Hava temizleyici

En İyi Hava Temizleyici Nasıl Seçilir? Hava Temizleyici Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 4 Konu!

Son yıllarda hava temizlemek için üretilen cihazlara talep hayli arttı. Fakat modern yaşamın estetik kaygılarını gidermek için şıklaştırılan bu cihazlar, çoğu kez sizi içeriğinden ziyade görüntüye odaklandırıyor. Ortamın ihtiyacına göre seçilmemiş ürünler de ideal etkinin altında kalıyor. Peki ama hava temizleyici seçerken nelere dikkat edilmeli? Ev için en ideal hava temizleyici cihaz hangisi? Seçimlerinizde size rehber olması için bu makaleyi hazırladık. Keyifli okumalar dileriz…

Kaynak

(1) https://www.lung.org/clean-air/outdoors/what-makes-air-unhealthy/ozone

Son dönem insanların evde vakit geçirme süreleri arttı. Özellikle pandemi sonrası çalışma hayatının belli kesimleri evden çalımaya yönelmiş durumda. Şüphesiz artık evlerde yaşamı kolaylaştırmaya çalışırken aynı zamanda yaşam kalitesinin de arttırılması gerekiyor. Ortalama bir insan yaşamının %90’lık kısmı iç ortamda geçtiği düşünülünce temiz bir havaya olan ihtiyacın önemini öne çıkıyor. İşte hava temizleyici cihazlar tam da bu ihtiyaçlarımız adına tasarlanmış donanımlar.  

Genelde dışarıdaki havasının iç ortamdan çok daha iyi kalitede olduğu düşünülür. Bunun için kimi zaman balkona çıkıp derin bir nefes alınır. Oysa bilimsel araştırmalar bize bunun tam tersini söylüyor. Büyük oranda iç mekandaki hava kirliliği dış mekana göre daha fazla olabiliyor. Neyse ki evdeki havayı kontrol etmek, istenilen temiz seviyeye ulaştırmak hava temizleyici cihazlar ile gayet basit. 

Son yıllarda hava temizlemek için üretilen cihazlara talep hayli arttı. Fakat modern yaşamın estetik kaygılarını gidermek için şıklaştırılan bu cihazlar, çoğu kez sizi içeriğinden ziyade görüntüye odaklandırıyor. Ortamın ihtiyacına göre seçilmemiş ürünler de ideal etkinin altında kalıyor. Peki ama hava temizleyici seçerken nelere dikkat edilmeli? Ev için en ideal hava temizleyici cihaz hangisi? Seçimlerinizde size rehber olması için bu makaleyi hazırladık. Keyifli okumalar dileriz…

Hava Temizleyici Nedir?

İç ortamdaki havayı sağlıklı seviyeye getirmek için üretilen, havadaki alerjen, toz ve VOC gibi toksik bileşenleri hapseden/yok eden cihazlara hava temizleyici adı verilir. Kapalı alanlardaki verimsiz ve zararlı havayı sağlıklı seviyeye dönüştürerek kişiye daha verimli bir solunum imkanı sunar. 

Hava temizleyici cihazlar, kaynağı aşağıdaki gibi olan bileşenlerden havayı korur:

  • Zehirli temizlik ürünleri,
  • Kişisel bakım ürünleri,
  • Sinek kovucu gibi pestisitler,
  • Tadilat işlemi sonrası ortaya çıkan zarar bileşenler,
  • Boya kokusu,
  • Küf,
  • Toz,
  • Yeni mobilyalar veya giysiler,
  • Şömine ve odun ateşinde pişmiş yemekler,
  • Temiz olmayan havalandırma sistemleri
  • Ayakkabıyla dışarıdan iç mekana taşınan bakteriler,
  • Ve çok daha fazlası.

Hava Temizleyici Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Teknoloji marketlerin reyonlarında yer alan yüzlerce farklı hava temizleyici modeli, gerek uzun uzadıya yazılmış özellikleri gerekse de cezbedici görsel tasarımlarıyla kafa karıştırmaya yetiyor. İnsanların büyük bir kısmı ise bu ürünlerde önce görsel tasarıma bakıyor. Oysa özellik yönünden standartları karşılamayan bir ürünün ortamdaki havayı sterilize etmeye en ufak bir katkısı olmayacaktır.

