Evcil hayvan yaşam alanında temizlik

Evcil Hayvan Yaşayan Evler İçin Temizlik Önerileri | 5 Önemli Püf Noktası

Bugünkü yazımızda evin zeminleriyle insanlardan daha çok temas halinde olan kedi ve köpeklerin sağlığını gözeterek nasıl temizlik yapılması gerektiğini anlatacağız.

Evcil hayvanlar ile ortak bir yaşamı paylaşan bireyler, onları güvenli ve sağlıklı tutmanın önemini çok iyi bilir. Fakat kimi zaman istemeden de olsa hatalı temizlik yöntemleri ve ürünleri minik patileri riske sokabilir.

Evcil hayvan yaşayan evler için temizlik önerileri de bu bireyleri bilinçlendirmek amacıyla hazırlandı. Çünkü günümüzde binlerce evcil hayvan, ne yazık ki yaygın kullanılan ve güvenli sanılan temizlik ürünleri soluyarak, yutarak ya da koklayarak sağlık sorunları yaşıyor.

Peki o halde, evcil hayvan yaşayan evde temizlik nasıl yapılır? evcil hayvan sahipleri için doğal ve güvenilir ev temizlik önerileri nelerdir? kedi yaşayan evde temizlik nasıl yapılır? köpek yaşayan evde temizlik nasıl yapılır? hangi temizlik ürünleri kediler ve köpekler için zararlıdır?

Bugünkü yazımızda evin zeminleriyle insanlardan daha çok temas halinde olan kedi ve köpeklerin sağlığını gözeterek nasıl temizlik yapılması gerektiğini anlatacağız. 

Evcil Hayvan Yaşayan Evler İçin Temizlik Önerileri

Evde kedi ve köpek gibi pati dostlarıyla birlikte yaşayan bireyler, temizlik konusunda daha fazla hassasiyet göstermelidir. Çünkü uzmanlar, yanlış ürün kullanımı sebebiyle her yıl on binlerce evcil hayvanın ciddi sağlık problemleriyle karşılaştığı yönünde uyarıda bulunuyor. Özellikle amonyak, klor, uçucu yağlar ve formaldehit gibi materyaller solunduğunda, temas edildiğinde ya da yutulduğunda risk teşkil etmektedir. 

Kedi ve köpekler, zararlı kimyasalları ayırt edemez. Bu yüzden iş tamamen sahiplere düşüyor. Peki ama evcil hayvan yaşayan evler için doğal ve güvenilir temizlik önerileri neler? İşte cevabı…

Evcel Hayvanlarınız İçin Zararlı Olabilecek İçerikler

Geleneksel ve popüler temizlik ürünleri her ne kadar “güvenli” mottosuyla satılsa da aslında detaylı incelendiğinde içeriğin masum olmadığı görülecektir. Evcil hayvan yaşayan evlerde temizlik yapılacağı zaman kullanılacak ürünlerin içeriğinde şu malzemelerin olmamasına dikkat edilmelidir:

1. Amonyak

Amonyağın kokusu solunum tahriş edicidir ve köpeklerde, kedilerde ve diğer evcil hayvanlarda akut ve kronik akciğer hasarına neden olabilir (1). Yutulması halinde ağız, boğaz ve gastrointestinal sistemde ciddi hasara neden olabilir. Ayrıca göze temas etmesi halinde kalıcı hasarlara neden olabilir.

2. Klorlu Ağartıcılar

Klorlu ağartıcılar, yutulması, cilde emilmesi veya solunması halinde evcil hayvanlar (ve insanlar) için ölümcül olabilen bir pestisittir. Mukoza zarlarına ve solunum sistemine zarar verebilecek cilt, göz ve boğaz tahriş edicidir. Kuşlar gibi daha küçük evcil hayvanlar da çamaşır suyu dumanlarını soluyarak ölebilir veya ciddi şekilde hastalanabilir (2).

3. Uçucu Yağlar (phenol içeren uçucu yağlar)

%100 doğal içeriğe sahip uçucu yağlar da evcil hayvanlarınız için oldukça tehlikeli olabilir. Şu uçucu yağlar köpekler için zararlıdır; tarçın, narenciye, nane, çam, kış yeşili, tea tree, ylang ylang.

Kediler ise çok daha hassastır. Çünkü uçucu yağları parçalamak için gerekli olan karaciğer enziminden yoksundurlar. Bu yüzden özellikle phenol içerkli uçucu yağlardan uzak durması gerekmektedir. Phenol içermeyen tek uçucu yağ sedir uçucu yağıdır. Sedir uçucu yağı hariç diğer uçucu yağların temizlikte kullanılması evcil hayvanlar için zararlıdır. 

