Yün kazak

Yünlü Çamaşırlar Nasıl Yıkanır? Doğru, Etkili ve Güvenilir Yünlü Çamaşır Yıkama Rehberi

Yün hayatın her alanında kullanılan çok popüler bir malzeme olunca, yıkama ihtiyacı da bir o kadar fazla oluyor. Anca son derece hassas bir ürün ve ekstra özen gösterilmesi önerilir. Peki ama en doğru, güvenilir ve etkili yün yıkama yöntemi nedir? Yün elde ve makinede nasıl yıkanır? Konuyla alakalı merak edilen her unsuru bu makalenin devamında bulacaksınız. Keyifli okumalar dileriz.

Yün, uzun zamanlardan beri kıyafetler, giysiler, yastıklar, yorganlar ve bunu gibi yüzlerce farklı üründe sıkça kullanılır. Fakat her ne kadar doğal ve sağlıklı bir malzeme olsa da belli sıklıkta temizlenmesi ve yıkanması gerekir. Bu durumda “yünlü çamaşırlar nasıl yıkanır?” sorusu doğar ki biz de bu soruya yanıt vermek adına bu makaleyi hazırladık.

Yünlü çamaşırlar yıkarken, diğer popüler kumaş ya da iplik malzemelerinden (sentetik kumaşlar ve pamuk gibi) çok daha farklı bir hassasiyete sahip olunmalıdır. Peki ama doğru, etkili ve güvenilir yünlü çamaşır yıkama yöntemi nedir? Yünlü çamaşır nasıl yıkanır? yünlü çamaşırlar elde nasıl yıkanır? yünlü çamaşırlar makinede nasıl yıkanır? yünlüler kaç derecede yıkanır? yünlü çamaşırlar hangi ayarda sıkılır? yünlü giysilerin temizliği nasıl yapılır? yünlü çamaşırlardaki lekeler nasıl çıkarılır? yünlü çamaşır yıkarken nelere dikkat etmeliyiz? yünlü çamaşır yıkamanın püf noktaları nelerdir? bu ve bunun gibi konuyla alakalı merak edilen her sorunun cevabını bu makalenin devamında bulacaksınız.

Keyifli okumalar dileriz!

Yün Nedir?

Yünlü çamaşırlar nasıl yıkanır sorusunun yanıtını daha iyi anlamak için yünün ne olduğunu ve nasıl bir life sahip olduğunu bilmek gerekir. Birçok hayvandan elde edilen kıl kökenli elyaflara ya da doğal liflere yün denir. Sıcak tutması sebebiyle battaniye ve yorgun gibi ürünlerin yapımında kullanılır. En çok koyundan “kırkılma” yöntemiyle elde edilir. Yumuşak ve doğal malzeme olması onu aynı zamanda sağlıklı da yapar (1).

Günümüzde çok farklı çeşitlerde yün tipleri vardır. Bunlar: merinos, moher, kaşmir, vikunya, alpaka, angora, crossbred ve diğerleri. Bunların pek çoğu benzer yıkama şekillerine sahiptir. Sadece kaşmir için farklı yıkama yöntemi uygulanmalıdır. Çünkü kaşmir yapısı gereği diğer yünlerden çok daha hassas bir yapıya sahiptir (2). 

Yünlü Çamaşırlar Nasıl Yıkanır? Doğru, Etkili ve Güvenilir Yün Yıkama Rehberi

Yün yıkamanın temel amacı, yünün doğal yapısı içinde birikmiş kir parçacıkları ve tozu yok etmektir. Ayrıca yünlü çamaşırları bakteri ve mikrolardan arındırmak için de düzenli yıkama işlemi yapılır. Dışarıdan bakıldığında bu malzemeyi yıkamak zor ve riskli gibi görünebilir. Ancak doğru yöntem uygulanıp doğru ürün kullanılırsa, temizlik süreci keyifli, güvenilir ve basit hale dönüşecektir.

