Parfümler

Parfümler ve Gündelik Hayata Etkileri | Parfüm Nedir? - Nelerde Bulunur? - Zararları Nelerdir? - Nasıl Kaçınırız?

Hayatımıza hoş bir koku katmak rutin ve sıradan bir eylem olsa da “mis gibi” diyerek solunan kokular her zaman sanıldığı gibi masum olmuyor. Peki ama parfüm nedir? Parfüm nerelerde bulunur? Kimyasal içerikli kokuların gündelik hayata etkileri neler? İşte detaylar…

Kozmetik veya parfüm satan bir mağazaya girdiğinizdeki kokuları veya duyguları hatırlarsınız. Öncelikle size hoş gelirler fakat sonrasın baş ağrısına neden olurlar. Parfümlü bir ürün alırsanız ve sonra fark edersinizki koku evdeki pek çok şeye sinmiş.

Böyle bir olay yaşadıysanız parfümlerin ne kadar sinsi olabileceğini bilirsiniz. Hoş kokular aramak ve çevremizdeki çekici olmayan kokuları ortadan kaldırmaya çalışmak insanlara özgüdür. Koku alma duyumuz doğrudan beyinle bağlantılıdır. Bir şeyi soluduğumuzda, koku doğrudan beynimizin davranışsal tepkilerimiz, duygusal tepkilerimiz ve hafızamızla ilgili kısmı olan limbik sistemimize gider. Bu nedenle kokular güçlü duyguları geri getirir ve hatta ruh hali tepkisinde bir değişikliği tetikleyebilir. Pek çok konuda kokuları bir konu ile özdeşleştiririz. Örneğin çamaşır suyu kokusunu temizlikle özdeşleştirdiğimiz gibi. Bu koku bize psikolojik olarak alanın temiz olduğu hissi verir. Her ne kadar sağlığa zarar bir içerik olsa da...

Ancak sentetik kokuya maruz kalmanın anlık ve uzun vadeli etkileri sağlığımız için tehlikelidir. Vücudumuza ve havamıza hoş kokulu bir kimyasal katmak sadece kendi sağlığımızı değil, aynı zamanda havayı bizimle paylaşan insanların (ve evcil hayvanların!) sağlığını da etkileyecektir.

Parfümler, gündelik yaşamın hemen her köşesinde insanın karşısına çıkabilen kimyasallardır. Günümüzde masum sanılan parfümlerin içeriğinde sağlığa zararlı olduğu kanıtlanmış sentetik içerikler bulunur. 

Hayatımıza hoş bir koku katmak rutin ve sıradan bir eylem olsa da “mis gibi” diyerek solunan kokular her zaman sanıldığı gibi masum olmuyor. Peki ama parfüm nedir? Parfüm nerelerde bulunur? Parfümlerden nasıl kaçınırız? Parfümlerin gündelik hayata etkileri neler? İşte detaylar…

Parfüm Nedir?

Parfümler içeriğinde kanserojenler, alerjenler ve toksik maddeler bulunan, sağlık literatüründe “zararlı” olarak atfedilen, laboratuvarlarda üretilen ve uçucu özelliğe sahip bileşenler barındıran sentetik kokulardır. En çok kozmetik ve temizlik sektöründe bu maddeye ihtiyaç duyulur. Günümüzde kozmetik ve temizlik ürünlerinin güzel kokması için pek çoğunun güvenilirliği test edilmemiş 3000’den fazla sentetik bileşen bulunur. (1)

Parfümler 3000'den fazla içeriğe sahip olsa da, ürün etiketlerinde yalnızca 'parfüm' olarak listelenirler (hatta temizlik ürünlerinde mevcut olmasına rağmen hiç listelenmeyebilirler dahi) çünkü yasal olarak tüm dünyada parfüm üreticileri ürettikleri parfümlerin içeriğini 'ticaret sırrı' olarak saklama haklarına sahiptir.

Parfümler, içerikleri ve bu içeriklerin güvenilirliği, yine parfüm üreticileri tarafından kurulan (ironik bir şekilde) uluslararası bir dernek tarafından yürütülür. Yani üreticiler kendi ürettikleri ürünlerin güvenilirliğini kendileri belirlerler.

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? 5 Püf Noktası

Parfümler Nerelerde Bulunur?

Sentetik kokular, kozmetikten temizlik ürünlerine, yaşamın her alanında karşımıza çıkabilir. Birleşmiş Milletler Gıda ve İlaç Dairesi’ne göre özellikle temizlik ürünlerinin içeriğinin tamamının etikette yazılması zorunda değildir. Yani bir deterjan ya da yüzey temizleyicinin içerisinde ne olduğunu bilmek veya parfüm içerip içermediğini bilmek mümkün değildir. 

Ayrıca unutmamak gerekiyorki 'kokusuz' veya 'parfümsüz' olarak lanse edilen ürünler, içeriğindeki kimyasalların kokusunu bastırması için farklı zararlı kimyasallar da içerebilir. Durum böyleyken özellikle temizlik ürünleri seçerken güvenilir markalara yönelmek büyük önem taşır. 

