Yer temizliği

Yer Temizliği Nasıl Yapılır ve Püf Noktaları Nelerdir? | Doğal Yer Temizliği Rehberi

Doğal, etikili ve güvenilir bir yer temizliği nasıl olmalı sağlıklı bir ev yaratmak için oldukça önemli bir konu. Peki yer temizliği nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir? Gelin bu ve bunun gibi diğer pek çok sorunun yanıtını birlikte bulalım.

Doğal, etkili ve güvenilir bir yer temizliği mümkün mü? Birçoğumuz kimyasal içerikli ürünler kullanarak zeminlerin daha temiz olduğunu düşünürüz. Köpük köpük, hoş kokulu deterjanlar kullanırsak temizlediğimiz ortamın daha temiz olacağı kanısına varırız.

Aslında içeriğinde kimyasal olmayan doğal temizleyiciler de zeminlerinizde hijyen sağlayabilir. Üstelik kimyasal içerikli olmayan doğal yer temizlik ürünleri sağlığınızı da tehdit etmezler ve bebeğiniz, patili doslarınız ve sizin için güvenilir bir temizlik sağlarlar.

Hijyenik ve temiz bir evde yaşamayı kim istemez ki? Bilinçli kişiler artık son yıllarda kimyasal içerikli olmayan doğal ürünlere ağırlık veriyorlar. Kimyasalın insan sağlığına ne kadar zararlı olduğu bilinen bir gerçek. Ancak son yıllarda insanlar doğal yaşam konusunda daha çok bilinçlenmeye başladılar. Peki, kimyasalsız doğal yer temizliği nasıl olmalı?, yer temizlemenin püf noktaları neler? yer temizleme suyu nasıl hazırlanır? yer temizleme suyuna ne konur? yer nasıl silinir ve temizlenir? yer temizlerken hangi ürünler tercih edilmeli? Gelin hep birlikte bu sorulara yanıt bulalım.

Doğal, Etkili ve Güvenilir Yer Temizliği Neden Önemli?

Kimyasalsız doğal zemin temizliği öncelikle sağlıklı bir yaşam için oldukça önemli. Bireylerin bilinçlenmesiyle birlikte her konuda doğal içerikli ürünlere yönelim arttı. Üstelik kimyasal içerikli ürünlerin kullanımını sürekli hale getirdiğinizde uzun vadede birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya gelebiliyorsunuz. Bunların başında astım, cilt tahrişi geliyor (1, 2, 3). Bu nedenle ilk önceliğimiz sağlığınızı tehdit etmeyecek ürünler olmalı.

Bebekli Evlerde Doğal ve Güvenilir Yer Temizliğinin Önemi

Bebekli bir evde yaşıyorsanız ve bebeğiniz emekleme aşamasındaysa zeminde kullandığınız temizlik ürünlerine çok dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü eğer kimyasal içerikli deterjanlar kullanıyorsanız bu içeriklere ne yazık ki maruz kalabilirler. Bu nedenle ürün araştırması yaparken güvenilir ve doğal içerikli deterjanlara önem vermeniz oldukça önemli bir konu.

Kullanacağınız yer temizlik ürününü satın almadan önce mutlaka arka yüzeyindeki içerik bölümünü okuyarak inceleyin. Gerekirse EWG veri tabını kullanın ve yalnızca güvenilir içeriğe sahip ürünleri satın alın. 

Tüylü Dostlarımızın Yaşadığı Evlerde Doğal ve Güvenilir Yer Temizliğinin Önemi

Patili dostlarımızın yaşadığı evde doğal, etkili ve güvenilir yer temizliği de oldukça önemli. Özellikle kedi ve köpek yaşayan evlerde kullandığınız yer temizlik ürünlerinin içeriklerini dikkatli bir şekilde incelemek ve evcil hayvanlara zararlı olabilecek içerikleri barındıran ürünleri kullanılmamak patili dostlarımızın sağlığı için oldukça önemli. Çünkü patili dostlarımızın sürekli olarak zeminde vakit geçirdiğini ve temas halinde olduğunu unutmamamız gerekiyor. 

Evcil hayvanlar için güvenilir ve doğal temizlik ürünleri kullanmak bu anlamda oldukça önemli. İçeriği kontrol ederken evcil hayvanlar için zararlı olabilecek yer temizlik ürünlerinden uzaklaşmak bu anlamda oldukça gerekli. 

Doğal Yer Temizliğinin Püf Noktaları

Genel yer temizliğinde bazı önemli püf noktalarını bilmek ve uygulamak işinizi kolaylaştırır ve size doğal, etkili ve güvenilir yer temizliği yapabilmenizi zağlar. Gelin doğal yer temizliğinde işinize yarayabilecek püf noktalarına birlikte bakalım.

