Askıda çamaşırlar

Çamaşır Suyu Nedir ve Zararları Nelerdir? | Çamaşır Suyu Yerine Kullanılabilecek Alternatif Ürünler

Aşağıdaki başlıklarda ağartıcı olmadan beyaz kıyafetlerin temizliği ile ilgili püf noktaları sizler için araştırıp, yazdık. Gelin beyaz giysilerin temizliğindeki püf noktalara bir göz atalım.

Beyaz kıyafetlerimiz en kaliteli deterjanlarla dahi yıkansa zamanla sararmaya başlar ve ilk günkü beyazlığında kalmaz. Bu nedenle pek çok kişi çamaşırları beyazlatmak için klor bazlı çamaşır suyu kullanır.

Ayrıca yine birçoğumuz çamaşırlarımızı beyazlatmanın haricinde, çamaşırlar ve özellikle tuvalet ve banyo gibi yüzeyleri temizlemek ve hijyen sağlamak için de klor bazlı çamaşır suyu katkılı deterjanlar veya temizlik ürünleri tercih ederiz.

Ancak unutmamamız gerekir ki klor bazlı ağartıcılar - çamaşır suları insan ve hayvan sağlığına zararlıdır, evinizin havasını kirletir ve çevreye karşı oldukça kötü etkileri vardır. Dahası bu bu ürünler zamanla çamaşırları ve yüzeyleri deforme ederler ve yıpranmasına neden olur. 

Bu nedenle klor bazlı ağartıcı - klor bazlı çamaşır suyu olmadan beyaz kıyafetlerin temizliği, beyazlatılması ve hijyen sağlanması için doğal yöntemler kullanmak oldukça önemlidir. Şüphesiz klor bazlı ağartıcı olmadan beyaz kıyafetlerin temizliği ve beyazlatılması ve yüzeylerde hijyen sağlanması hepimizin tercih edeceği bir yıkama yöntemi olacaktır. 

Yani çamaşırlarımız için klor bazlı ağartıcı - klor bazlı çamaşır suyu içermeyen doğal içerikli çamaşır suları ve deterjanlar tercih edebilir ve yine klor bazlı ağartıcı içermeden tuvalet ve banyo gibi yüzeylerde hijyen ve beyazlatma sağlayabilirsiniz. 

Aşağıdaki başlıklarda bazı soruların derinlemesine yanıtlarını bulacaksınız. Bu sorular;

  • Klor bazlı ağartıcı - klor bazlı çamaşır suyu nedir?
  • Klor bazlı ağartıcı - klor bazlı çamaşır suyu zararlı mıdır?
  • Klor bazlı ağartıcı - klor bazlı çamaşır suyu neden zararlıdır?
  • Neden klor bazlı ağartıcı - klor bazlı çamaşır suları çok popüler?
  • Klor bazlı ağartıcı - çamaşır suyu olmadan kıyafetlerin temizliği, lekelerin çıkarılması ve beyazlatılması nasıl yapılır?

Gelin birlikte göz atalım!

Klor Bazlı Ağartıcı - Klor Bazlı Çamaşır Suyu Nedir? 

Yaygın olarak klorlu ağartıcı olarak bilinen sodyum hipoklorit, sodyum klorür ve sodyum hidroksit kimyasallarının bir kombinasyonudur (1). Temizlik, çamaşır, pestisit, kağıt, havuz ve tekstil endüstrilerinde dezenfektan, leke çıkarıcı ve beyazlatıcı kimyasal olarak yaygın olarak kullanılır.

Klor Bazlı Ağartıcı - Klor Bazlı Çamaşır Suyu Zararlı Mıdır?

Kısa cevap: Evet. Klor bazlı çamaşır suyu insanlar, hayvanlar, yaban hayatı, su yaşamı ve çevre için son derece zararlı, tehlikeli ve zehirlidir. Ayrıca klor, Environmental Working Group (EWG) tarafından en kötü temizlik ürünü notu olan 'F' değerini almıştır (2). Her ne kadar evi temizlese de bulunduğunuz ortamın havasını kirletir, size ve çevrenizdekilere ciddi zararlar verir. 

Klor Bazlı Ağartıcı - Klor Bazlı Çamaşır Suyu Neden Zararlıdır?

Klor bazlı ağartıcı ve klor bazlı çamaşır suyu hem insan hem de hayvanlar için oldukça zararlıdır. Ayrıca çevreye ve su yaşamına karşı da toksiktir. Şimdi sırayla zararlarına bakalım.