4. Formadehit İçeren Temizleyiciler

Formaldehit oldukça zehirlidir. Akciğer, cilt, göz, burun ve boğazı tahriş edicidir ve araştırmalar hayvanlarda nazal skuamöz hücreli kanseri arttığını bildirmektedir. Bununla birlikte, genellikle diğer kimyasallardan veya kimyasal kombinasyonlardan bir yan ürün olarak üretildiğinden, etiketlerde fark edilmesi zordur (3, 4, 5).

Burada dikkat edilmesi gereken 2 içerik var. Parfüm içeren temizleyiciler ve terpen içeren uçucu yağlar. Bunlar havadaki ozonla reaksiyona girebilir ve evinizde formaldehit ve diğer partiküller oluşturabilir. 

5. Glycol ether (Glikol eter)

Bunlar, propilen glikol, etilen glikol ve dietilen glikol gibi bileşenleri içerir. Glikol eterler, yağ ve kiri çözen ancak evcil hayvanlar için çok zehirli olan çözücü görevi görür. Etilen glikolün doğal tatlı tadı özellikle köpekleri cezbedebilir. Az miktarda tüketilmesi bile karaciğer ve böbreklerde ölümcül olabilecek hasarlara neden olabilir (6).

6. Phenol (fenol)

Fenol, bazı popüler çam kokulu zemin temizleyicilerinde ve dezenfekte edici mendillerde, spreylerde ve temizleyicilerde yaygın bir bileşendir. Ayrıca evcil hayvanlar için son derece zehirlidir.

7. Isopropyl alcohol (Isopropil alkol)

Alkol, temizlik ve kişisel bakım ürünlerinde son derece yaygın kullanılan bir içerik. 
Fakat isopropil alkol evcil hayvanlarda soluma, yutma veya topikal maruziyet kediler, köpekler, kuşlar vb. ile göz ve solunum tahrişi, karaciğer hasarı, titreme, koma, nöbet ve hatta ölüm dahil çeşitli sorunlara neden olabilir. Bu nedenle alkol içerikli temizlik ürünlerinden uzak durmak gerekir (7). 

Evcil hayvanlarınız için zararlı temizlik kimyasallarından kaçınmanın iki kolay ve güvenilir yolu var!

1.Toksik olmayan malzemeler kullanarak temizlik ürünlerini kendiniz yapın veya

2. Pureal gibi %100 doğal, bitki ve mineral bazlı, kokusuz veya sedir uçucu yağlı, toksik olmayan markalar kullanarak temizlik yapın. 

Evcil Hayvan Yaşayan Evlerde Genel Güvenilir Temizlik İpuçları

  • Temizlik yaparken evcil hayvanlarınızı farklı bir odada kalmasına sağlayın.
  • Evcil hayvanınızın doğal olsun veya olmasın herhangi bir temizlik ürününü yutması durumunda hemen veteriner hekiminizi arayın. 
  • Doğal olsun veya olmasın temizlik ürünlerini evcil hayvanlarınızın erişemeyeceği yerde saklayın. 
  • Temizlik yaparken ortamı havalandırın. 

Evcil Hayvanlar İçin Güvenilir Temizlik Ürünleri ve Tarifleri!

    1. Karbonat: Koku Gidermek ve Yüzeyleri Silmek İçin Güvenilir Seçim

    Karbonat, koku emici ve leke aşındırıcı özelliğine sahip güvenilir bir mineraldir. Toplumda çok fazla bilinmese de etkili ve sağlıklı bir temizlik için kullanılır. Mutfak tezgahı, masa yüzeyi ya da kapı yüzeyleri karbonatla silinebilir. Bu bölgeler ile evcil hayvanlar sık temas halinde olsa da doğal bir formül kullandığınız için hiçbir risk barındırmaz. Kısacası karbonat hem insan, hem doğa hem de evcil hayvan dostu bir temizlik ürünüdür.

    2. Su ve Sirke: Evcil Hayvan Dostu Yüzey Temizleme Formülü

    Ev temizliğinde artık geleneksel bir formül olan su ve sirke gerçekten de ciddi bir etkiye sahiptir. Evin her bölgesinde değerlendirebilir. Tamamen doğaldır. Evcil hayvanlara ve doğaya da zarar vermez. Zemin yüzeyine damlayan bir boya lekesi ya da dökülen yemeğin izini sirke ile güvenle çıkarabilirsiniz. Ayrıca unutmayın sirke tıpkı karbonat gibi harika bir koku gidericidir!

    3. Limon ve Su: Tüm Cam Yüzeyler İçin Doğal Temizlik Yöntemi

    Yaşam alanlarında kapı ve pencerelerde camlar çok sık kirlenen bölümler. Limon, doğal bir cam silicidir ve cam yüzeyinde tek bir leke dahi bırakmadan etkili temizliği mümkün kılar. Temiz bir cam kediler için önemli. Zira minik dostlarımız cam kenarında oturup dışarıyı izlemeyi çok sever :)

    Cam temizliği için 5 litre suyun içerisine 5 yemek kaşığı limon katmanız yeterlidir. Fazla limonun daha etkili olacağını sanmayın. Aşırı limon, temizlikte etkili olmaz.