Yünlü çamaşırların en güvenilir yıkama yöntemi elde yıkamadır. Ayrıca eğer yeni nesil bir makineniz varsa (2020 ve sonrası modeller), yünlü çamaşırlar için özel programlama seçenekleri mevcut. Fakat unutmamak gerekir ki bu yeni nesil çamaşır makineleri yünlü çamaşırlar için özel programlar sunsa da belli oranda yüne yapısal zarar verme riski vardır.

Yünlü çamaşırlar ne sıklıkla yıkanır sorusunun cevabı da oldukça önemlidir. Yünlü çamaşırlarınızı 4 veya 5 giyimden sonra yıkamanız gerekir. 

Yünlü Çamaşırlar Elde Nasıl Yıkanır?

Yünlü çamaşırlar elde yıkamak için aşağıdaki adımları izleyin. Bu elde yünlü çamaşır yıkama adımlarını izleyerek etkili ve güvenilir bir şekilde yünlü çamaşırlarınızı yıkayabilirsiniz.

Gerekenler:

Talimatlar:

  1. Adım: Öncelikle yünlü çamaşırınızda bölgesel leke var mı kontrol edin. Eğer bölgesel bir leke mevcutsa bu lekeleri yıkama öncesi ön işlemden geçirin. Bunun için leke üzerine Pureal Çok Amaçlı Temizleyici püskürtün veya Pureal Leke Çıkarıcı Solüsyon'dan sıkın. Bir süre bekletin ve elinizle hafifçe bastırın.
  2. Adım: Ardından bir leğen veya kova ayarlayın ve içini soğuk veya ılık su ile doldurun. Leğen veya kova yoksa küvet veya lavaboyu da kullanabilisiniz.
  3. Adım: İçerisine 1 - 2 ölçek Pureal Yün - İpek - Kaşmir Çamaşır Sabunu ekleyin ve elinizle karıştırın. 
  4. Adım: Yünlü çamaşırları bu suyun içerisine batırın ve en fazla 30 dakika kadar bekletin. Bu aşamada elinizle yünü çitilemeyin ve büzmeyin. Yalnızca suyun içerisine bırakın ve bekletin. 
  5. Adım: Ardından kova veya leğen içerisindeki suyu boşaltın ve leğeni aynı sıcaklıkta su ile yeniden doldurun. Bu aşamada yünü yavaş ve nazikçe bastırarak durulayın. Gerekirse suyu yenileyin.
  6. Adım: Bu işlem sonrası yünün suyunu sıkmanız gereklidir. Bunun için düz bir yüzeye havlu serin. Sonra havlu üzerine yünlü çamaşırınızı serin ve havluyu dürüm sarar gibi sarın. Bu sırada yünlü çamaşırdaki su sıkılacaktır. Dilerseniz işlemi tekrar edebilirsiniz.

  1. Adım: İşlem sonrası yünlü çamaşırınızı güneş ışığından ve ısıdan uzakta düz bir zeminde kurumaya bırakın.  Asla çamaşır kurutma makinesi kullanmayın.

Yünlü çamaşırlar elde nasıl yıkanır sorusunun cevabını yukarıda verdik. Şimdi gelin birlikte yünlü çamaşırlar makinede nasıl yıkanır sorusunun cevabına bakalım. 

Yünlü Çamaşırlar Makinede Nasıl Yıkanır?

Yeni nesil bir çamaşır makineniz varsa programlar kısmında 'yünlü çamaşırlar' bölümünü görebilirsiniz. Bazen bu kısım 'hassas çamaşırlar' programı olarak da gösterilebilir.

Sadece 2020 ve sonrası çıkmış çamaşır makinesi modellerinde yünlü giysilerinizi yıkamanızı öneriyoruz. Çünkü eski model çamaşır makineleri yünlü programları olsa da yeteri kadar güvenilir bir yünlü yıkama modeli sunamamaktadır. Yünlü çamaşırların liflerine zarar verebilmektedir.

Peki yünlü çamaşırlar makinede nasıl yıkanır?  

