Evinizden Sentetik Kokular

Evdeki Kötü Kokuları ve Parfüm Kokuları Nasıl Giderilir?

Evinizdeki parfüm ve kötü kokuları gidermek ve temizlemek sağlıklı bir ev yaratmak için oldukça önemlidir. Bu yazımızdaki evdeki parfümleri nasıl çıkarabileceğimize ve kötü parfüm kokularını nasıl giderebileceğimizi öğreneceğiz.

Evdeki kötü kokular ve özellikle parfüm günlük hayatımız bir parçası olmuş durumda ve parfüm kelimesi her ne kadar kullandığınız ürünlerin ‘içindekiler’ listesinde tek bir kelime olarak geçse de, aslında bu tek kelimelik içerik binlerce (EWG verilerine göre 3163 farklı kimyasal) farklı kimyasaldan meydana gelmektedir (1). Bu nedenle evdeki parfüm kokusu giderilmesi ve temizlenmesi en zor kokulardan biridir. Ayrıca evimizdeki 100'lerce zararlı uçucu organik bileşiklerin (VOC’lerin) ana kaynağıdır.

Evdeki Kötü Kokular ve Parfüm Kokuları Nasıl Çıkar?

Parfüm içerisindeki kimyasallar o kadar güçlüdür ki, alçıpan ve mobilyalar gibi gözenekli malzemelerle birleşerek evinizin hava kalitesini önemli ölçüde etkiler. Bu kimyasalların astmajen (astım semptomlarını tetikleyen), kanserojenler, endokrin bozucu, nörotoksinler (beyni, ruh halini ve davranışı etkileyen) ve bizi obez yapan ve tetikleyen kimyasallar olan obezojenler olduğu gösterilmiştir (2).

Bu kimyasalları evlerimizden uzaklaştırmak çok önemlidir. Bu yüzden adım adım tüm kötü kokuları ve parfüm kokularını evinizden çıkarmanızı öneririz.

Öncelikle evinizdeki parfüm yayıcı kaynaklardan’ kurtulmalısınız. Bunlar;

  1. Kokulu kırtasiyeler
  2. Kokulu çekmece bohçaları (buna gerçek çiçeklerden, mesela lavanta gibi, yapılmış bohçalar dahil değildir).
  3. Parfümlü ev temizlik ürünleri.
  4. Parfümlü mumlar (buna organik ve saf uçucu yağlar ile yapılan soya veya balmumu mumlar dahil değildir).
  5. Parfümlü çöp torbaları
  6. Parfüm içeren sabunlar (Buna organik ve saf uçucu yağlardan yapılmış sabunlar dahil değildir)
  7. Oda spreyleri (buna organik ve saf uçucu yağlar ile hazırlanmış oda spreyleri dahil değildir).
  8. Parfümlü tuvalet kâğıtları
  9. Parfüm içeren kişisel bakım ürünleri
  10. Parfümlü koku yayıcılar ve çubuklar

Bu ürünlerin hepsini tespit edin, ağzı kapalı bir kutuya koyun ve evden çıkarın. Artık kaynakları yok ettiniz. Ama unutmayın, kaynakları yok etseniz dahi eskiden kullandığınız parfümler evinize siner ve zararlı gaz salınımı yaymaya devam ederler. Bu nedenle evinize sinen parfüm kokusundan da kurtulmalısınız. 

Parfüm Kokusu Nasıl Giderilir?

Tüm parfümlü ürünleri evden çıkardıktan sonra, parfümler evdeki giysiler, döşemeler, halılar, kumaşlar gibi gözenekli malzemelere bulaşmış olması mümkündür. Kullanılan parfümlü ürünlerin türü ve miktarı, hangi işlemin yapılacağını belirleyecektir.

  1. HEPA filtreli elektrikli süpürgeler parfümleri yok etmedeki en önemli araçtır. Normal bakım için haftada bir kez evinizi süpürmeyi hedefleyin.
  2. Evinizdeki havayı tazelemenin en basit yollarından biri pencereleri açmak veya bir vantilatörü çalıştırmaktır. Aslında yıl boyunca, sabah ve akşam sadece 10 dakika bile olsa pencerelerinizi düzenli olarak açmalısınız. Bu durum oksijeni artırır ve havayı temizler.
  3. Su veya etil alkol içine birkaç damla seçtiğiniz organik veya vahşi toplama ile elde edilen uçucu yağlardan ekleyin ve sıkın.
  1. Karbonat harika bir koku emicidir. Halı, yatak, döşemeli mobilyaların yüzeyine Pureal Doğal Temizlik Karbonatı serpin. 30 dakika bekletin. Ardından tazelemek ve kokuları gidermek için HEPA filtreli elektriktik süpürgesiyle süpürün. Ayrıca iki kaseyi Pureal Temizlik Karbonatı ile doldurun. Birini buzdolabı ve diğerini dondurucuya yerleştirin. Pureal Temizlik Karbonatı koku emici özelliği ile kokuları emecek, birbirine karışmasını engelleyecek ve buzdolabınızın taze kokmasını sağlayacaktır.

