Pureal Çok Amaçlı Doğal Temizlik Sirkesi

Ev Temizliğinde Sirke Kullanmanın 7 Yolu | Sirke ile Temizlik Rehberi

Market raflarında yaygınlaşan temizlik malzemeleri gün geçtikçe daha güvensiz bir hale dönüşmeye başladı. Haliyle bireyler tarafından sağlıklı, doğal ve etkili temizlik yolları araştırılıyor. Sirke de bunların başında. Peki ama temizlikte sirke kullanımının önemi nedir? Ev temizliğinde sirke nasıl kullanılır? Gelin tüm bu soruların yanıtlarına birlikte bakalım.

Yemeklerde sıkça kullanılan sirke, temizlikte ve hatta haşere kontrolünde daha güvenle kullanılabilen harika doğal bir üründür. Size bu makalemizde ev temizliğinde sirke kullanımı ipuçlarını sunacağız.

Market raflarında yaygınlaşan temizlik malzemeleri gün geçtikçe daha güvensiz bir hale dönüşmeye başladı. Haliyle bireyler tarafından güvenilir, doğal ve etkili temizlik yolları araştırılıyor. Sirke de bunların başında. Peki ama temizlikte sirke kullanımının önemi nedir? Sirke temizilikte ne kadar etkili? Sirke temizlikte nerelerde kullanılır? Sirke ile temizlemenin faydaları nelerdir? Sirke ile nereler temizlenmemlidir veya sirke nerelerde kullanılmaz? Sirke doğal dezenfektan olarak kullanılır mı? Ev temizliğinde sirke nasıl kullanılır? Gelin tüm bu soruların yanıtlarına birlikte bakalım.

Sirke Nedir?

Sirke ile temizlik nasıl yapılır? Evimizi sirke ile temizlediğimizde hijyenik olur mu? Beyaz sirke nedir? Beyaz sirke, doğal içerikli bir ürün olup, içeriğinde şeker bulunan tarım ürünlerinin fermente edilmesiyle elde edilir. Şeffaf görünümlü bu ürün ile tüm evinizi temizleyebilir, zorlu kireç lekelerini bile kolayca çıkarabilirsiniz. Kısacası kimyasal içerikli temizlik malzemelerinin yapabildiği her şeyi beyaz sirke ile de yapabilirsiniz.

Tüm merak edilenleriyle sirke ile ev temizliğini ele alalım. Beyaz sirke bilindiği üzere mucizevi bir temizlik malzemesi. Ev temizliğinin neredeyse her alanında kullandığımız beyaz sirke doğal bir dezenfektan. Günümüzde de pek çok bilinçli tüketici sağlığı tehdit eden kimyasal ürünler yerine sirke ile evini temizliyor.

Temizlikte Sirke Kullanmanın Önemi Nedir?

Sirke ile insanın buluşması, tarih arenasında binlerce yıl öncesine dayanır. İlk sirke kullanımının M.Ö. 5000’li yıllarda olduğu söylenir. Yiyecekleri korumak, tatlandırmak, şarap yapımı, mide sakinleştirme, vebadan korunma gibi birçok amaç uğruna sirke kullanımı tarih boyunca gözlemlenmiştir (1). Günümüzde ise bu mucizevi maddenin temizlik yönünün de çok güçlü olduğunu biliyoruz. Çünkü doğal bir dezenfektan özelliği taşır. Evlerin pek çok alanında kullanılabilir.

Sirkenin de kendi içlerinde farklı türevleri bulunur. Güvenilir ve doğru ürünü seçmek bu anlamda oldukça önemlidir.

Bunun için Pureal olarak sizler için özenle hazırladığımız Pureal Çok Amaçlı Doğal Temizlik Sirkesini tercih edebilirsiniz! Pureal Çok Amaçlı Doğal Temizlik Sirkesi, içeriğinde bulunan doğal sirke, hindistan cevizinden elde edilen doğal sabun ile çok amaçlı bir kullanım sağlar. Ürünü bulaşık makesinden parlatıcı olarak, çamaşır makinesinde yumuşatıcı olarak ve tüm yüzeylerin temizliğinde güvenle kullanabilirsiniz. 

