Yumuşak ve Sert Suyun Çamaşırlar Üzerindeki Etkisi

Kireçli ve Sert Su Nedir ve Zararları Nelerdir?

Bulunduğunuz bölgeye göre suyunuz sert yani kireçli olabilir. Bu da çamaşır deterjanlarının ve makinenizin performansını etkileyebilir. Fakat doğal ve güvenilir yöntemlerle kireçli ve sert suyun etkisini azaltabilir, makinenizi, çamaşırlarınızı ve bulaşıklarınızı koruyabilirsiniz. 

Bulunduğunuz bögeye göre suyunuz sert yani kireçli olabilir. Bu da çamaşır deterjanlarının ve makinenizin performansını etkileyebilmektedir. İyi haber şu ki, parlak ve temiz giysiler elde etmenizi sağlamak için ucuz, kolay ve güvenilir çözümler var!

Kireçli ve sert su nedir? Sert ve kireçli suyun çamaşırlara ve bulaşıklara zararları nelerdir? Kireçli ve sert su deterjan performansını nasıl etkiler? Kireçli ve sert su çamaşır ve bulaşık makisine zararları nelerdir? Bu konuda gerekli ayarlamalar nasıl yapılmaktadır? Su serliği nasıl ölçülür? Kireçli ve sert suyun çözümü nedir?

İşte cevapları...

Sert ve Kireçli Su Nedir?

Su sertliğinin basit tanımı, sudaki çözünmüş kalsiyum ve magnezyum miktarıdır. Sert su, büyük ölçüde kalsiyum ve magnezyum olmak üzere çözünmüş mineraller açısından zengindir. Yumuşak su ise düşük miktarda kalsiyum ve magnezyum içerir veya hiç içermez.

Ellerinizi en son yıkadığınızda sert suyun etkilerini tam anlamıyla hissetmiş olabilirsiniz. Suyunuzun sertliğine bağlı olarak, yıkamak için sabun kullandıktan sonra ellerinizde bir kalıntı kalmış gibi hissedebilirsiniz. Sert suda sabun, kalsiyumla (sert suda nispeten yüksek olan) reaksiyona girerek "sabun köpüğü" oluşturur. Sert su kullanırken ellerinizi, saçınızı veya çamaşırlarınızı temizlemek için daha fazla sabun veya deterjan gerekir (1).

Sertliğe kalsiyum ve magnezyum bileşikleri ve çeşitli diğer metaller neden olur. Suların sınıflandırılmasına ilişkin genel kurallar şunlardır: Kalsiyum karbonat yumuşak olarak sınıflandırıldığından 0 ila 60 mg/L (litre başına miligram); 61 ila 120 mg/L orta derecede sert; 121 ila 180 mg/L kadar sert; ve 180 mg/L'den fazlası çok sert olarak kabul edilir (2, 3).

Su Sertliği Nasıl Ölçülür?

Su sertliği farklı gereçler kullanılarak ölçülebilir. Bunun için pazaryerinden toplam sertlik test kiti edinebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki haritaya bakarak da bulunduğunuz ile göre de suyunuzun sertliği konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Türkiye Sert ve Kireçli Su Haritası

Aşağıdaki haritaya bakarak suyunuzun sert olup olmadığına karar verebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz. 

Sert ve Kireçli Suyun Çamaşır ve Çamaşır Makinesine Olan Zararları

Sert ve kireçli su, çamaşırlar için her zaman bir sorun değildir. Ancak suyunuz çok sertse (diğer bir deyişle yüksek mineral seviyesine sahipse), çamaşır deterjanınızın, şampuanınızın, el sabununuzun ve bulaşık deterjanınızın daha az etkili olmasına neden olabilir. Giysilerin (özellikle siyah giysilerinizin) pis, kirli göründüğünü veya renklerinin hızla solduğunu fark edebilirsiniz.

Sert suyun diğer belirtileri arasında kettle içerisindeki biriken kireçler, bulaşık makinesinden çıkan temiz bulaşıkların üzerinde bulanıklık veya lekeler, su lekeleri, lavabolarda veya küvetlerde kireçlenme, düşük çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi performansı ve boruların tıkanması veya korozyonu sayılabilir.

Sert ve Kireçli Suyun Çözümü Nedir?

1. Yöntem: Kireç önleyici filtreler. Bu filtreleri çamaşır ve bulaşık makinenizin su borusuna bağlatabilirsiniz. Dilerseniz evinizin ana su hattına da bağlatabilirsiniz. Bu yöntem ile tüm evinizin için kireçsiz, yumuşak bir suya sahip olursunuz. 

2. Yöntem: Su yumuşatıcı ürünler. Pureal Doğal Su Yumuşatıcı ve Pureal Deterjan Güçlendiri sert ve kireçli suyu nötralize eder ve yumuşak su haline getirir. Ürünün içeriği %100 doğal ve mineral bazlıdır. Bu ürünler çamaşır ve bulaşık makinelerinde güvenle kullanılabilir. Tek yapmanız gereken ürünü makinenizin deterjan gözüne eklemek. İşte bu kadar!

Pureal Doğal Su Yumuşatıcı %100 dağal, mineral bazlı içeriğe sahiptir. Çamaşır makinelerinde kullanım için üretilmiştir. Suyu yumuşatır, çamaşırlarınızı ve makinenizi korur. Ayrıca daha az deterjan kullanmanızı sağlar. Bu anlamda oldukça ekonomiktir. 

Pureal Deterjan Güçlendiri %100 doğal, mineral bazlı içeriğe sahiptir. Bulaşıklardaki sert su yani beyaz kireç izlerini yok eder. Ayrıca makinenizi kirece karşı korur. 

Ayrıca dilerseniz çamaşır ve bulaşık makinesinin deterjanının gözüne veya direkt olarak içine Pureal Temizlik Karbonatı ekleyebilirsiniz. Pureal Temizlik Karbonatı çok amaçlı bir üründür ve suyu yumuşatır.

Makinelerinizi Kireçe Karşı Korumada Önemli İpucu

Hem bulaşık hem de çamaşır makinenizi boşken Pureal Doğal Kireç Çözücü ile sıcak suda düzenli olarak temizlemek de iyi bir fikirdir. Pureal Doğal Kireç Çözücü, doğal bitki ve mineral bazlı bir üründür ve gıda kalitesinde limon tozu olarak da bilinen sitrik asit ve süt asidi olarak da bilinen laktik asit içerir. Bu, kireç oluşumunu önlemeye ve çamaşır makinenizin ve bulaşık makinenizin ömrünü uzatmaya yardımcı olacaktır.

Sources - Kaynakça

1.https://www.usgs.gov/special-topics/water-science-school/science/hardness-water#:~:text=Hard%20water%20is%20high%20in,residue%20left%20on%20your%20hands.

2. https://www.energy.gov/energysaver/understanding-and-dealing-hard-water

3. https://www.healthline.com/health/hard-water-and-soft-water 

İlginizi çekebilir: Sağlıklı Tuvalet Kağıtları Rehberi! Tuvalet Kağıdı Alınırken Dikkat Edilmesi Gereken 4 Şey!