Klor bazlı ağartıcılar - klor bazlı çamaşır suları;

  1. Cilt ve gözler için aşındırıcıdır ve ciddi yanıklara neden olabilir (3). 
  2. Küf ve mantar oluşumunu teşvik edebilir. Yüzey küfünü öldürür ancak yüzeyin altındaki küfü öldürmez ve görünmeyen küfün içine su vererek onun gelişmesini sağlar. Bu nedenle ABD Çevre Koruma Kurumu (EPA) artık küf giderme için çamaşır suyu önermemektedir (4). 
  3. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC)'ye göre klor içeren ürünler düşük ve erken doğum oranlarını artırır (5). 
  4. Klor bazlı ağartıcılar ve çamaşır suyuları kullanıldığından ortamda çok yüksek miktarda VOC yani zararlı gaz salınımı yaparlar ve evinizin havasını kirletirler. Bu VOC'ler evinizde uzun süre kalır. Aslında temizlendiğiniz düşündüğünüz evinizin havası oldukça zararlı bir hale gelir. Çamaşır suyundan çıkan zararlı gazlar, astım, KOAH, kronik solunum problemleri, alerjik reaksiyonlar ve baş ağrılarını tetikleyebilir (6, 7, 8). 
  5. Klorlu ağartıcı, mikrobiyom sağlığını olumsuz yönde etkileyerek bağışıklığın daha zayıflamasına neden olur (9). 
  6. Yeni araştırmalar, evde çamaşır suyuna pasif maruz kalmanın çocuklarda solunum yolu hastalıkları ve diğer hastalık riskinin artmasına neden olabileceğini gösteriyor (10). 
  7. Ağartıcı, diğer kimyasallar veya organik maddelerle birleştiğinde kloramin gazı oluşturur. Bu gaz cildi, akciğerleri ve gözleri oldukça tahriş edici ve aşındırıcıdır (11). 
  8. Klor bazlı ağartıcılar ve çamaşır suları ayrıca çevreye karşı da toksiktir. ABD Çevre Koruma Kurumu (EPA) tarafından tescilli bir "tehlikeli madde" kategorisindedir. "Sudaki yaşam için son derece toksik ve uzun süreli etkilere sahiptir" (12, 13, 14).  
  9. Kloroform ve nitrojen triklorür gibi çamaşır suyundan çıkan dumanlar da DNA hasarına, kansere, astıma ve bir dizi başka hastalığa neden olabilir (15). 
  10. Klor bazlı ağartıcı ve çamaşır suyu solunum ve mide-bağırsak yollarında tahrişe neden olabilir. Yüksek seviyelere maruz kalmak, solunum ve mide-bağırsak dokularında ciddi aşındırıcı hasara neden olabilir ve ölümcül olabilir.

Neden Klor Bazlı Ağartıcılar Çok Popüler?

Klor bazlı ağartıcılar artık neredeyse her evde var. En çok kullanılan temizlik ürünlerinden biri. Bunun iki temel sebebi var;

  1. Klor bazlı ağartıcılara karşı psikolojik olarak büyük bir bağlılık vardır. Bu ürünü kullandığımızda alanın veya çamaşırın temiz olduğunu hissederiz ve bu da bir güven duygusu sağlar.
  2. Klor bazlı ağartıcılar olukça etkili, ucuzdur ve kullanımı kolaydır. 
  3. Klor bazlı ağartıcıların zararı hakkında yeterince farklındalık hala yaygın değildir.

Fakat unutmamak gerekiyorki klor bazlı ağartıcılar insan ve hayvan sağlığına zararlıdır, çevreye karşı toksiktir. Ayrıca klor bazlı ağartıcı yerine kullanılabilecek aynı etkide güvenilir ürünler ve yöntemler vardır. Bu yöntemler ile kolayca temizlik, leke çıkarma, beyazlatma ve hijyen sağlama yapılabilir.

Klor Bazlı Ağartıcı ve Klor Bazlı Çamaşır Suyu Hangi Ürünler İle Karıştırılmamalıdır?

Klorlu ağartıcı tek başına tehlikelidir. Ancak bazı kimyasallarla ve hatta doğadaki elementlerle birleştiğinde ölümcül bir gaz haline gelebilir.

ASLA ama asla çamaşır suyuyla karıştırmamanız gereken beş şey var:

  1. Asidik temizleyiciler yani sirke ve türevleri
  2. Amonyak
  3. Alkol
  4. İdrar ve kir ve toprak da dahil olmak üzere organik maddeler, çamaşır suyuyla karıştırıldığında tehlikeli kloroform gazı oluşturabilir.

Kısacası çamaşır suyunu hiçbir ürünle karıştırmamak çok önemlidir.