Ev Temizliğinde Sirke Kullanmanın 7 Yolu

Evde sirke ile temizlik yapabileceğiniz onlarca yöntem sıralanabilir. Biz en çok işinizi kolaylaştıracak 7 adıma odaklandık. Efektif bir temizlik süreci yaşamak istiyorsanız, bu 7 maddeyi siz de deneyebilir ve sonuçları hakkında bize geri bildirimde bulunabilirsiniz. O halde başlayalım…

1. Koku Gidermede Sirke Kullanımı

Koku giderici ürünler genellikle içeriğinde bulunan parfümler ile kokuları maskeler yani yok etmez. Siz de bu parfüm kokuları sayesinde kokuların yok olduğunu düşünürsünüz. Fakat sirke kokuları nötralize eder, yani yok eder. İşte sirkenin kullanımı tam da bu noktada önem kazanıyor. Evet, sirke doğal bir kötü koku giderici özelliğe sahiptir. Üstelik doğal!

Kıyafetlerdeki Kokuları Gidermede Sirke Kullanımı: Spor veya yoga kıyafetleri gibi kokmuş kıyafetleri yıkarken çamaşır makinesinin deterjan gözüne ve yumuşatıcı gözüne yardım bardak Pureal Doğal Temizlik Sirkesi ekleyin. Ayrıca ürünleri yıkama öncesi su ve sirke dolu bir kovada çamaşırları da bekletebilirsiniz. Koku giderme gücünü artırmak için makineye veya kovaya bir ölçek Pureal Doğal Karbonat ekleyebilirsiniz!

Yüzeylerdeki Kokuları Gidermede: Bunun için Pureal Doğal Temizlik Sirkesini kokulu alana püskürtün, bir süre bekletin ve silin. Hepsi bu kadar!

Odalardaki Kokular Gidermede: Odalardaki kokuları Pureal Doğal Temizlik Sirkesi ile gidermek de mümkün. Bunun için sirkeyi oda spreyi sıkar gibi odanın belli noktalarına püskürtün. 

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Ev Temizliği Yaparken Kaçınılması Gereken 5 Ürün ve Yerine Kullanabileceğiniz Güvenilir Temizlik Ürünleri

2. Hijyenik Genel Yüzey Temizliğinde Sirke Kullanımı

Pureal Doğal Temizlik Sirkesini tüm sert yüzeylerin temizliğinde güvenle kullanabilirsiniz. Bunun için yüzeye püskürtün ve mikrofiber bezle silin. Durulamaya gerek olmadan güvenilir ve etkili bir temizlik sağlar.

Ayrıca sirke içeriğinde bulunan asetik asit sayesinde doğal ve güvenilir bir dezenfektan işlevi görür. Bu anlamda çift işlevi ile harika bir üründür! Doğal bir dezenfektan olarak kullanmak için sirkeyi yüzey üzerinde 10 dakika kadar bekletin ve ardından silin. 

3. Çamaşır Makinesinde Yumuşatıcı Olarak Sirke Kullanımı

Marketlerde satılan rengarenk ve parfümlerle dolu yumuşatıcıların ne kadar zararlı olduğunu artık herkes biliyor. Hatta artık pek çok giyim markası ürünlerinde yumuşatıcı kullanılmaması gerektiğini müşterilerine bildiriyor.

Yumuşatıcı yerine sirke kullanmak hem güvenilir hem de oldukça etkili bir yöntemdir. Çamaşır Makinesinde yumuşatıcı gözüne Pureal Doğal Temizlik Sirkesi ekleyin ve çamaşırları uygun programda çalıştırın. Dilerseniz kokusuz sirkeye kendi istediğiniz bir uçucu yağı ekleyebilir veya uçucu yağlar ile kokulandırılmış Pureal Temizlik Sirkesini kullanabilirsiniz. Pureal Temizlik Sirkesi çamaşırlarınızı yumuşatır ve parlatır, kötü kokuları giderir ve hijyen sağlar. 

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? 5 Püf Noktası

4. Gider Açıcı ve Temizleyici Olarak Kullanım

Sirkeyi karbonat ile birleştirdiğinizde harika ve güvenilir bir gider açıcı ve temizleyici elde edersiniz. Bunun için gidere öncelikle Pureal Doğal Karbonat dökün ve ardından üzerine bir bardak Pureal Doğal Temizlik Sirkesi ekleyin. Sirke, karbonat ile birleştiğinde kabarcıklar çıkarmaya başlayacaktır. Son olarak ise gidere sıcak su dökerek ile işlemi tamamlayın.

