Yumuşatıcı

Yumuşatıcılar Neden Zararlı? Yumuşatıcı Yerine Kullanılabilecek 4 Doğal Alternatif Ürün Önerisi

Klasik yumuşatıcılar insana, çevreye ve makinelere zararlar verir. Peki ama yumuşatıcı yerine kullanılacak doğal ürünler nelerdir? Doğal ve toksik madde içermeyen yumuşatıcı var mı? İşte detaylar...

Kimyasal deterjanlar ile yıkanmış çamaşırları yumuşatmak ve kokulandırmak için yumuşatıcı ürünler uzun süreden beri kullanılmaktadır. Fakat market reyonlarındaki popüler yumuşatıcı ürünler sanıldığı gibi masum değiller. Büyük bir kısmı pek çok farklı toksik içerik barındırıyor, insanlara ve çevreye sayısız zararlar veriyor. Peki ne yapmalıyız? İşte detaylar...

Yumuşatıcılar Neden Zararlı?

Yumuşatıcılar içerisinde 1000'den fazla insana, çevreye ve makinenize zararlı kimyasallar içerir. Bunlar arasında quatlar, fenoksietanol, galaxolide gibi kanser, solunun yolu ve cilt sorunlar ile ilişkilendirilmiş yüzlerce farklı kimyasal dahildir. 

Yumuşatıcı Yerine Kullanılacak 4 Doğal Alternatif Önerisi 

Doğal yumuşatıcı alternatiflerine yönelmek en doğru hamledir. Çünkü doğal yumuşatıcı alternatifleri içerisinde toksin madde bulunmaz. Doğal içeriklerin bir araya geldiği bu ürünler bir yumuşatıcıdan ihtiyaç duyduğunuz tüm etkiyi size sunar. Yumuşatıcı görevi görecek en popüler olan 4 yumuşatıcı alternatifini listeledik...

Yumuşatıcı Yerine Kullanılabilecek Doğal Ürünler:

  • Yün kurutma topları
  • Sirke
  • Organik uçucu yağlar
  • Bitkisel gliserin

Yün Kurutma Topları

Yün kurutma topları çamaşırlarınız için harika bir üründür. Çünkü hem zamandan, hem enerjiden hem masraftan tasarruf ettirir. Ayrıca tamamen doğaldır. Kokusuzdur ve güvenilir bir yumuşatıcı alternatifi görevi görür. Eğer evinizde çamaşır kurutma makineniz varsa, Pureal Kurutma Toplarını kullanarak çamaşırlarınızın doğal olarak yumuşamasını sağlayabilirsiniz. 

Sirke

Doğadan gelen en iyi ve en güvenilir yumuşatıcı alternatifinden biri olan sirke, pek çok kişi için temizlikte vazgeçilmezler arasındadır. Doğal yapısıyla çamaşırları yumuşatma ve parlatma konusunda harikalar yarattığı net olarak söylenebilir. Bunun için makinenizin yumuşatıcı gözüne 1 çay bardağı sirke koymak yeterlidir. Pureal Çok Amaçlı Doğal Temizlik Sirkesi bunun için en iyi tercihtir. Bu ürünü çok amaçlı olarak hem çamaşırları yumuşatmada, bulaşık makinenizde parlatıcı, hem de yüzey temizlemede güvenle kullanabilirsiniz!

Organik veya Vahşi Toplanmış Uçucu Yağlar

Popüler market yumuşatıcıları, tüketicileri tehlikeli parfümler içeren kokulu ürünler ile cezbeder. Hatta öyle ki bu kokular tüketicilerde bir bağımlılık seviyesine dönüşür. Hatta bir süre sonra bu kokuların olmadığı çamaşırlar 'kirli' olarak bile algılanabilir.

Bundan vazgeçemeyen ama sağlıklı ve doğal yumuşatıcı kullanmak isteyenler organik uçucu yağları kullanabilir. Çeşitli koku seçeneğinden en sevdiğinizi değerlendirebilirsiniz. Dilediğiniz tekli bir uçucu yağı kullanabileceğiniz gibi Pureal olarak hazırladığımız uçucu yağ karışımlarından birini de kullanabilirsiniz.

Örneğin çiçeksi kokular tercih ediyorsanız içerisinde lavanta ve ıtır uçucu yağları olan Pureal Mediterranean Flower Garden Uçucu Yağ Karışımımızı kullanabilirsiniz. Eğer daha çok narenciye kokuları arıyorsanız içerisinde limon ve portakal uçucu yağlarının bulunduğu Pureal Mediterranean Citrus Garden Uçucu Yağ Karışımını tercih edebilirsiniz. Son olarak ise eğer uçucu yağların hijyenik gücünden yararlanmak istiyorsanız içerisinde antibakteriyel ve antiviral uçucu yağların bulunduğu Pureal Four Thieves Uçucu Yağ Karışımını kullanabilirsiniz. 

