Yün kazak

5 Adımda Doğru ve Etkili Yün Kazak Yıkama İpuçları

Klasik, gündelik giysilerimizi yıkadığımız deterjanlar yün kazaklarınızın formunun kısa sürede bozulmasına ve yumuşaklığını yitirmesine sebep olur. Hassas giysilere uygun sıvı deterjanları yün kazaklarınızı yıkarken tercih edebilirsiniz. Elde yıkama ile yıkamak istiyorsanız da mutlaka ılık suda yıkamak gereklidir. Gelin yün kazak yıkama ile ilgili tüm bilinmeyenlere birlikte göz atalım.

Yün kazak yıkama hassasiyet gerektiren bir yıkama işlemidir. Yün kazaklar diğer gündelik çamaşırların gibi yıkanmazlar. Bu nedenle belli başlı konulara özellikle dikkat etmek gerekir.Yün kazak yıkarken dikkat edilmesi gereken nokta sıcaklık ve kullanılan deterjandır. Klasik, gündelik giysilerimizi yıkadığımız deterjanlar yün kazaklarınızın formunun kısa sürede bozulmasına ve yumuşaklığını yitirmesine sebep olur. Hassas giysilere uygun sıvı deterjanları yün kazaklarınızı yıkarken tercih edebilirsiniz. Elde veya makinede yıkamak istiyorsanız da mutlaka ılık veya soğuk suda yıkamak (maksimum 30 derece) gereklidir. Gelin yün kazak yıkama ile ilgili tüm bilinmeyenlere birlikte göz atalım.

Yün Kazak Nedir?

Yün kumaşlar içerik olarak hayvan tüylerinden elde ediliyor. Hayvan tüyleri toplanıyor ve toplanan bu tüyler iplik haline getiriliyor. Geçmiş yıllarda da sık sık tercih edilen yün kumaşlar özellikle kaban, kazak ve yelek üretiminde tercih ediliyor. Hayvan tüylerinden elde edildiği için de hassas bir içeriğe sahiptir. Kış aylarının vazgeçilmezi yün kumaşlar yumuşacık dokusu ile daha sıcak tutuyor.

5 Adımda Doğru ve Etkili Yün Kazak Yıkama İpuçları

Yün kazak yıkama yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Beş adımda etkili yün kazak yıkama rehberini sizler için araştırdık. Tüm detaylarını bulabileceğiniz yün kazak yıkamanın aşamaları… Doğru aşamaları uygulayarak yün kazaklarınızın hem daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilir hem de yumuş yumuş formunun bozulmasının önüne geçebilirsiniz.

1.      Doğru Sıvı Deterjanı Seçin

Yün kazak yıkamanın en önemli noktalarından birisi doğru deterjanın seçilmesidir. Yünlü çaşırlar yıkanırken toz deterjan tercih etmek doğru değildir. Toz deterjanlar yün kazaklarınızın sertleşmesine sebep olur. Yünlüler için özel üretilen sıvı deterjanlar kazaklarınızı yıkamak için daha uygundur. Elbette ki her sıvı deterjan yünlüleri yıkamak için uygun olmayabilir. Doğal içeriğe sahip ve yünlüler için özel olarak üretilmiş Pureal Yün - Kaşmir - İpek Çamaşır Sabunu'nu kullanabilirsiniz. 

2.      Suyun Kireç Oranına Dikkat Edin

Birçok şehir suyu normal kireç oranının üzerinde olabiliyor. Suyun kireçli olması makinenize zarar vermesinin yanı sıra giysilerinize de daha fazla zarar verebilir. Kireçli suyla yıkanan çamaşırlar kolayca sertleşir ve yıpranır. O nedenle makinede çamaşır yıkarken mutlaka kireç çözücü kullanmaya özen gösterin.

3.      İdeal Sıcaklıkta Yıkayın

Yün kazak yıkama yapılırken bir diğer önemli husus ideal sıcaklığın ayarlanmasıdır. Sıcaklık yünlü giysileri yıkamada çok önemlidir. Çünkü yüksek sıcaklıkta yıkanan yünlü kazaklar çekme yapabilir. O nedenle hassas kazaklarınızı yıkarken suyun sıcaklığının 30 dereceden yüksek olmaması gerekir. Elde yıkama yaparak yıkamayı düşünüyorsanız da ılık bir su ile çok fazla sıkma yapmadan yıkayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Ev Temizliği Yaparken Kaçınılması Gereken 5 Ürün ve Yerine Kullanabileceğiniz Güvenilir Temizlik Ürünleri

4.      Çamaşır Filesi Kullanın

Çamaşır fileleri içeriği hassas giysileri yıkamak için kurtarıcı bir üründür. Ayakkabılarımız, iç çamaşırlarımız, çoraplarımız ve kazaklarımızı yıkamak için evinizde çamaşır filesi bulundurmanız yararlı olacaktır. Kazaklarınızı bu çamaşır fileleriyle yıkayarak tüylenmenin ve kabarmanın önüne geçebilirsiniz.

5.      Kurutma Sürecinde Dikkatli Olun

Yün kazak yıkama kadar kurutma da çok önemlidir. Kurutma aşamasında yapılan en büyük hatalardan birisi yün kazakların asılmasıdır. Asılarak kurutulan kazaklar esneme ve uzama gösterir. O nedenle yün kazaklarınızı düz bir zemine havlu sererek üzerine serebilirsiniz. Aynı zamanda kurutma makineleriyle de yün kazaklarınızı kolayca kurutabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Evde Küf Kokusunu Doğal Yollarla Gidermek İçin 5 Etkili Yöntem

Yün Kazak Temizliği Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yün kazak temizliği hakkında akıllara takılan ya da yanlış bilinen birçok bilgi olabilir. Tüm merak edilenleriyle en sık sorulan sorulara sizlere de yol gösterici olması açısından yanıt vermek istedik. Aşağıda yer alan başlıklarda sık sorulan sorular ve yanıtlarına ulaşabilirsiniz. İşte detaylar…

a)     Yün kazak yıkanır mı?

Yün kazak elbette ki yıkanır. Ancak gündelik giysileriniz gibi çok sık yıkamak tüylerinin yumuşaklığının zamanla yıpranmasına sebep olur. Ancak doğru deterjan ve derecede yıkandığı sürece yün kazaklar gönül rahatlığıyla yıkanabilir.

b)     Yün kazak kaç derecede yıkanır?

Yün kazak yıkamada en önemli hususlardan birisi yıkanacak kazağın suyunun derecesidir. Kazaklarınızı yıkamak için suyun sıcaklığının en fazla 30 derece olması gerekir. Hatta 20 derecede bile yıkama yapabilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? 5 Püf Noktası