5. Bulaşık Makinesinde Parlatıcı Olarak Kullanım

Sirke harika bir parlatıcıdır. Bunun için bir bardağı Pureal Doğal Temizlik Sirkesi ile doldurun ve bu bardağı bulaşık makinesinin alt veya üst rafına yerleştirin. Makinenizi kirli bulaşıklar ile doldurun ve uygun programda çalıştırın. Hepsi bu kadar!

Sirkeyi bulaşık makinenizin parlatıcı gözüne koymanızı önermiyoruz. Çünkü sirke içinde bulunan asetik asit nedeniyle bulaşık makinenizin aksamlarında aşınmaya neden olabilir. Parlatıcı gözünde kullanmak için Pureal Doğal Parlatıcıyı tercih edebilirsiniz. 

6. Kireç Çözücü Olarak Kullanım

Sirke, asidik yapısı sayesinde kireçleri gidermede oldukça etkilidir ve ağır kimyasal içerikli kireç çözücülerin aksine güvenilir bir kullanım sağlar. Bunun için Pureal Doğal Temizlik Sirkesini kireçli alana püskürtün, bekletin ve durulayın.

7. Cam Temizleyici Olarak Kullanım

Sirke, özellikle camlarda harika çalışır ve mükemmel bir temizlik sağlar. Pureal Doğal Temizlik Sirkesini cam veya aynalara püskürtün ve mikrofiber bez ile silin. İşte bu kadar!

İlginizi çekebilir: Evde Küf Kokusunu Doğal Yollarla Gidermek İçin 5 Etkili Yöntem

Beyaz Sirkenin Temizlikte Kullanılmaması Gereken 5 Yer

Sirke ile temizlik yaparken kullanmamamız gereken alanlar da vardır. Yaklaşık %3 oranında asetik asit içeren beyaz sirkeyi hangi alanlarda kullanmamız doğru olmaz? Gelin sirkenin zarar verebileceği yüzeylere bir göz atalım. İşte beyaz sirkenin kullanılmaması gereken 5 yer:

  1. Granit Tezgâhlar: Granit bilindiği üzere her temizlik malzemesiyle temizlenemiyor. Sirke içerisinde de bir miktar asetik asit bulunduğu için granit tezgâh üzerinde deformasyona sebep olabiliyor. O nedenle granit mermerleri beyaz sirke ile temizlemek doğru bir tercih değil.
  2. Ütü: Kireç çözücü olarak banyolarda kullandığımız beyaz sirke ile ilgili doğru bilinen yanlışların başında ütü temizliği geliyor. Sirke ile ütü temizliği yapmak ütünüze zarar verebilir. 
  3. Ahşap Mobilyalar: Sirke ile temizlik yaparken tercih edilememesi gereken bir diğer yer ise cilalı zemine sahip ahşap mobilyalar. Sirke mobilyalarınızın cilasına zarar vererek zamanla matlaşmasına sebep olabiliyor.
  4. Çelik Ürünler: Sirke çelik yüzeylerin temizliğine uygun bir ürün değildir. Sirke ile çelik malzemelerinizi temizlemek kararmasına yol açabilir.
  5. Doğal Taşlı Yüzeyler: Beyaz sirke asit içerdiği için granit benzeri doğal taşlı yüzeylere hasar verebilir.

Temizlik İçin Sirkeli Su Nasıl Hazırlanır?

Sirke ile temizlik için sirkeli suyu nasıl hazırlamalıyız? Sirkeyi su ile seyreltmeniz gerekir. Temizlik kovasına alacağın suyun içerisine bir çay bardağı sirke eklemeniz yeterli olacaktır. Sirke sadece yüzey temizliğinde değil, cam yüzeyli tüm alanların ve aynaların temizliğinde de kullanılabilir.

Özellikle cam yüzeylerde ışıl ışıl bir temizlik için Pureal Çok Amaçlı Doğal Temizlik Sirkesini kullanabilirsiniz. Sprey şişesinde olan bu ürün ile kolayca ev temizliğinizi yapabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Karbonat ile Temizlik Önerileri | Karbonatın Temizlikte Etkili Olduğu 5 Uygulama

Sirke ile Evdeki Mikroplara Elveda!