Gerekenler:

Talimatlar:

1. Adım: Öncelikle yünlü çamaşırınızda bölgesel leke var mı kontrol edin. Eğer bölgesel bir leke mevcutsa bu lekeleri yıkama öncesi ön işlemden geçirin. Bunun için leke üzerine Pureal Çok Amaçlı Temizleyici püskürtün veya Pureal Leke Çıkarıcı Solüsyon'dan sıkın. Bir süre bekletin ve elinizle hafifçe bastırın.

2. Adım: Ön işlemden geçmiş yünlü çamaşırınızı makineye yerleştirin.

3. Adım: Makinenizin deterjan gözüne 1 - 2 ölçek Pureal Doğal Yün - Kaşmir - İpek Çamaşır Sabunu ekleyin.

4. Adım: Makinenizin yünlü çamaşırları programını seçin. Programın yıkama sıcaklığı maksimum 30 derece olmalıdır. Mümkünse 30 derece altında çalıştırın. 30 derece altındaki soğuk programlar genellikle makinede kar tanesi veya 20 derece olarak gösterilir.

Sıkma ayarını kesinlikle 600 veya altında olduğundan emin olun. Hatta mümkünse sıkma ayarını kapatın ve çamaşırınızı elde yünlü çamaşır yıkama kısmında belirtildiği gibi elinizde havlu yardımıyla sıkın.

5. Adım: Yünlü çamaşırlar nasıl kurtulur sorusu sıkça sorulur. Yıkamadan çıkmış yünlü çamaşırınızı güneş ışığından ve ısıdan uzakta düz bir zeminde kurumaya bırakın. Asla çamaşır kurutma makinesi kullanmayın.

Yünlü Çamaşırları Yıkarken Dikkat Edilmesi Gereken Konular ve Püf Noktaları

Yünlü çamaşırları yıkarken dikkat etmeniz gereken konular ve önemli püf noktaları vardır. Şimdi gelin bu konulara birlikte bakalım. 

  • Elde yünlü çamaşır yıkarken leğen veya kova yoksa küveti veya lavaboyu da kullanabilirsiniz. 
  • Kesinlikle sıcak su ile yıkama ya da durulama yapmayın. Su ılık ve 30 dereceyi geçmemesi önerilir.
  • Yünlü çamaşırların durulama suyu, yıkama suyu ile aynı sıcaklıkta olmalıdır. Çünkü sıcaklık şoku yüne zarar verebilir.

Yünlü Çamaşırlar Nasıl Ütülenir?

Yünlü çamaşırlar ütülenir mi veya yünlü çamaşırlar nasıl ütülenir sorusu sıklıkla sorulur. Fakat bu sorunun cevabı nettir. Yünlü çamaşırlar asla ütülenmez. Bunun yerine eğer ütülemeye gerçekten ihtiyaç duyuluyorsa buharlama yapabilirsiniz. Peki yünlü çamaşırlar nasıl buharlanır?

1. Öncelikle yünlü giysinizi bir yere asın veya düz bir zemine açın ve yerleştirin.

2. Ütünüzü düşük buhar moduna getirin. 

3. Ütünüzü giysiden uzakta tutarak buharlayın. 

İşte bu kadar! 

Yünlü Giysiler Nasıl Depolanır ve Saklanır?

Yünlü çamaşırların doğru depolanması da tıpkı yıkama ve ütüleme aşamaları kadar önemlidir. Yanlış depolanmış, katlanmış ve saklanmış yünlü kıyafetler yıpranabilir ve deforme olabilir. Şimdi gelin birlikte yünlü giysiler nasıl doğru depolanır ve saklanır birlikte bakalım.

1. Öncelikle yünlü giysilerinizi asmanızı önermiyoruz. Çünkü yünlü giysiler asmak yün liflerinin sünmesine neden olabilir. En doğru yünlü giysi saklama ve depolama yöntemi katlayarak depolamaktır. Bu nedenle kıyafetinizi doğru şekilde katlayın ve dolaba yerleştirin. 

