1,4 Dioksan

1,4 Dioksan Nedir ve Zararları Nelerdir? - Temizlik Ürünlerindeki Zararlı Kimyasallar

1,4 Dioksan Nedir? Zararları neledir? Nasıl elde edilir? Temizlik ile 1,4 Dioksan materyalinin arasındaki ilişki ne anlama geliyor? Pureal tüm bu soruları sizler için yanıtladı…

1,4 dioksan etoksile edilmiş içeriklerde bulunan, kansorejen bir kirletici olan ve günümüz temizlik ürünlerinin birçoğunda yer alan bir içeriktir. Dioksanlar, ürünlere doğrudan eklenen bir madde değildir. Süreç esnasında kendiliğinden ortaya çıkar. Bu nedenle içerik listesinde bulunmazlar.

1,4 Dioksan gündelik yaşamın hemen her alanında karşımıza çıkabilir. En çok da deterjan ve kişisel bakım ürünlerde ortaya çıktığı görülmektedir. Sık görebileceğiniz ve içinde 1,4 Dioksan olması muhtemel ürün grupları şunlardır:

  • Ev temizlik ürünleri,
  • Şampuan ürünleri,
  • Sıvı sabun ürünleri,
  • Bulaşık deterjanı,
  • Banyo köpüğü ürünleri,
  • Duş jeli ürünleri,
  • Diş macunu ürünleri,
  • Diğer temizlik malzemeleri. 

Ev Temizlik Ürünleri ile 1,4 Dioksan Arasındaki İlişki

Dioksan molekülü kanserojen içeriğe sahip bir tür kirleticidir. Kullanıcılar bilmese de günümüzün popüler temizlik malzemelerinde dioksan bulunur. Özellikle temizlik ürünlerinde bu molekülün deri emilim hızı çok yüksektir. Örneğin elde çamaşır yıkarken kullanılan deterjanda dioksan bulunuyorsa doğrudan deriyle temas eder. Uzmanlar, dioksan ile insan temasının olumsuz sonuçlar doğurduğu yönünde hemfikir.

Dioksanı daha iyi tanımak için onun insan sağlığına verdiği zararları net olarak bilmek gerekiyor. İşte dioksan içerikli temizlik ürünlerinin kullanım sonrası ortaya çıkarabileceği yan etkileri (1, 2, 3):

  1. Merkezi sinir sistemine zararı
  2. Böbrek sağlığına olumsuz etkisi 
  3. Akciğerlerde hasarı
  4. Karaciğerler hasarı

Yukarıdaki yan etkilerin tamamı 1,4 Dioksan teması ile ortaya çıkabilecek potansiyele sahiptir. Temas halinde cildin kolay emme reaksiyonu gösterdiği unutulmamalıdır.

Temizlik Ürünlerindeki 1,4 Dioksan Oluşumuna Sebep Olan Kimyasallar

Popüler temizlik ürünlerinin içerik açıklaması çoğu zaman kullanıcıları yanıltıcı olabiliyor. Örneğin içeriğinde oluşmasına rağmen hiçbir ürün açıklamasında 1,4 Dioksan yazmıyor. Tüketici de bunu bilmediği için ürün kullanımı yaparak birçok riske açık hale geliyor. Unutulmamalıdır ki 1,4 Dioksan olup olmadığı ancak laboratuvar ortamında yapılacak test sonuçlarıyla ortaya çıkabilir (4).

Temizlik ürünü alırken aşağıdaki kimyasalların isminin geçip geçmediğini kontrol etmenizde fayda var. Bu kimyasallar temizlik ürünlerinde bulunursa 1,4 Dioksan oluşumu meydana gelmektedir:

  • Polyethylene glycol (PEG)
  • Polysorbate
  • Oxynol- oksinol

Pureal Temizlik Ürünlerinde Kesinlikle 1,4 Dioksan Bulunmaz!

Pureal temizlik ürünlerinin hiçbirinde kesinlikle etoksile edilmiş içerikle bulunmaz. Böylelikle ürünlerde 1,4 dioksan oluşmaz.

Pureal ürünlerini güvenli kılan faktör sadece bununla sınırlı değil. Pureal olarak %100 güveni oluşturmak için ürünleri test ettirerek, içeriğinde 1,4 Dioksan bulunup bulunmadığı netleştiriyoruz. Kullanıcılar satın aldıkları ürünlerin test sonuçlarına internet üzerinden ulaşabiliyor. Özetle Pureal size etkili temizliği %100 güvenilir bir şekilde sağlamaya devam ediyoruz.

Kaynakça - Sources

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK153666/

2. https://wwwn.cdc.gov/TSP/MMG/MMGDetails.aspx?mmgid=1205&toxid=199#:~:text=Acute%20exposure%20to%20high%20amounts%20of%20vapors%20of%201%2C4,produce%20skin%20irritation%20and%20burns. 

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK153671/ 

4. https://www.epa.gov/sites/default/files/2016-09/documents/1-4-dioxane.pdf

İlginizi çekebilir: Güvenilir ve Zehirli Kimyasal Barındırmayan Bir Bebek - Çocuk Odası Nasıl Kurulur?