Sirke ile temizlik yaparak sadece hijyen sağlamış olmazsınız, evinizde gözle görülmeyen mikropları da yok etmiş olursunuz. Gündelik hayatımızda dışarıya çıkıp geldiğimiz her an üzerimizde gözle görülmeyen mikropları taşırız. Bu mikroplar sebebiyle de hastalanabiliriz.

Sirke sayesinde pek çok mikroba karşı önlem alabildik. Sirke ile temizliği günlük hayatımızda da bir rutin haline getirerek doğal temizliğin keyfini sürebilirsiniz.

Sirke ile Kahve Lekesine Kökten Çözüm

Sirke ile temizliğin yanı sıra birçok zorlu leke oluşumuna da çözüm bulabilirsiniz. Halı, koltuk ya da giysilerinize bulaşmış kahve lekesini de sirke yardımıyla kolayca çıkarabilirsiniz. Kahve lekesi bildiğiniz üzere çıkarması kolay bir leke değildir. Ancak sirke leke çıkarmada oldukça etkilidir. Temizlik kabınızın içerisine bir miktar ılık su doldurup içerisinde bir ölçek sirke ekleyin. Hazırladığınız bu karışımdan kahve lekesi olan bölgeye dökün.

Sirkenin lekeli bölgeye etki edebilmesi için bir süre bekleyin. Lekenin yavaş yavaş açıldığını fark edeceksiniz. Sonrasında yumuşak bir lif ya da bez ile sürterek lekeyi çıkarın. Kuruduğunda kahve lekesinden eser kalmayacak. Aynı zamanda doğal içerikli Pureal Çok Amaçlı Temizlik Sirkesiyle de kahve lekelerinden kurtulabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Bulaşık Makinesi Tuzu: Nedir, Ne işe yarar, Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Sirke ile Temizlik Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sirke ile temizlik hakkında merak edilenlere de sıkça sorulan sorular başlığı altında yanıt vermek istedik. Evdeki temizlik mucizesi sirke ile ilgili tüm bilinmeyenlere buradan ulaşabilirsiniz. İşte tüm merak edilenleriyle sirke temizliği ile ilgili sık sorulan sorular ve yanıtları…

a) Ev temizliğinde hangi tür sirke kullanılır?

Ev temizliğinde her tür sirkeyi kullanabilirsiniz. Ancak kokusuz ve etkili temizlik yöntemi olarak en sık tercih edilen beyaz sirkedir. Üstelik evinizin birçok alanında kullanabilirsiniz.

b) Beyaz sirke ile çocuk odası temizliği güvenilir mi?

Çocuk ve bebek odaları temizlikte hijyene en fazla önem verdiğimiz alanların başında gelir. Düzenli aralıklarla temizlediğimiz bu odalarda mikrop barınmamasına özen gösteririz. Kimyasal içerikli deterjanlar çocuğumuzun sağlığı açısından oldukça zararlıdır. O nedenle beyaz sirke yardımıyla çocuğumuzun odasını temizleyerek mikroplardan arındırabiliriz. Pureal Çok Amaçlı Doğal Temizlik Sirkesi, içeriğinde bulunan doğal sirke ve hindistan cevizinden elde edilmiş sabun ile doğal, etkili ve güvenilir bir temizlik sağlar. 

c) Temizlik sonrası sirke kokusu nasıl giderilir?

Beyaz sirke kendine has bir kokuya sahiptir ve bu bazen kişileri rahatsız edebilir. Bunun için sirke ile temizlik yaptıktan sonra ortamı havalandırabilirsiniz. Ya da dilerseniz Pureal'ın lavanta ve limon gibi çeşitli organik ve vahşi toplanış uçucu yağlar ile formüle ettiği temizlik sirkelerini kullanabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz sade sirkeye kendi istediğiniz bir uçucu yağdan ekleyebilirsiniz. 

Sirkeyi ev temizliğinde pek çok alanda güvenle kullanabilirsiniz. Sirke ile temizlik konusundaki tüm sorulanızı sorabilirsiniz. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız! 

İlginizi çekebilir: Sedef Hastalığı ve Temizlik: Sedef Hastaları İçin Çamaşır Yıkama ve Temizlik Yapma Rehberi