Ne yazık ki, pek çok ev ürünlerinin ne kadar zararlı olduğuna dair fikrimiz yok. Lavabonuzun altında, kilerinizde veya dolaplarınızda bulunan ve zehirli kimyasallar içeren ürünler çok farklı problemlere neden olabilir ve bunun farkına varmamız oldukça önemlidir. Ayrıca zararlı kimyasallar içeren ürünlerin zihinsel, fiziksel ve duygusal sağlığımızı ne kadar etkilediğini onları ortadan kaldırana kadar fark etmiyoruz.
Zehirli - Toksik Kimyasallardan Kurtulma Rehberi
Aşağıda evinizde dikkat etmeniz gereken zehirlileri sıraladık. Bunlara dikkat ederek ya da evinizden uzak tutarak kendinize ve ailenize büyük bir iyilik yapabilirsiniz. İşte zehirli - toksik kimyasallardan kurtulma yöntemi!
Kategori 1: Pestisitler
Ürünün içerik listesinde "cide" kelimesi olan veya bu kelime ile biten her şeyi arayın ve bit tedavileri, böcek spreyleri, dezenfektanlar ve çim/bahçe bakım ürünleri gibi şeyleri unutmayın. Bunları evinizden uzaklaştırmanızı öneriyoruz.
Kategori 2: Zehirli Temizlik ve Çamaşır Ürünleri
Mutfak lavabonuzdan başlayın ve içerik bilgisi bulunmayan tüm kimyasal temizlik ürünlerini çıkarın. Unutmayın, içerikleri bulabiliyorsanız ama bir fikriniz yoksa EWG Skin Deep veritabanında içerikleri aratın. 1 – 2 güvenilir demektir. 3 üzeri numaralandırılan içeriklerden kurtulmaya çalışın.
Kategori 3: Parfüm İçeren Ürünler
Bunlara oda spreyleri, kokulu mumlar ve sentetik koku içeren her şey dahildir. Parfüm tek bir içerik gibi gözükse de içerisinde binlerce farklı kimyasal bulunduran bir içeriktir. Sentetik olup olmadığını nereden biliyorsun? “Parfüm” olarak içindekiler listesinde yer alırlar. Parfüm yerine koku için %100 saf ve organik uçucu yağ kullanabilirsiniz.
Kategori 4: Plastikler, PFAS ve Daha Fazlası
PFAS (Perflorlu Maddeler)
Bu kimyasallar kilim, giysi, yatak takımı, dış mekân malzemeleri, tencere ve tava vb. gibi leke tutmaz, su tutmaz ve yapışmaz ürünlerde bulunabilir.
Formaldehit
Sunta mobilyalarda, "bakımı kolay" veya "kırışıksız" giysilerde ve yatak takımlarında, ojede, kişisel bakım ürünlerinde, yapıştırıcılarda vb. bulunabilmektedir.
Kategori 5: Yiyecek
İşlenmiş gıdalardan kurtulmanızı öneririz. Ayrıca aşağıdakilerden olabildiğince uzak durun.
-Şeker
-Eksitotoksinler - Detaylar için eksitotoksin rehberimize göz atın.
-Organik olmayan yiyecekler
Kategori 6: EMF'ler
Modern teknolojimiz hayatımızı kolaylaştırsa da görünmez toksinleri evlerimize taşıyor. Elektromanyetik alanlar yayan cihazlarımızı nasıl güvenli bir şekilde yöneteceğinizi öğrenin. Örneğin yatak odanızda Wi-Fi özelliği olan ürünleri bulundurmayın veya gece yatarken bunları yatak odanızdan uzaklaştırın veya kapatın. Ayrıca gece yatarken kablosuz internetinizi kapatabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Ev Temizlik Ürünleri ve Çamaşır Deterjanları Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Şey