Evlerde veya ofislerde parfümlerin sıklıkla bulunduğu ürünler;

  • Temizlik ürünleri
  • Deterjanlar
  • Oda kokuları
  • Kişisel Parfümler
  • Tuvalet kağıtları
  • Sabunlar, şampuanlar, duş jelleri
  • Kozmetik ürünleri
  • Mumlar

İlginizi çekebilir: Güvenilir Tuvalet Kağıtları Rehberi

İlginizi çekebilir: Evde Küf Kokusunu Doğal Yollarla Gidermek İçin 5 Etkili Yöntem

Parfümün Zararları Nelerdir?

EWG'nin yaptığı çalışmaya göre “parfüm” içeren temizlik ürünlerinin %72'si, ftalat adı verilen endokrin bozucu içeriğe sahiptir (2). Ftalatlar diyabet, obezite, karaciğer ve meme kanseri, migren ve baş ağrısı, doğurganlığı ve gelişimi etkileyen hormon bozulmasının yanı sıra birinci ve üçüncü trimesterde doğum öncesi maruziyette DEHB ve Otizm ile ilişkilendirilmiştir (3).

Ayrıca uzman bir panelle çalışan Ulusal Bilimler Akademisi, parfümlerde kansere neden olan kimyasalların bulunabileceğini belirtiyor (4). 

Parfümler içeriğinde onlarca farklı alerjen bulundurur. Bu da cilt hassaslaşmasına neden olabilir. Sentetik kokular ayrıca ciltte tahrişe ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Parfümlü ürünlerin uzun süreli kullanımı, özellikle hassas cilde sahip kişilerde kızarıklık, kaşıntı ve döküntülere neden olabilir.

Parfümler ftalat harici binlerce farklı zararlı kimyasal içerirler. Fakat etiketlerde sadece 'parfüm' olarak geçerler. Çünkü parfüm üreten şirketler, ürettikleri parfümleri 'ticaret sırrı' olarak saklama haklarına sahiptir. Yani kokladığınız veya derinizle temas ettiğiniz parfümlerin içeriğini bilemezsiniz.

Parfümlerden Nasıl Kaçınırız?

Bunun en basit yolu kozmetikten temizlik ürünlerine kokusuz ürünler tercih etmektir. Bu başta zor gelebilir fakat hayat kalitenize ve iç mekan havasına olan katkısı oldukça büyüktür. Bu nedenle bu konuyu aileniz ile konuşmak ve parfümsüz ortamın yararlarından bahsetmek oldukça değerlidir. Ayırca bu konuyu iş ortamınıza da taşıyabilir, parfümün zararlarından bahsedebilir ve parfümsüz bir iş ortamı için teklifte bulunabilirsiniz.  

Eğer bu size ilk aşamada çok zor gelirse organik uçucu yağlar kullanabilirsiniz. Organik uçucu yağ içeren ürünler de en güvenilir alternatiftir.

Parfümsüz hayata geçmeye karar verdiğinizde ise öncelikli olarak evinizdeki tüm parfüm içeren ürünlerden (kişisel bakım ürünleri, temizlik ürünleri, mumlar, tuvalet kağıtları, oda kokuları vb.) kurtulun. Ürünlerin etiketlerini kontrol edin. Sonraki alış verişlerinizde parfüm içermeyen ürünler tercih edin. Bu işlem evinizin hava kalitesini büyük oranda artıracaktır!

Pureal olarak tüm ürünlerimizi kokusuz olarak üretiyoruz. Ayrıca bazı ürünlerimizde ise çeşitli rahatsız etmeyecek şekilde çeşitli organik uçucu yağlar kullanıyoruz. Pureal ürünlerine göz atmak için tıklayın!

İlginizi Çekebilir: Zehirli Temizlik Ürünlerinden Güvenle Nasıl Kurtuluruz

İlginizi Çekenilir: Giysiler ve Yatak Takımları Nasıl Kokulardan Arındırılır? Etkili Detoks Yöntemleri

Parfümler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

A)     Uçucu Yağlar Güvenilir Mi?

Uçucu yağlar parfümlerin yerine kullanılabilecek en güvenilir alternatiftir. Fakat kullandığınız uçucu yağların organik sertifikalı olduğundan veya güvenilir firmalar tarafından satıldığından emin olun. Çünkü uçucu yağ sektöründe tağşiş ürünler oldukça yaygındır. 

B)      Pureal Ürünlerinde Parfüm Var Mı? Pureal'ın Kokulara Karşı Duruşu Nedir?

Koku, doğanın insana armağan ettiği güzel bir şey. Fakat sentetik içerik söz konusu olduğunda uzak durulması gereken bir hal alır. Pureal ürünlerinin tamamında kesinlikle parfüm veya sentetik koku bulunmaz. Bazı ürünlerde ise yalnızca organik sertifikalı uçucu yağlar kullanılır.

Pureal olarak ürünlerimizi genellikle kokusuz olarak üretiyoruz. Çünkü kokusuz hayat zor olsa da en sağlıklı seçenektir. Ayrıca koku oldukça kişisel bir konu. Kimine çok güzel gelen bir koku başkası için kötü anıları çağrıştırabilir. Bu nedenle kokusuz ürünleri alarak koku zevkinize göre uçucu yağlarla kokulandırabilirsiniz.

 

Referanslar

(1) https://www.scientificamerican.com/article/toxic-perfumes-and-colognes/ 

(2) https://www.ewg.org/research/teen-girls-body-burden-hormone-altering-cosmetics-chemicals 

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8157593/ 

(4) https://www.ewg.org/news-insights/news/expert-panel-confirms-fragrance-ingredient-can-cause-cancer