2. Yünlü giysilerin güve gibi haşerelerden ve diğer zararlılardan korunması ve güzel kokması için ise bitkiler içeren keseler kullanabilirsiniz. Bunun için Pureal Güve Önleyici Kese, Pureal Lavanta Kesesi veya Pureal Sedir Topları veya halkasını kullanabilirsiniz.

Naftalin kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz. Çünkü naftalin çok tehlikeli bir kimyasaldır ve evinizin havasını kirleterek size ve çevrenizdekilere ciddi zararlar verir. 

Yünlü Kıyafetlerin Bakımı Nasıl Yapılır?

Yünlü kıyafetler de tıpkı diğer doğal lifli giysiler gibi belli aralıkla bakıma ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle yünlü giysilerin bakımı nasıl yapılır sorusu sıkça sorulur.

En sık karşılaşılan şey yünlü kıyafetlerdeki ve özellikle yünlü kazaklardaki tüylenme problemidir. Unutmayın, tüylenme olayı doğal bir olaydır ve endişelenmenize gerek yoktur. Belli aralıklarla özel yün - kaşmir tarağı ile taramanız oldukça önemlidir. Bu şekilde çıkan tüyleri güvenilir bir şekilde alabilirsiniz. 

Neden Pureal Doğal Yün - Kaşmir - İpek Çamaşır Sabunu?

Pureal Yün - Kaşmir - İpek Çamaşır Sabunu, yün gibi doğal lifler için özel olarak üretilmiştir.

Yün, kaşmir, alpaka, merino ve moher gibi doğal liflerden yapılmış giysiler belli yıkamadan sonra içeriğinde bulunan yün yağını (lanolin) kaybeder.

Pureal Doğal Yün, Kaşmir ve İpek Sabunu içeriğinde bulunan lipid yenileyici organik soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı sabunu ve medikal kalite doğal lanolin ile yün, kaşmir, moher, alpaka ve ipekten yapılmış giysileri derinlemesine temizler, eksilen koruyucu hidrolipidik filmi onarır, besler ve doğal elastikiyetini yeniden kazandır

Yünlü Çamaşırlar Nasıl Yıkanır Konusunda Sıkça Sorulan Sorular

Elde ya da makinede yünlü çamaşır yıkama doğru ürün ve yöntemler kullanılarak kolayca gerçekleştirilebilir. Fakat belli hassasiyetleri gerektiren bir işlem olunca akıllarda ister istemez soru işaretleri kalıyor. Yünlü çamaşırlar nasıl yıkanır sorusuna ilave olarak en çok sorulan bazı sorulara yanıt vereceğiz.

a) Yünlü çamaşırlar çamaşır makinesinde yıkanır mı?

Yünlü çamaşırları çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Fakat çamaşır makinesinin 2020 yılı ve sonrası bir modele ait olmasına ve yünlü yıkama programı olmasına dikkat edeniz. Eski model çamaşır makineleri yünlü giysilere zarar verebilir. Makinede sıkma işlemi, yüne en çok zarar veren işlemdir. Bu nedenle mümkünse sıkma işlemini iptal edin ve ve bu işlemi elinizde gerçekleştirin. Unutmayın en güvenilir yünlü çamaşır yıkama yöntemi elde yıkamadır. 

b) 40 derecede ve üzerinde yünlü çamaşırlar yıkanır mı?

Hayır. 40 derece dahil üst sıcaklıklarda yünlü çamaşırlar yıkanmaz.Yüksek sıcaklık yün liflerine zarar verir ve çekme yapar. 

c) Yünlü çamaşırları yıkarken renklileri ayırmak gerekir mi?

Yünlü çamaşırları farklı renkli bir başka yünlü çamaşır ile birlikte yıkanmaz. Çünkü renkler kısa sürede yüne geçiş yapar ve istenmeyen görüntüler ortaya çıkar. Bu nedenle renklileri ayırmak en güvenilir yöntemdir. 

Kaynakça - Sources

1. https://www.britannica.com/topic/wool

2. https://www.learnaboutwool.com/globalassets/law/resources/factsheets/primary/gd3262-primary-fact-sheets_a.pdf