilerimizi yıkarken kokulu yumuşatıcılar tercih etmektir. 

Bebek çamaşır deterjanı seçimlerimizi doğal içerikli olması oldukça önemlidir. Yani ilk önceliğimiz leke çıkarmasından öte kimyasal içerikli bir deterjan olmamasıdır.

Bebeklerimizin çamaşırları bizlerin çamaşırlarına göre daha sık yıkanır. Bir günde birden fazla bebek giysisi değiştirdiğimiz olur. Çok sık yıkandığı için de doğal içerikli olmayan deterjanlar bebeklerinizin cildinde kolaylıkla alerji yaratabilir. Peki, deterjan seçimi yaparken nelere dikkat etmeliyiz gelin birlikte bir göz atalım.

Yenidoğan Bebek Deterjanı Nedir?

Yenidoğan bebek deterjanı bebeğinizin hassas cildine duyarlı, içerisinde hiçbir zararlı madde bulundurmayan doğal deterjandır. Yenidoğan bebeğinizin cildi henüz dünyaya yeni adapte olmaya çalıştığı için oldukça narin ve hassastır. O nedenle kimyasal içerikli deterjanlardan kolayca etkilenebilir. Bebeğiniz için kullanacağınız deterjanın boya, paraben, ağartıcı, parfüm, alkol gibi zararlı maddeleri içermemesi gerekir.

Ebeveynlerin bebeğini henüz kucağına almadan önce giysilerini hangi deterjanla yıkaması gerektiği telaşı sarar. Doğru deterjanı bulmak bu noktada çok önemlidir. Giysiler bebeğinizin tenine doğrudan temas ettiği için seçilen deterjanın doğal ve bitkisel içerikli olması önemlidir. Bebeğinizin teni bu dönemlerde oldukça hassastır. Peki, bebeğinizin narin cildine temas edecek olan deterjanı seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Yenidoğan bebek deterjanı seçimi yaparken sıvı deterjanları tercih edebilirsiniz. Sıvı deterjanlar suda toz deterjanlara göre daha kolay çözünürler ve kalıntı bırakmazlar. Organik, doğal hammaddelerden üretilmiş deterjanlar, deterjan seçiminde önceliğiniz olmalıdır. Kullanacağınız yenidoğan deterjanının kokusuz olması da önemlidir. Kokulu deterjan ve yumuşatıcılar parfüm içerir; bu da bebeğinizin teni için uygun değildir.

Bebek Çamaşır Deterjanı Seçiminde Organik ve Doğal Ürün Seçmek Neden Önemli?

Bebek çamaşır deterjanı seçiminde organik ve doğal ürünleri seçmek neden çok önemli?

Çünkü yeni doğmuş bir bebeğin teni bizim tenimizden çok daha hassastır. Çoğumuz bebek giysilerinin üzerindeki lekelere odaklanırız. Aslında bu tamamen yanlış bir olgudur. İlk önceliğimiz bebeğimizin deterjanlara karşı verdiği hassasiyet olmalıdır. Bebek deterjanımızın bitkisel ve doğal içerikli olmasına dikkat etmeliyiz.

Bebek Çamaşır Deterjanı Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni doğmuş bebeğimize bebek çamaşır deterjanı seçimi yaparken hepimiz kararsız kalırız. Deneyimli annelerden tavsiyeler alırız, kullanıcı yorumlarını okuruz en doğru seçimi yapmaya çalışırız. Doğru deterjan seçimi için birkaç önemli püf nokta da vardır. Doğru adımları uygulayarak bebeğimizin sağlığını koruyabiliriz. Piyasada gördüğümüz her ürün masum değildir, o nedenle gelin dikkat edilmesi gereken unsurlara birlikte göz atalım.

1. Bebek Deterjanlarının Etiketlerini Okuyun

Bebek deterjan seçimi yaparken atladığımız belki de en önemli konulardan birisi deterjan arkasında yazan içeriği okumadan satın almaktır. Ürünlerin içeriklerinin okuyarak içerisinde kimyasal barındırıp barındırmadığını öğrenebilirsiniz. Bazen doğal içerikli yazan ürünler de bile kimyasal içerikler bulunabiliyor.

O nedenle ürünlerin üzerindeki etiketleri mutlaka okuduktan sonra satın alın. İçerikleri hakkında şeffaf olmayan markaları tercih etmeyin.  

2. Parfüm ve Uçucu Yağ İçermeyen Ürünler Kullanın

Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi 'parfüm', tek bir içerik gibi gözükse de, içeriğinde 1000'den fazla tehlikeli kimyasal bulunan bir kimyasaldır (1,2,3,4,5). Ayrıca sadece bebek değil, tüm insanların hayatından çıkarması gereken bir içeriktir. Fakat özellikle bebeklerde bu konuya ekstra önem gösterilmesi gerekir. 

Uçucu yağlara geldiğimizde ise her ne kadar bu yağlar doğal olsalar da, bebekler tarafından güvenilir olmayabilir.

Bu nedenle parfümsüz ve uçucu yağ içermeyen bebek deterjanlarını ve sabunlarını tercih edin. 

