Çoğu kullanıcı kıyafetlerinin kumaşında yaşadığı sorunsallar sebebiyle güve nedir? sorusunun yanıtını arıyor. Giysilerinizde gizemli delikler veya pürüzler bulmaya devam ederseniz; kumaşları, özellikle ipek ve yün gibi yüksek proteinli kumaşları yiyen güveler ile uğraşıyor olabilirsiniz. Güveler küçük olabilirler, ancak bu sinir bozucu böcekler en sevdiğiniz giysinize büyük zarar verebiliyor. Neyse ki, bu tür hasarlar uygun depolama ve yöntemlerle kolayca önlenebiliyor.
Güvelerle uğraşmaya başladığınız ve özellikle en sevdiğiniz kıyafetleriniz güveden etkilendiğinde aklımıza pek çok soru gelir. Güve neden olur? Güve nasıl oluşur? Güve ne yer? güve nasıl temizlenir? Güve nasıl yok edilir?
Tüm bu soruların cevaplarını bu yazımıza bulabilirsiniz.
Güve Nedir?
Güvelerle ilk karşılaştığımız aklıma gelen ilk soru 'güve nedir?' sorusudur. Güveler, 'pulkanatlılar' takımından çeşitli kelebeklere verilen genel addır. Giysilere büyük bir iştahı olan kelebek ve güve larvaları ile ilgili bir grup uçan böcektir. Halk arasında kumaş, kürk, odun ve buğday gibi şeylere musallat olmaları ile bilinirler.
Güve Neden Olur ve Nasıl Oluşur?
Peki güve neden olur ve nasıl oluşur? Güvelerin ana oluşma sebebi yeteri kadar temizlenmemiş ve doğru depolanmamış kıyafetlerdir. Kirli ve doğru depolanmamış kıyafetler güveler oluşumuna neden olur ve çok hızlı olarak çoğalmasına sebebiyet verir. Bu nedenle her zaman kıyafetleri iyi temizlemeli ve doğru olarak depolamalıyız.
Güveler Ne Yer?
En çok merak edilen bir diğer soru ise güveneler ne yer? sorusudur. Güve larvaları belirli bir diyete sahiptir. Güveler tipik olarak ipek, yün, kaşmir, angora veya kürk gibi hayvansal liflerden ve keratin içeren malzemelerden yapılan giysileri yerler. Keratin, lifli yapısal proteinlerden oluşur ve cildimizde ve saçımızda da bulunabilir.
Güveler Nasıl Yok Edilir, Temizlenir ve Önlenir?
Güve ile mücadeleniz başladıysa bazı soruların cevaplarını bulmanız gerekir. Güve nasıl yok edilir?, Güve nasıl temizlenir? Güve nasıl önlenir ve uzak tutulur? gibi soruların cevaplarını aramaya başlarsanız. İşte cevaplar...
Parfümler, vücut yağları ve yemek lekeleri güveler için lezzetli bir besin kaynağıdır. Bunların güveler için bir ziyafet sofrası olmasını önlemek ve giysilerinizi korumak için;
- Her mevsim başında ve sonunda gardırobunuzdaki her şeyi düzenli olarak yıkayın ve mont ve ceketleri temizleyin. Mümkünse Pureal gibi doğal deterjanlar kullanın.
- Tüm giysilerinizi gardırop veya çekmecelerden çıkarın, ardından saklama alanınızı Pureal Çok Amaçlı Temizleyici ile temizleyin. Ardından yüzeyleri Pureal Çok Amaçlı Temizlik Sirkesi püskürtün ve mikrofiber bez ile silin.
Güve Kovucu - Güve Önleyici - Güve İlacı Kullanmalı Mıyım?
Genel olarak insanlar en basit yöntem olan güve kovucu, önleyici veya ilaçlara yönelirler. Bu yüzden sık sık güve kovucu, güve önleyici, güve ilacı kullanmalı mıyım? sorusu sorulur. Piyasadaki mevcut güve ilaçları çoğunlukla kimyasal içeriklidir ve size, çevrenizdekilere, evcil hayvanlarınıza ve çevreye ciddi zararlar verir.
Güve kovucu olarak bilinen naftalin ve 1,4-diklorobenzen, kanserojen maddelerdir ve evinizin havasını VOC denilen zararlı gazlar ile sürekli olarak kirletir (1, 2, 3). Bu nedenle bu ürünler sağlığınız için tehlikelidir. Ayrıca bu ürünler son derece zehirlidirler (4, 5, 6). Bu ürünler yerine doğal güve kovucu ve güve önleyiciler kullanabilirsiniz.