    4. Zeytin veya Hindistan Cevizi Yağı

    Bu doğal ve sağlıklı yağlar, zehirli mobilya cilası yerine kullanılabilir. Parlaklığı geri getirmek için az miktarda ahşap mobilyanızı bir bez veya mikrofiber bezle ovun.

    5. Sirke + Karbonat + Sıcak su = Doğal Gider Temizleyici

    Gider açıcı ve temizleyiciler, evlerde bulunan en tehlikeli temizlik ürünlerinden biridir. Ayrıca, tamamen gereksizler. Çünkü bunun yerine, 1/2 ila 1 bardak karbonat dökün ve ardından 1 bardak sirke ekleyin. 5-10 dakika köpürmesine izin verin. Yaklaşık 2 bardak kaynar su ile devam edin. Tıkanmayı gidermek için gerektiği kadar tekrarlayın.

    İşte bu kadar kolay ve güvenli!

    6. Pureal: Patili Dostlarımızın Sağlığını Önemseyen Doğal, Etkili ve Güvenilir Temizlik Ürünleri

    Yer temizliğinden, cam temizliğine, toz almadan yüzey temizliğine, tüm temizlik için Pureal ürünlerini tüylü dostlarımızın yaşam alanlarında güvenle kullanabilirsiniz.

    Evcil hayvan yaşayan evler için özel olarak ürettiğimiz Pureal Evcil Hayvanlar İçin Doğal Yüzey Temizleyici ve Koku Giderici Konsantre, güçlü ve ultra konsantre bir temizlik ürünüdür ve evcil hayvanlarınızın yaşam alanlarında güvenle kullanabilmeniz için üretilmiştir. İçeriğinde bulunan doğal sirke ve çinko risinoleat ile tüm kötü kokuları tamamen yok eder, tekrar oluşumunu engeller ve işaretleme problemini çözer.

    Hindistan cevizinden elde edilen sabun ve oksijenli su ile idrar, dışkı, kusma, çamur, ter ve mama lekeleri gibi tüm inatçı ve zor lekeleri kolayca çıkarır. Ayrıca içeriğinde bulunan ve evcil hayvanlar için güvenilir olan fenol içermeyen sedir uçucu yağı ile hoş ve rahatlatıcı bir koku bırakır.

    Tüm silinebilir yüzeylerde; sert zeminde, mobilyalarda, halılarda, kumaşlarda ve cam yüzeylerde güvenle kullanılabilir. Ayrıca koltuk yıkama ve leke çıkarma makinelerinde de güvenle kullanılabilir.

    Pureal temizlik ürünleri içeriğinde evcil hayvanınız için zararlı olabilecek hiçbir içerik barındırmaz. Pureal ürünlerine ulaşmak için tıklayın.

    Sonuç olarak;

    Hepimiz evcil hayvanlarımız için en iyisini isteriz, bu nedenle evimizi temiz ve güvenli tutmak için çaba gösteririz. Maalesef çok azımız temizlik ürünlerinin tüylü dostlarımıza ne kadar zararlı olabileceği konusunda bilgi sahibiyiz.

    Ancak hangi temizleyicilerin evcil hayvanlarınıza zarar verebileceği ve bunların yerine ne koyabileceğiniz konusunda kendinizi eğiterek, tüm aile için daha sağlıklı ve daha güvenli bir yuva yaratma gücüne sahip olabilirsiniz!

    Bu güvenilir ev temizleme pratikleri sadece evcil hayvan zehirlenmelerinin önlenmesine yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda sağlıklarının korunmasına da yardımcı olacaktır.

    Sources - Kaynakça

    1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7362273/

    2. https://www.msdvetmanual.com/toxicology/household-hazards/chlorine-bleaches#:~:text=In%20addition%20to%20the%20immediate,%2C%20and%2For%20corneal%20ulceration.

    3. https://www.epa.gov/sites/default/files/2016-09/documents/formaldehyde.pdf

    4. https://www.epa.gov/sites/default/files/2016-09/documents/formaldehyde.pdf

    5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK217651/

    6. https://www.iowaveterinaryspecialties.com/student-scholars/ethylene-glycol-toxicity-in-dogs#:~:text=Symptoms%20of%20ethylene%20glycol%20toxicity,other%20neurologic%20symptoms%20(Grauer).

    7. https://www.merckvetmanual.com/toxicology/household-hazards/alcohols

    İlginizi çekebilir: Güvenilir ve Zehirli Kimyasal Barındırmayan Bir Bebek - Çocuk Odası Nasıl Kurulur?