Klor Bazlı Ağartıcı - Klor Bazlı Çamaşır Suyu Olmadan Beyazlatma, Leke Çıkarma, Temizleme ve Hijyen Sağlama Yöntemleri

Klor bazlı ağartıcı - klor bazlı çamaşır suyu olmadan da kolay, etikili ve güvenilir bir şekilde çamaşırları beyazlatabilir, lekeleri çıkarabilir, hijyen sağlayabilir ve yüzeyleri temizleyebilirsiniz!

Sizin, ailenizin, tüylü dostlarınız ve çevre için doğal, etkili ve güvenilir beyazlatma, temizleme ve hijyen sağlama yöntemlerini kullanmanız oldukça önemli. Peki, nedir bu yöntemler? Gelin birlikte göz atalım!

İlginizi çekebilir: Ev Temizliğinde Sirke Kullanmanın 7 Yolu | Sirkenin Temizlikteki Önemi!

1. Pureal Oksijenli Doğal Çamaşır Suyu

Pureal Oksijenli Doğal Çamaşır Suyu çok amaçlı bir üründür ve çamaşır ve yüzeylerde güçlü ve güvenilir bir kullanım sağlar. İçeriğinde yüksek miktardaki hidrojen peroksit (klor içermeyen ağartıcı veya oksijenli su olarak da bilinir) bulunur. Hidorjen peroksit saç beyazlatmadan, dezenfeksiyona tarih boyunca pek çok farklı amaçlı kullanıldı ve hala da kullanılmaya devam ediliyor (16, 17). Pureal Oksijenli Doğal Çamaşır Suyu beyaz çamaşırlarınızı beyazlatır, renkli çamaşırlarınızı parlatır. Çamaşırlardaki lekeleri çıkarırı ve hijyen sağlar.

Diğer doğal çamaşır sularından farklı olarak içeriğinde bulunan ve pirinçten elde edilmiş fitik asit tuzu ile etkisini uzun süre korur. Ayrıca içeriğinden bulunan doğal hindistan cevizinden elde edilmiş sabun ile çamaşırları ve yüzeyleri doğal, güçlü ve güvenilir bir şekilde temizler.

  • Pureal Oksijenli Doğal Çamaşır Suyu'nu çamaşır makinenizin deterjan gözüne bir ölçek ekleyerek kullanabilirsiniz. Hem renkli hem de beyaz çamaşırlarda etkilidir.
  • Ayrıca Pureal Oksijenli Doğal Çamaşır Suyu'nu suda bekletme yöntemi içinde güvenle kullanabilirsiniz. Bunun için bir kovaya 3 - 4 litre su doldurun ve içine 2 ölçek Pureal Oksijenli Doğal Çamaşır Suyu ekleyin. Çamaşırlar içine yerleştirin ve 1 gün kadar bekletin. Sonrasında beklettiğiniz giysilerinizi makine de yıkayabilirsiniz.
  • Son olarak Pureal Oksijenli Doğal Çamaşır Suyu yüzey temizlemek, beyazlatmak, dezenfekte etmek ve hijyen sağlamak için de kullanabilirsiniz. Bunun için 2 litre suyu 3 - 4 ölçek Pureal Oksijenli Doğal Çamaşır Suyu ile karıştırın ve yüzeyleri bu suya daldırılmış bir bezle temizleyin. Dilerseniz yüzeylere direkt olarak püskürterek veya dökerek de güvenle kullanabilirsiniz. 

2. Pureal Doğal Temizlik Karbonatı

Klor bazlı ağartıcı olmadan beyaz kıyafetlerin temizliği konusunda en çok bilinen yöntemlerden bir tanesi de karbonat ile beyazlatmadır. Eski dönemlerde ağartıcılar yokken büyüklerimiz beyazlar için karbonatla temizleme yöntemini kullanırdı. Karbonatı çamaşırlarınızda nasıl kullanabilirsiniz?

Çamaşır makinenizin deterjan bölümüne tercih ettiğiniz deterjanı koyduktan sonra üzerine 1 yemek kaşığı kadar Pureal Doğal Karbonat ekleyebilirsiniz. Karbonat son derece güvenilir doğal bir temizleyicidir.

Ayrıca Pureal Doğal Karbonat'ı su ile macun kıvamına getirerek yüzeylerde bekletebilir ve yüzeylerin çizilmeden temizlenmesini ve beyazlatılmasını sağlayabilirsiniz. 

3. Pureal Çok Amaçlı Doğal Temizlik Sirkesi

Sirke ev temizliğinde uzun süredir kullanılan ve her alanda sık sık kullandığımız bir üründür. Sirkedeki asetik asit, ağartıcıya benzer bir etkiye sahiptir. Kumaşlara zarar vermeden giysilerin parlatılması ve lekelerin çıkarılması için çalışır. Koyu renkli giysilerin renk solmasını önlemek için de tine beyaz sirke de kullanılabilir. Zamanla renklerin solmasına neden olabilecek kalıntıları giderir. Kullanmak için çamaşır makinesinin yumuşatıcı gözüne veya makine durulama döngüsünde iken deterjan gözüne birkaç ölçek ekleyin. 