Doğal Güve Kovucular ve Doğal Güve Önleyiciler
Kimyasal ilaç kullanmak istemeyenlerin en çok sorduğu soru peki doğal güve kovucular ve doğal güve önleyiciler nelerdir? sorusudur. Kimyasal içerikli ve sağlığınıza zararlı güve önleyiciler, kovucular ve ilaçlar kullanmak yerine doğal güve kovucular ve önleyiciler kullanabilirsiniz. Bu yöntemler en az naftalin vb ürünler kadar etkilidir. İşte doğal güve önleyiciler ve kovucular;
1. Pureal Organik Sedir Uçucu Yağı
- Güveler sedir ağacı ve kokusundan nefret edeler. Sedir ağacı uçucu yağı doğal sedir ağacı odunlarının buharda distile edilmesiyle elde edilmiştir. Bu uçucu yağını giysilere, dolabınıza veya sedir ağacı bloklarına damlatarak kullanabilirsiniz.
2. Sedir Ağacı blokları
- Sedir ağacı blokları güveleri önlemek için oldukça önemli bir araçtır. Güveler sedir ağacı ve kokusundan nefret eder ve bu da güveler önlemek için harika bir yöntem oluşturur.
2. Pureal Doğal Güve Önleyici Kese
- Güve önleyici keseler güvelerin nefret ettiği bitkilerden (lavanta, sedir, nane, karanfil gibi) oluşur. Bu keseler özellikle kışlık ürünleri depolarken ve giysi dolaplarına koyma anlamında çok işe yararlar. Pureal Doğal Güve Önleyici Kese hakkında bilgi almak ve satın almak için web sitemizi ziyaret edin.
Güveleri Önlemek İçin Doğru Depolama Yöntemleri
Peki güvelerden korunmak için giysilerimizi nasıl depolamalıyız?
Depolama konusun güveleri önlemek için oldukça önemlidir. Doğru depolama güveleri kıyafet ve giysilerinizden uzaklaştırır. Güveleri önlemek için depolarken dikkat etmeniz gerekenler;
1. Giysileri asla plastik veya karton içinde saklamayın. Çünkü böcekler ve güveler karton yemeyi sever ve plastik depolama, giysileri çözüp lekeleyecek neme neden olabiliir. Bunun yerine giysileri ve çarşafları doğal yıkanmamış kanvas kumaştan yapılmış saklama torbası gibi nefes alabilen pamuklu kumaştan fermuarlı torbalara koyun.
2. Depolama alanlarına veya torbalarına doğal güve önleyici kese ve güven öncelyici sedir bloklarından yerleştirin.
3. Güve üremesi için en uygun ortamlar olan çatı katı veya bodrum gibi nemli ve rutubetli alanlarda depolamaktan kaçının.
Güvelerle mi Mücadele Ediyorsunuz?
Eğer hali hazırda zaten güvelenmiş giysileriniz, kıyafetleriniz varsa bunun da bir çaresi elbette var.
Güvelerden kurtulmak için öncelikle giysilerinizi yıkayın. Yıkama işlemini Pureal gibi doğal deterjanlar ve Pureal Doğal Leke Çıkarıcı ile gerçekleştirin. Pureal Doğal Leke Çıkarıcı içeriğinde güve temizleyici doğal mineraller barındırır. Ardından ürünlerin bulunduğu dolaplar ve çekmeceler gibi açıkta kalan tüm alanları Pureal Çok Amaçlı Temizleyici ile veya Pureal Çok Amaçlı Temizlik Sirkesi ile temizleyin. Dilerseniz temizlik ürünlerine birkaç damla sedir ağacı uçucu yağı ekleyebilirsiniz.
Giysileri yıkadıktan sonra, çamaşır makinenizi derinlemesine temizleyin. Bunun için Çamaşır Makinesi Derin Temizliği yazımızı okuyun.
Hasar Sonrası Onarım
Doğru yöntem uygulanmadığında sevdiğiniz kıyafetlerinizde sinir bozucudelikler oluşabilir. Bu ürünler her zaman onarmaya çalışın. Bunun için terzinize danışın ve hasarlı kıyafetleri dolabınızda bırakmayın! Ürünlerin onarımı sonrası ile yukarıdaki belirttiğimiz gibi yıkama işleminden geçirin.
Güveler ve önlenmesi ile alakalı tüm sorularını için bizimle iletişime geçebilirsiniz Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız!
Kaynakça - Sources
1. https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00001236.htm#:~:text=Inhalation%20of%20naphthalene%20may%20cause,as%20icterus%20and%20severe%20anemia
2. http://npic.orst.edu/factsheets/naphgen.html
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8274693/
4. https://www.epa.gov/sites/default/files/2016-09/documents/naphthalene.pdf
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3850774/
6. https://assets.publishing.service.gov.uk/media/5a7dd971ed915d2ac884debe/HPA_NAPHTHALENE_Toxicological_Overview_v1.pdf
7. Kaynak 1
İlginizi çekebilir: Perflorlu ve Poliflorlu Alkil Maddeler (PFAS) Nedir? Zararları Nelerdir?