Yüzeye Göre Parfüm Çıkarma Rehberi

Kumaşlar:

Bunlar için en iyi çözüm kumaşları havalandırmak ve güneşlendirmektir. Giysileri ters çevirin (güneşte ağartmayı önlemek için) ve güneşe koyun. Bu iş zaman alacaktır bu yüzden sabırlı olun. Eğer güneşten faydalanamıyorsanız. Buharlı temizleyicilerle kıyafetlerinizi temizleyebilirsiniz. Her zaman üreticinin talimatlarına uygun olarak işlemi gerçekleştirin. Ayrıca giysileri tazelemek, yumuşatmak ve kokuları gidermek için yıkama sırasında çamaşır makinesine bir fincan Pureal Doğal Temizlik Sirkesi ekleyin. Pureal Doğal Temizlik Sirkesi saf sirkedir ve harika bir koku gidericidir.

Gözenekli Malzemeler:

Evinizdeki havayı temizlemek ve parfümü gidermek için pencereleri günde iki kez en az 10 dakika açın. Bu, bazı durumlarda zaman alır. Kokular derinlemesine gömülüyse, Pureal Derin Temizlik Yöntemini deneyin.

Unutmayın, buharlı temizlik aletleri aslında birer mucizedir. Çünkü pek çok kimyasalı ve kokuyu, kimyasal kullanmadan hızlıca çıkarabilir. Bu yüzden evinizin uygun yerlerinde kullanın.

Birkaç Önemli İpucu

Evinizin havasına sevdiğiniz bir doğal koku katmak istiyorsanız kokulu ev bitkileri düşünebilirsiniz. Ya da solventsiz, organik veya vahşi toplama ile üretilmiş uçucu yağlardan hazırlanmış oda kokuları kullanabilirsiniz.

Parfümlerin zararı hakkındaki detaylı bilgi için EWG’nin hazırladığı dosyayı okuyabilirsiniz. Okumak için tıklayınız. 

Parfüm Kokusu Nasıl Giderilir?

Parfüm kokusu nasıl yok edilir? Evimiz ya da giysilerimiz parfüm kokularından nasıl arındırılır? Kullandığınız parfümler ne yazık ki göründükleri kadar masum değiller. İçeriklerinde bulunan zararlı bileşenler sebebiyle sağlığınızı tehdit edebilirler. Evinize gelen bir misafirin ardından parfüm kokusunu uzun süre duymaya devam edersiniz. Ya da giysilerinize sıktığınız parfümün kokusunun yıkansa bile çıkmadığına şahit olmuşsunuzdur.

Oldukça inatçı olan parfüm kokusu nasıl giderilir hepimizin araştırdığı konulardan birisidir. Parfüm kokularını tamamen giderebilmek için bazı yöntemleri uygulamak gerekir. Öncelikle ilk yapılması gereken evinizin içerisine sinmiş bir parfüm kokusu var ise evinizi havalandırmaktır. 

Fakat unutmamak gerekir ki, parfüm kokusu sadece kişisel kullandığınız parfümünüz ile de yayılmaz. Günümüzde pek çok ürünün içeriğinde parfüm bulunuyor. Bu ürünlerin ortama salgıladığı gazlar da evinizde koku oluşumuna sebep olabilir. Gelin evinize ve giysilerinize sinmiş parfüm kokularından nasıl kurtulursunuz detaylıca inceleyelim.

İlginizi çekebilir: Karbonat ile Temizlik Önerileri | Karbonatın Temizlikte Etkili Olduğu 5 Uygulama

1. Kıyafetten Parfüm Kokusu Çıkarma

Kıyafetten parfüm konusu nasıl yok edilir sorusuna verilebilecek alternatif yöntemlere giysilerinizi havalandırarak başlayabilirsiniz. Ayrıca eğer güneşli bir hava varsa kıyafetinizi tersine çevirerek güneşte bekletebilirsiniz. Gün içerisinde parfüm kokusu sinmiş giysilerinizi eve geldiğinizde kurutmalığa alarak, ağır parfüm kokusunun bir nebze olsa hafiflemesini sağlayabilirsiniz.