  • Genellikle yer temizlik ürünü tercih ederken ilk olarak ürünün kapağını açıp kokusuna bakarak satın alıyoruz. Fakat kokudan önce içerikleri kontrol etmek ve içeriğinde parfüm ve bunun gibi kimyasal içerikli olmamasına dikkat etmek oldukça önemli. Bu nedenle yalnızca Pureal gibi doğal içerikli ürünler tercih edin. 
  • Yer temizliğine başlamadan önce tüm yüzeyleri HEPA filtreli elektrikli süpürge ile süpürün ve ardından yeri silme işlemine geçin. 
  • Kullandığınız mopun mikrofiberden oluşmasına dikkat edin. Mikrofiber mop veya bezler hav bırakmadan tüm tozları içerisine hapseder ve güvenli bir temizlik sağlar. 
  • Derin bir temizlik yapmak istiyorsanız mop yerine mikrofiber bez kullanarak yeri elinizle temizleyin. 
  • Yer temizlik suyu hazırlarken mümkünse distile/arıtılmış su kullanın. Çünkü sert suya sahip çeşme suyu zeminde su izi bırakabilir. 
  • Asla önerilenden fazla temizlik ürünü kullanmayın. Fazla kullanılan temizlik ürünü ekstra temizlik sağlamaz. Tersine yüzeyde köpük ve iz bırakmasına sebep olabilir. 

Etkili, Güçlü ve Güvenilir Doğal Yer Temizliği Nasıl Yapılır?

1. Doğal Arap Sabunu ile Yer Temizliği

Eskiden büyüklerimiz temizlik yaparken doğal arap sabunu tercih ederlerdi. Üstelik arap sabunu sadece zemin temizliğinde değil bulaşıktan çamaşıra, yüzey temizliğinden yer temizliğine birçok alanda güvenle kullanılırdı. Sizde doğal arap sabununu her çeşit zeminde, bulaşıkta ve çamaşırda güvenle kullanabilirsiniz. Kokusuz veya uçucu yağlar ile kokulandırılmış halini tercih edebilir ve evinizin mis gibi kokmasını sağlayabilirsiniz. Hem parke hem de fayans zeminlerde ışıl ışıl bir temizlik elde edebilirsiniz. 

Pureal Doğal Arap Sabunu, Trakya'dan gelen yemeklik/sofralık ayçiçek yağları ile geleneksel üretime bağlı kalınarak üretilir. Dilerseniz kokusuz ya da organik uçucu yağlar ile kokulandırılmış halini güvenle kullanabilirsiniz. 

Pureal Doğal Arap Sabunu ile Yer Temizliği Suyu Hazırlama

Pureal Doğal Arap Sabunu ile yer temizliği suyu hazırlamak için bir kovayı su ile doldurun. Ardından bir bardak sıcak su içerisine bir kaşık arap sabunu ekleyin ve eriterek karıştırın. Su suyu hazırladığınız su kovasına ekleyin. Son olarak mopunuz ile yüzeyleri temizleyin. 

Pureal Doğal Arap Sabunu'nu ahşap zeminler dahil tüm zeminlerin temizliğinde güvenle kullanabilirsiniz. 

2. Doğal Sirke ile Yer Temizliği 

Sirkenin temizlikteki gücünü bilmeyenimiz yoktur. Sadece su ve sirke ile bile tertemiz zeminler elde edebilirsiniz. Güçlü kir ve yağ temizleme özelliğine sahip sirke ile zeminlerinizi ışıl ışıl yapabilirsiniz. Üstelik doğal sirke sayesinde bulunduğunuz ortamdaki mikropları da yok etmiş olursunuz. Sirkeyi sadece zemin temizliğinde değil birçok temizlik alanında kullanabilirsiniz. 

Pureal Çok Amaçlı Doğal Temizlik Sirkesi, içeriğinde bulunan doğal sirke ve hindistan cevizinden elde edilmiş sabunlar ile yüzeylerin temizliğinde, bulaşık makinesinde parlatıcı, çamaşır makinesinde yumuşatıcı olarak güvenle kullanabilir.

Pureal Doğal Temizlik Sirkesi ile Yer Temizlik Suyu Hazırlama

Pureal Doğal Temizlik Sirkesi ile yer temizlik suyu hazırlamak için bir kovayı su ile doldurun. Ardından içine bir çay bardağı kadar Pureal Doğal Temizlik Sirkesi ekleyin. Mopunuz ile zemini temizlemeye başlayın. 