3. BPA'sız Ambalajlardaki Bebek Deterjanlarını Tercih Edin

BPA'nın sağlığa olan zararları defalarca kez kanıtlanmıştır. İnsanlar BPA hakkında gün geçtikçe bilinçlense de bu konu hala göz ardı ediliyor. BPA'lı şişelerden ürüne sızabilir ve bu da birey sağlığını tehlikeye sokabalir. Bu nedenle BPA'sız şişelerdeki ürünleri tercih edin. 

4. Alerjen İçermeyen Bebek Deterjanlar Tercih Edin

Bir ürünün hipoalerjenik olması tek başına ürünün alerjen içermediği anlamına gelmez. Nitekim hipoalerjenik testi yalnızca belli sayıdaki gönüllüler üzerinde yapılmaktadır. Bu nedenle özellikle bebek deterjanının alerjen içermemesine dikkat edin ve bu özelliği etikette arayın. 

İlginizi çekebilir: Evde Küf Kokusunu Doğal Yollarla Gidermek İçin 5 Etkili Yöntem

5. Enzim İçermeyen Bebek Deterjanları Tercih Edin

Enzimler ciltte iritasyona ve alerjiye sebep olabilen bir içeriktir. Ayrıca enzim içeren deterjanlar, enzimi stabil halde tutabilmesi için farklı zararlı kimyasallar barındırır.

Dahası hala enzimler üzerine yapılmış yeterince araştırma bulunmamaktadır. Bu nedenle özellikle bebek çamaşırları seçerken enzim içermemesine önem verin. 

6. Narin Temizleyici İçeren Ürünler Tercih Edin

PEG içeren temizleyiciler etoksile edilmiş içeriklerdir ve bu nedenle kansere sebep olabilir. Ayrıca SLS (Sodyum Lauril Sülfat) ve SLES (Sodium Laureth Sulfate) gibi temizleyiciler çok sert içeriklerdir ve katıntı bırakırlar (6,7,8).

Bu nedenle yalnızca coco glucoside, decyl glucoside veya lauryl glucoside gibi hindistan cevizi ve mısırdan elde edilen doğal temizleyicileri içeren bebek deterjanlarını tercih edin. 

7. Boya İçermeyen Deterjanlar Tercih Edin

Boya neredeyse tüm deterjanlarda kullanılan ve genellikle amacı çamaşırlarından daha parlak görünmesini sağlayan ve estetiksel amaçlı kullanılan bir içeriktir.

Fakat boya çeşitli cilt problemlerine neden olabilir ve bir endokrin bozucudur. Özellikle bebekler için bu durum oldukça önemlidir. Bu nedenle bebek deterjanı seçerken boya içermemesine dikkat ediniz. 

BONUS: Bebekler İçin Antialerjik Deterjan Ürünleri Kullanın

Yenidoğan bebek deterjanı araştırması yaparken antialerjenik ürünler tercih etmeye özen gösterin. Pureal Bebek Doğal Çamaşır Deterjanları bebek, çocuk ve hassas ciltler için özel olarak üretilmiştir. Pureal doğal içerikli yapısı ile bebeğinizin giysilerinde deterjan kalıntısı bırakmadan, kokuları ortadan kaldırır ve hijyen sağlar. Yeterli dozda kullanacağınız deterjan ile bebeğinizin giysilerini yıkayabilir, kimyasal içerikli yumuşatıcılar ilave etmeden yumuşacık giysiler elde edebilirsiniz.

Yumuşatıcılar yüksek oranda boya, parfüm ve koruyucu içerirler. Bebeğinizin hassas cildi için kimyasal ürünleri kullanmak yerine Pureal Çok Amaçlı Doğal Temizlik Sirkesini veya Pureal Doğal Durulama Suyu’nu yumuşatıcı gözüne ekleyerek bebeğinizin giysilerini sertleşmeden yıkayabilirsiniz. Kokusuz ve uçucu yağ içermeyen içeriği sayesinde bebek, çocuk ve hassas cilt tipine sahip kişiler tarafından güvenle kullanılabilir.

Unutmayın! Bebek Çamaşırları ile Yetişkin Çamaşırlarını Ayrı Yıkayın ve Kendi Çamaşırlarınızı Yıkarken de Benzer İçerikli Deterjanlar Kullanın

Bebeğinizin çamaşırlarını kendi giysilerinizle birlikte yıkamakta doğru bir yöntem olmayacaktır. Çünkü yetişkinlerin giysilerinde toz, bakteri bulunabilir. Bu bakteri ve kir kalıntıları bebeğinizin giysisine makine içinde işleyebilir.

Bu nedenle bebeğinizin narin giysilerini renklerine ve içeriklerine göre ayırarak kendi giysilerinizden önce yıkamalısınız. Ayrıca giysilerin çok kirli ise 30-40 derecede ön yıkama yaparak yıkayabilirsiniz.