Hava temizleyici alırken dikkat edilmesi gereken çok sayıda faktör var. Bunları 3 ana çatı altında özetleyebiliriz: Doğru cihaz, doğru filtre, düşük desibel…

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? 5 Püf Noktası

1.      Odanın Büyüklüğüne Uygun Cihaz Seçilmeli

Hava temizleyici satın alırken dikkat edilmesi gereken ilk unsur, ürünün ne kadar oranda bir alana etki edeceğidir. Yani cihaz kullanıldığı ev ya da iş yerinin havasını temizleyecek kapasiteye sahip mi? sorusu sorulmalı. Son yıllarda masa üstü için üretilen küçük temizleyiciler, ne yazık ki alanın geneline hitap etmediğinden istenilen etkiyi göstermiyor.

Doğru hava temizleyici cihazı bulmanın en basit yolu, ne kadar sürede bir hava değişimi yaptığına bakmaktır. Örneğin küçük bir model 400 m2 alanın havasını saatte 8 defa yenilerken aynı ürün 800 metrekarede kullanılırsa saatte 4 kez yenileyecektir. Bu ölçü birimini kıstas alabilirsiniz.

2.      İhtiyaca Uygun Filtre Kullanılmalı

Hava temizleyicilerin etki göstermesinde ana pay filtrelere aittir. Bu ne demek? Şöyle ki; kimi model havadaki genel zararlı bileşenler için faaliyet gösterirken bazı modeller sadece belli başlı zararlı bileşenlere odaklanıyor. Bu konuda alacağınız üründe gerçek HEPA filtresini tercih etmek, temizlikte çok daha iyi performanslar görmenizi sağlayabilir. HEPA filtreler, 0,3 mikron çapındaki parçacıkların %99,97'sini giderir. 

İlginizi çekebilir: Evde Küf Kokusunu Doğal Yollarla Gidermek İçin 5 Etkili Yöntem

3.      Düşük Desibel Avantaj Sağlar

Hava temizleyici alırken dikkat edilecek detaylardan biri de gürültü faktörüdür. Yeni nesil modellerde gürültü emisyon özelliği olsa da bazı ürünler teknolojiyi kullanmıyor. Evinizde çalışırken varlığını bile hissetmeyeceğiniz bir cihaz istiyorsanız özelliğinde “gürültü emisyonu” olduğundan emin olunuz.

4.      Akıllı Teknolojilerden Kaçının

Kullanımı daha kolay hale getirmek isteyen üreticiler ürünlerine akıllı teknolojileri dahil edebiliyor. Örneğin Wi-Fi eklentisi veya ionizerler gibi. Fakat Wifi gibi akıllı teknolojiler özellikle uyku dönemlerinde ortama elektromanyetik yaydığından kullanımı önerilmemektedir. 

Son birkaç önemli hatırlatma! Hava temizleyicinin ozon yaymadığından emin olun. Bunun için markaya danışabilirsiniz. Ozonun çok düşük seviyelerde bile akciğerleri sorunlarına neden olabilir ve Amerikan Akciğer Birliği'ne göre sağlık açısından tehlikelidir. Elektronik hava temizleyicileri, işlemlerinin bir yan ürünü olarak ozon üretir. Elektrostatik hava temizleyicilerden/fotokatalitik oksitleyicilerden/elektrostatik çöktürücülerden kaçının."Aktifleştirilmiş Oksijen", "UV ışığı" gibi moda sözcüklere dikkat edin çünkü bunlar genellikle "ozon üretimi" anlamına gelir.

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Ev Temizliği Yaparken Kaçınılması Gereken 5 Ürün ve Yerine Kullanabileceğiniz Güvenilir Temizlik Ürünleri

Hava Temizleyici Cihazlar Hakkında Sık Sorulan Sorular

a)     En iyi toksik olmayan hava temizleyici markası hangisi?

Şu an için Türkiye pazarında Dyson markasının formaldehiti dahi yok eden cihazı en iyi seçimdir. 

b)     Hava filtrelemeye nereden başlanır?

Hava temizleyici ürünü en çok vakit geçirdiğiniz yere veya yatak odasında konumlandırmak en mantıklı tercih olacaktır. i

c)      Gece uyurken hava temizleyici çalıştırılır mı?

Uyku esnasında vücut dinlenme dönemine geçer. Bu süreçte temiz hava solumak, uyku kalitesini de arttırır. Bu nedenle mümkünse hava temizleyicinizi sürekli olarak çalıştırın.