Sirkeyi tüm zeminlerin temizliğinde güvenle kullanabilirisiniz. Yalnızca masif ahşap ve parkelerde temizlemeden önce test etmeniz önemlidir. Çünkü sirkeler güçlü asidik temizlik ürünleridir ve ahşap yüzeylerin üst tabakasında bulunan cilayı kaldırabilir. 

3. Pureal Çok Amaçlı Temizleyici ve Pureal Konsantre ile Yer Temizliği

Pureal Konsantre ve Pureal Çok Amaçlı Temizleyici, %100 doğal, bitki ve mineral bazlı içeriğe sahiptir. Yer temizliği dahil tüm yüzeylerin, bulaşıkların ve çamaşırların temizliğinde güvenle kullanılabilir. 

Pureal Çok Amaçlı ile yer temizliği için tek yapmanız gereken ürünü yere püskürtmek ve mop ile temizlemek. Temizlik suyu hazırlamadan pratik bir şekilde yüzeyleri güvenle temizleyebilirisiniz. Hepsi bu kadar!

Pureal Konsantre ile Yer Temizlik Suyu Hazırlama

Bunun için kovaya suyu doldurun ve içerisine bir çay kaşığı Pureal Konsantre ekleyin. Evet, sadece bir çay kaşığı!. Ardından karıştırın ve mopunuz ile temizleyin. 

Pureal Konsantre ve Pureal Çok Amaçlı Temizleyiciyi ahşap dahil tüm zeminlerin temizliğinde güvenle kullanabilirsiniz. 

4. Pureal Doğal Ahşap Temizleyici Sabun ile Ahşap Yer Temizliği

Ahşap parke zeminler diğer zeminlere göre fazladan bakım gerektirebilir. Pureal Doğal Ahşap Temizleyici Sabun, ahşap yüzeyler için özel olarak üretilmiştir. İçeriğinde bulunan, organik naturel sızma zeytinyağı sabunu ve hindistan cevizi sabunu ile yüzeyleri derinlemesine ve güvenle temizler. İçeriğindeki organik naturel sızma zeytinyağı ve soğuk sıkım hint yağı ile ahşap zemin ve yüzeyleri besler ve bakım yapar. Son olarak ise içeriğinde bulunan organik lavanta, sedir, limon ve nane uçucu yağları ile yüzeyleri korur ve geride hoş bir koku bırakır. 

Pureal Doğal Ahşap Temizleyici Sabun'u ile Yer Temizlik Suyu Hazırlamak

Bir kovayı su ile doldurun ve içine bir ölçek Pureal Doğal Ahşap Temizleyici Sabun ekleyin. Karıştırın ve mopunuz ile zemini temizlemeye başlayın. 

Doğal Yer Temizliği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Doğal yollarla yer temizliği hakkında hâlâ emin olamıyorsanız ve aklınıza takılan sorular var ise aşağıdaki sık sorulan sorular kısmından merak ettiklerinize yanıt bulabilirsiniz. İşte kimyasalsız doğal zemin temizliği hakkında sık sorulan sorular ve yanıtları…

a) Ne sıklıkla derin yer temizliği yapmalıyım?

Bu evinizin ne kadar tozlandığını bağlı olarak değişir. Fakat genel olarak her 15 - 20 günde bir kez derin yer temizliği yapmanız önemlidir. 

b) Sirke ahşap parkeye zarar verir mi?

Sirke her ne kadar doğal içerikli bir ürün olsa da, içeriğinde bulunan asetik asit nedeniyle masif ahşap yüzeylere zarar verebilir. Bu nedenle ahşap yüzeyleri sirke ile temizlemeden önce küçük bir yerinde test edin. 

c) Yer temizlik suyuna uçucu yağ ekleyebilir miyim?

Evet, yer temizlik suyuna dilediğiniz uçucu yağı ekleyebilirsiniz! Fakat evinizde bebek kokusuz ürünler tercih etmenizi öneriyoruz. Ayrıca evcil hayvana sahipseniz, kokusuz veya sedir ağacı uçucu yağı gibi fenol içermeyen güvenilir uçucu yağlar eklemenizi tavsiye ediyoruz. 

Doğal yer temizliği hakkındaki tüm sorularınız için bize ulaşabilirsiniz. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız!

Kaynakça - Sources

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4096065/

2. https://www.ultimaenvironmental.store/3-potential-health-risks-of-using-cleaning-products/ 

3. https://www.lung.org/clean-air/indoor-air/indoor-air-pollutants/cleaning-supplies-household-chem

İlginizi çekebilir: Ev Temizliğinde Sirke Kullanmanın 7 Yolu | Sirkenin Temizlikteki Önemi!