Son olarak ebeveynler olarak kendi kıyafetlerinizi de benzer içerikli deterjanlar ile yıkamanız oldukça önemlidir. Çünkü kendi kıyafetleriniz de bebeğiniz ile temas edebilir. Bu nedenle parfüm vb. kimyasallar içermeyen deterjanlar kullanmanızı öneriyoruz. 

Yenidoğan Bebek Deterjanları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yenidoğan bebek deterjanları en çok araştırılan ürünlerin başında gelir. Bebek kıyafetleri hangi deterjan ile yıkanmalı? Düşük sıcaklıkta bile etkili olabilecek bebek deterjanı var mı? Elde yıkama için hangi bebek deterjanı tercih edilmeli? Ve akla gelebilecek pek çok soruya sık sorulan sorular bölümümüzde yanıt bulabilirsiniz. Aklınızda hiçbir soru işareti kalmaması adına gelin merak edilenlere birlikte yanıt bulalım. İşte yenidoğan bebek deterjanları hakkında sık sorulan sorular ve yanıtları…

a) Bebek kıyafetleri hangi deterjan ile yıkanmalı?

Bebek kıyafetleri yıkanırken önceliğimiz doğal içerikli ve kimyasal barındırmayan deterjanlar olmalıdır. Pureal Doğal Çamaşır Deterjanı, %100 doğal içeriğe sahiptir.

b) Bebek kıyafeti yıkarken yumuşatıcı kullanılır mı?

Hayır, yumuşatıcı sadece bebek çamaşırlarında değil genel olarak tüm çamaşırda kullanmamanız gereken bir üründür. Yumuşatıcı yerine sirke, Pureal Çok Amaçlı Temizlik Sirkesi veya Pureal Doğal Durulama Suyu kullanabilirsiniz.

c) Bebek çamaşır yıkaması için düşük sıcaklıkta etkili temizlik ürün var mı?

Bebek çamaşır yıkaması için Pureal Doğal Çamaşır Deterjanı, doğal içeriği ile çamaşırlarınızda kısa süreli programda etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. Pureal çamaşır deterjanları giysilerinizde kimyasal kalıntı bırakmadan düşük sıcaklıkta da giysilerinizi temizler.

d) Elde yıkama için bebek deterjan tavsiyesi var mı?

Bebeğinizin hassas giysilerini elde yıkama için kullanacağınız deterjanın doğal içerikli olmasına özen gösterin. Seçim yaparken kokusuz ürünleri tercih edin. Pureal Doğal Çamaşır Deterjanı elde yıkama için de uygundur.

En İyi Bebek Deterjanı Hangisi? Neden Pureal Çamaşır Deterjanı Bebeğiniz için Doğru ve Güvenilir Bir Tercih?

Pureal Çamaşır Deterjanı, en hassas kişilerin dahi güvenle kullanabileceği mikrobiyom dostu, tamamen doğal ve organik içeriğe sahip bir çamaşır deterjanıdır.

Dermatolojik olarak hassas cilde sahip kişiler üzerinde test edilmiştir. Dermatologlar taradından hipoalerjenik olduğu kanıtlanmıştır.

BPA'sız şişelerde sunulur. 

İçeriğinde parfüm, uçucu yağ, boya, alerjen, alkol, fosfat, paraben, klor, astmajen, endokrin bozucu, optik beyazlatıcı, enzim gibi zararlı kimyasallar barındırmaz. İçeriğinde papatya özü ve hindistan cevizinden elde edilen narin sabunlar barındırır.

Ayrıca güçlü formülü sayesinde kirleri kolayca çıkarır, lekeyi ve kokuyu yok eder. 78 farklı evsel leke üzerinde test edilmiş ve etkiliği kanıtlanmıştır. Soğuk su dahil tüm sıcaklık derecelerinde iyi çözünür ve kolayca durulanır. 

Çamaşırlarınızı sertleştirmez, yıpratmaz ve renklerini korur. Çamaşır makinesi haricinde elde yıkama için de uygundur.

Ayrıca Pureal Çamaşır Deterjanı doğaya karşı da hassastır. İçeriğindeki tüm maddeler doğada hızlıca parçalanır. Çevreye karşı güvenilirdir. 

Bebek cildi gibi hassas ve çok hassas ciltler ile uyumludur. Pureal ürünlerinin içeriğini araştırabilir ve gönül rahatlığıyla bebeklerinizin giysilerinde kullanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Ev Temizliği Yaparken Kaçınılması Gereken 5 Ürün ve Yerine Kullanabileceğiniz Güvenilir Temizlik Ürünleri

Referanslar:

1. https://www.ewg.org/news-insights/news/perfume-babies-seriously 

2. https://cehn.org/our-work/eco-healthy-child-care/ehcc-faqs/fragrances/

3. https://naturopathicpediatrics.com/2018/08/23/hidden-dangers-toxic-scented-products-kids-safe/

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3443608/

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3404651/

6. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/substances/ethylene-oxide 

7. https://www.bcpp.org/resource/ethylene-oxide/ 

8. https://www.safecosmetics.org/chemicals/ethoxylated-ingredients/ 

9. The American Academy of Dermatology  

10. Environmental Working Group's Guide to Healthy Cleaning