Ancak etkili parfüm kokuları havalandırma hatta yıkanma yapılsa bile ne yazık ki yok edilemeyebiliyor. Peki, yerleşmiş parfüm kokularını nasıl giderebiliriz? Giysilerinizi yıkarken yumuşatıcı gözüne Pureal Çok Amaçlı Temizlik Sirkesi ekleyebilir ya da yıkarken makinenin tamburuna Pureal Temizlik Karbonatı ekleyebilirsiniz. Karbonat ve sirke doğal, etkili ve güvenilir  harika bir koku gidericidir. 

2. Odadaki Parfüm Kokusunu Giderme

Ev içerisinde parfüm içerikli pek çok ürün kullanırız. Temizlik ürünlerinden oda spreylerine, mumlardan kokulu tuvalet kâğıtlarına kadar kullandığımız pek çok üründe parfüm bulunur. Peki, odaların içerisine sinmiş olan parfüm kokusunu nasıl ortadan kaldırabiliriz? İlk önceliğiniz camları açarak, evinizi havalandırmak olmalıdır. Ayrıca evinizi ısıtmayı deneyebilirsiniz. Isı koku gidermede en büyük etkilerden biridir. Örneğin odaya sinmiş parfüm ve kötü kokuyu çıkarmak için odada elektrikli sobayı bir süre çalıştırabilirsiniz. 

Ayrıca evinizi Pureal Doğal Temizlik Sirkesi ve Pureal Temizlik karbonatı ile de temizleyerek parfümlerin ve kötü kokuların ortadan kaldırabilirsiniz. 

3. Sinmiş Parfüm Kokusunu Çıkarma

Giysilerinize yerleşmiş parfüm kokusunu çıkarmak için doğal ürünler tercih edilmelidir. Deterjanla bile yıkandığında yok edemediğiniz parfüm kokularını makinenizin yıkama gözüne ekleyeceğiniz Pureal Temizlik Karbonatı ve yumuşatıcı gözüne ekleyeceğiniz Pureal Temizlik Sirkesi ile temizleyebilirsiniz.

Pureal Sirke ve Karbonat sinmiş parfümleri çıkarmanın ve ağır kötü kokuları gidermenin etkili, doğal ve güvenilir bir yoludur. 

İlginizi çekebilir: Bulaşık Makinesi Tuzu: Nedir, Ne işe yarar, Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Parfüm Kokusu Çıkarma Konusunda Sıkça Sorulan Sorular

Parfüm kokusunu çıkarma ve kötü koku gidermede merak edilen pek çok soru karşımıza çıkabiliyor. Gelin tüm merak edilenleriyle sıkça sorulan sorulara birlikte yanıt bulalım. İşte detaylar…

a) Ağır parfüm kokusu nasıl giderilir?

Ağır parfüm kokusunu gidermek için giysiler mutlaka Pureal Karbonat ile yıkanmalıdır. Ayrıca yumuşatıcı gözüne Pureal Temizlik Sirkesi eklemek oldukça etkilidir. 

b) Sirke odadaki ağır parfüm kokusunu alır mı?

Sirke temizlikteki en etkin ürünlerden birisidir. Ortamdaki mikropları da öldürme özelliğine de sahip sirke ile evinizin tüm havasını tazeleyebilirsiniz. Kötü kokularla savaşmada en etkili ürün karbonat ile birlikte sirkedir diyebiliriz.

c) Kıyafetteki parfüm kokusu kaç saatte geçer?

Kıyafetlerinizdeki parfüm kokusu belli bir süre geçtikten sonra azalır, ancak tamamen yok olmaz. Günler boyunca giysilerinizde kalabilir. O nedenle kıyafetlerinize sinmiş parfüm kokusundan kurtulmak için belirli yöntemleri uygulamanız gerekir. Böylece kısa sürede parfüm kokusunu yok edebilirsiniz. Yöntemler için sinmiş parfüm nasıl çıkarılır kısmına göz atabilirsiniz. 

Parfüm ve kötü koku giderme zorlu bir süreç gibi gözükebilir. Fakat doğru ve doğal yöntemler ile kolayca giderilebilir. Parfümleri evinizde çıkarmak ve gidermek ve temizlemek, hem sizin hem de çevrenizdekiler için oldukça iyi bir başlangıçtır.

Çünkü parfümler 1000'den fazla zararlı içeriğe sahip bir kimyasaldır. Parfüm ve kötü koku giderme hakkındaki tüm sorularınız için bize yazabilirsiniz. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. 

Kaynakça - Sources

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9163252/ 

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5093181/ 

İlginizi çekebilir: Egzama Hakkında Her Şey: Kapsamlı Bir Rehber