Uçucu yağları sirke içerisine birkaç damla damlatabileceğiniz gibi kurutma toplarının üzerine de damlatabilirsiniz. 

Unutmayın uçucu yağlar adından da anlaşılabileceği gibi uçucudur, yani kıyafetlerde leke yapmazlar!

Bitkisel Gliserin

Bitkisel gliserin de harika bir yumuşatıcı alternatifidir. Su ile karıştırılarak makinenizin yumuşatıcı gözüne ilave edilir. İstenirse içine uçucu yağlar da eklenerek hoş bir koku yaratılabilir.

Bu ve benzeri doğal yumuşatıcı alternatiflerini kullanarak siz de doğal ve güvenilir bir temizlik sürecini başlatabilirsiniz!

İlginizi çekebilir: Perflorlu ve Poliflorlu Alkil Maddeler (PFAS) Nedir? Zararları Nelerdir?

Yumuşatıcı Zararları Hakkında Bilinmesi Gerekenler: Yumuşatıcı Zararlı mı Değil mi?

Yumuşatıcının zararları bugün dün olduğundan çok daha fazla! Kıyafetlerin güzel kokması, yumuşacık olması için yumuşatıcı ürünlerinin kullanımı uzun yıllardır onulmaz bir alışkanlık haline geldi. Öyle ki günümüzde TV reklamları ile bu ürünler cezbedici hale dönüştürülüyor. Ancak durum hiç de bu kadar masum değil. Yumuşatıcı ürünlerin yetişkin, çocuk ve bebek sağlığında ciddi negatif etkileri olabiliyor.

Yumuşatıcı ürünlerin içerisinde birçok toksik kimyasal madde var. Buna daha onlarcası eklenebilir. Çamaşırlar güzel koksun demeden önce muhakkak aklınıza bu kimyasalları getirin.

Henüz güvenilir çamaşır yıkama konusunda bilinçlenmemiş bireyler ise aynı sorunsalı araştırıyor: yumuşatıcılar zararlı mı değil mi? Uzmanlar yumuşatıcı zararları olarak şunlara işaret ediyor:

  1. Kanser - pankreas kanseri
  2. Ciddi cilt tahrişi,
  3. Ciddi göz tahrişi,
  4. Astım ve solunum yolu sorunları (1)

Bilim insanlarına göre yukarıda etkilerin bazılarını ya da hepsini görebilme ihtimali bulunuyor. Bu faktörler yumuşatıcı zararları konusunda ne denli dikkatli olmamız gerektiğinin net bir kanıtı.

Yumuşatıcı Zararları Konusunda Sıkça Sorulan Sorular

Toplumda genelde “en zararsız yumuşatıcı” diye bir arayış var. Zararlarına rağmen çoğu insan hala bu ürünün etkisinden vazgeçemiyor. Ancak literatürdeki bilgiler ışığında söylenebilir ki zararsız kimyasal yumuşatıcı diye bir şey söz konusu değil.

a) Bebek yumuşatıcıları gerçekten de zararlı mı?

Büyük temizlik üretici firmaları, son yıllarda yumuşatıcı zararları ortaya çıkınca, “bebek yumuşatıcıları” adı altında yeni ürünler üretmeye başladılar. Ürünü daha masum gösterme çabası olan bu yaklaşım maalesef içerikleri değiştirmiyor. Pek çok bebek yumuşatıcısı benzer içeriklere sahip ve size, bebeğinize ve çevreye için büyük zararları mevcut. 

b) Yumuşatıcı kaynatmak zararlı mı?

 Odada hoş koku yaratmak için yapılan bu yöntem son derece yanlış ve zararlıdır. Yumuşatıcıların astıma ve diğer farklı solunum yolu rahatsızlıklarına neden olduğu bilinmektedir. 

c) Zararsız veya güvenilir yumuşatıcı diye bir şey var mı?

Zararsız veya güvenilir bir yumuşatıcı diye bir şey yoktur. Fakat yumuşatıcı olarak kullanabileceğiniz doğal ürünler vardır. Örneğin sirke, uçucu yağlar, gliserin ve kurutma topları güvenilir yumuşatıcı yerine kullanılabilecek ürünlerdir. 

Kaynakça