Banyo derzlerindeki küfler ve temizliği

Banyodaki Küfler Nasıl Temizlenir?

Banyolardaki küfler sağlığınız için zararlıdır. Bu küfleri zehirli temizlik ürünleri kullanmadan temizlemek çok kolay!

Banyo ve tuvaletler havalandırması zor ve nemli alanlardır. Bu durum da küfler için harika bir ortam sağlar. Banyo fayans derzlerinde ve duşlarda küfler güvenilir bir şekilde nasıl temizlenir? sorusu, hemen herkesin merak ettiği bir sorudur.

Hemen hemen herkes, küf ve küf oluşumunu evlerinde deneyimlemiştir. Sabun köpüğü ve nemli sıcak hava kombinasyonunun mükemmel üreme alanı oluşturduğu duşlarda ve küvetlerde küf oluşumu özellikle yaygındır. Neredeyse herkes küf çıkarma için “standart prosedürü” takip eder: bölgeye sert ağartıcı bazlı bir solüsyon kullanmak. Fakat bu uygulama yani klor bazlı ağartıcılar son derece zararlıdır ve evinizin havasını kirletir. Bunun yerine doğal ve güçlü ürünler ile kolayca küflerden kurtulabilirsiniz. 

Küf neden oluşur? Küfün zararları nelerdir? Banyodaki küfler nasıl temizlenir? Küfler güvenilir bir şekilde nasıl temizlenir? 

Gelin bu soruların cevaplarına beraber bakalım!

Küfün İnsan Sağlığına Zararları

Banyolarda, tuvaletlerde, duşlarda, çamaşır makinenizde veya evinizin hava almayan nemli alanlarında küf oluşabilir. Bu küfler aşağıdakiler dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununa neden olabilir (1):

-Solunum Yolu Hastalığı

-Baş ağrısı                                                              

-Göz tahrişi

-Öksürme

-Hapşırma

-Deri döküntüleri

Daha da kötüsü, uzun süreli maruz kalma, aşağıdakiler de dahil olmak üzere daha ciddi sonuçlara yol açabilir (2).

-Astım

-Hafıza kaybı

-Hormonal dengesizlik

-Tükenmişlik

-Kronik sinüs enfeksiyonları

Çamaşır Suyu - Klor Bazlı Ağartıcı ile Küf Temizlemek

Çamaşır suyuyla temizleme söz konusu olduğunda, ağartıcı dumanların burun, boğaz ve ağızdaki mukoza zarlarını anında tahriş ettiği ve zamanla yemek borunuzu, akciğerlerinizi ve solunum sisteminizi bozduğu gösterildiğinden, bu ürünleri soluma birincil endişe kaynağıdır (3).

Solunum sorunu olmayan sağlıklı bir yetişkinseniz, semptomları hemen fark etmeyebilirsiniz, ancak kümülatif etkileri inkâr etmek imkansızdır. Örneğin araştırmalar, hemşireler ve fabrika işçileri gibi düzenli olarak klorlu ağartıcıya maruz kalan kişilerin KOAH geliştirme riskinin %30 arttığını ve yeni başlayan astım veya mesleki astım vakalarının ev temizleme işe ile uğraşanlarda çok daha yaygın olduğunu göstermiştir (4).

CDC'ye göre daha küçük boyutları ve akciğer kapasiteleri nedeniyle çocuklar daha da savunmasızdır. Dünya Sağlık Örgütü ise çamaşır suyunun dünya çapında çocukları en çok zehirleyen toksinlerden biri olduğunu bildirmektedir. Ayrıca, ev tipi çamaşır suyunu, amonyak, sirke, alkol, hidrojen peroksit ve diğer ev temizlik ürünleri gibi diğer maddelerle karıştırıldığında ölümcül olabilir. Çamaşır suyunu yüksek miktarda kirli su veya organik madde ile karıştırmak bile kloroform gazı oluşturabilir (5).

Ağartıcı içeren çamaşır suyu küf probleminizi şiddetlendirebilmektedir!

Bu doğru! EPA’e göre ağartıcı, küfü çıkarmak için önerilmez çünkü yalnızca yüzeydeki küfü öldürür ve küfün temel nedenini ortadan kaldırmaz. Ağartıcının ahşap, halı, alçıpan veya doğal taş gibi gözenekli yüzeylere nüfuz edemediğini de belirtmek önemlidir (6, 7). Neyse ki, daha iyi bir yol var.

Çamaşır Suyu - Klor Bazlı Ağartıcı Olmadan Küf Nasıl Giderilmektedir - Temizlenir?

Gerekenler

  1. Pureal Banyo Temizleyici
  2. Pureal Hijyen Spreyi veya Pureal Doğal Oksijenli Çamaşır Suyu

Talimat

  1. Pureal Banyo Temizleyiciyi küf olan alana bolca püskürtün.
  2. Diş fırçası veya sert fırça ile fırçalayın.
  3. Mikrofiber bir bezle durulayın veya silin.
  4. Son olarak harç hatlarına Pureal Hijyen Spreyi veye Pureal Doğal Oksijenli Çamaşır Suyu püskürterek ve kurumaya bırakın.

Pureal Hijyen Spreyi ve Pureal Doğal Oksijenli Çamaşır Suyu harika bir "köpürme" kalitesine sahip olduğundan, bu yöntem aynı zamanda gözenekli yüzeylerdeki küf kaynağına nüfuz edecektir. 

Küf Oluşumunu Nasıl Önleriz?

Banyo küfüne karşı en iyi savunma sabun köpüğü ve nemi kontrol etmektir. Bu nedenle, sabun köpüğünü temizlemek için Pureal Banyo Temizleyiciyi düzenli olarak kullanın.

Ayrıca duş ve banyolardan sonra fazla suyu kurutmak için bir havlu kullanın, vantilatör kullanarak, pencere açarak veya nem alma cihazı çalıştırarak banyonuzu havalandırın.

Sources - Kaynak

1. epa.gov/mold/mold-and-health#:~:text=Molds%20produce%20allergens%20(substances%20that,red%20eyes%2C%20and%20skin%20rash.

2. https://www.cdc.gov/mold/faqs.htm

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441921/

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441921/

5. https://saniprofessional.com/is-bleach-toxic/

6. https://www.cdc.gov/chemicalemergencies/factsheets/chlorine.html

7. https://www.beyondtoxics.org/work/green-home-cleaning-campaign-1/bleach/ 

İlginizi çekebilir: Pureal İle Güvenilir ve Doğal Biberon ve Emzik Temizliği Nasıl Yapılır? 8 Etkili Yöntem