Hepimizin evinde bulundurduğumuz sirke çamaşır beyazlatmada, parlatmada, koku gidermede ve hijyen sağlamada etkilidir. Çamaşır makinenizde yer alan giysilerinizin üzerine bir miktar sirke püskürterek yıkama gerçekleştirebilirsiniz. 

Makineniz su aldıktan sonra bir süre makinenizi durdurarak sirkeli suda çamaşırlarınızı bekletirseniz beyazlarınızın hem bembeyaz hem de daha parlak bir hal aldığını göreceksiniz. Yine aynı uygulamayı kovada bekletme yöntemiyle de yapabilirsiniz. Ayrıca yüzeyleri de temizlemede oldukça etkilidir tek yapmanız gereken yüzeylere püskürtmek ve silmek!

Pureal Çok Amaçlı Doğal Temizlik Sirkesi içeriğinde bulunan doğal sirke ve hindistan cevizinden elde edilmiş sabun ile doğal, güçlü ve güvenilir çok amaçlı bir kullanım sağlar. Yüzeylerin temizliğinde, çamaşır makinesinde yumuşatıcı ve bulaşık makinesinde parlatıcı olarak da güvenle kullanılabilir.

4. Buhar

Yüzeyleri ve çamaşırları temizlemek, lekeleri çıkarmak, parlatmak ve dezenfekte etmek için aşırı ısıtılmış düşük nemli buharı kullanmak için kuru buharlı buharlı temizleyici kullanabilirsiniz. Bunun solunması güvenlidir ve herhangi bir kimyasal madde gerektirmez. Çamaşırları buharlamadan önce her zaman etiketini kontrol edin.

5. Güneş

Güneş ışığı, lekeleri çıkarmak, zararlı gaz çıkışını hızlandırmak, beyazları beyazlatmak ve giysilerdeki ve giysilerdeki sentetik kokuyu bitirmek için güçlü bir araçtır. Giysilerinizi, çarşaflarınızı, yorganlarınızı, bebek bezlerinizi vb. güneşlemek için bunları birkaç saat doğrudan güneş ışığına maruz bırakın ve lekelerin  kaybolmasını izleyin.

Önemli birkaç nokta:

  • Doğal güneş ışığı renkleri solduracağından, beyaz veya açık renkli giysilerde kullanmak VEYA renkli giysileri tersyüz etmek en güvenli yöntemdir.
  • Lekeyi en iyi şekilde çıkarmak için, giysileri güneşin en güçlü olduğu saatlerde dışarıya çıkarın. Bu genellikle öğle saatlerinden öğleden sonra 3'e kadardır.
  • Güneş ışınları yaz aylarında en güçlü olacak, ancak diğer mevsimlerde de işe yarayacaktır.
  • Giysilerinizi içeri almadan önce mutlaka silkeleyin.

6. Pureal Çok Amaçlı Oksijenli Doğal Leke Çıkarıcı

İçeriğinde bulunan yüksek miktarda sodyum perkarbonat ile harika bir beyazlatıcı ve parlatıcıdır. Ayrıca sodyum perkarbonat çok iyi bir temizleyicidir. Beyaz çamaşırların daha beyaz ve renkli çamaşırların daha renkli olmasını sağlar. 

İlginizi çekebilir: Suni Deri Nasıl Temizlenir? 5 Adımda Etkili Temizlik!

Pureal Çok Amaçlı Doğal Temizlik Sirkesi ve Pureal Oksijenli Doğal Çamaşır Suyu ile Doğal ve Güçlü Yüzey Dezenfeksiyonu Nasıl Yapılır?

Sirke ve Pureal Oksijenli Doğal Çamaşır Suyu içerisinde bulunan hidrojen peroksit birlikte arka arkaya (fakat karıştırmadan!!) kullanıldığında çok güçlü bir dezenfektandır. Bu iki ürün ile tüm yüzeyleri güvenle dezenfekte edebilirsiniz. Bunun için;

  1. Öncelikle yüzeyi doğal bir temizleyici, tercihen Pureal Çok Amaçlı Temizleyici ile temizleyin.
  2. Daha sonra yüzeye Pureal Çok Amaçlı Doğal Temizlik Sirkesi püskürtün ve 5 - 15 dakika kadar bekletin. Ardından mikrofiber bir bezle silin. Ardından yüzeye Pureal Oksijenli Doğal Çamaşır Suyu püskürtün ve 5 -15 dakika bekletin. Ardından mikrofiber bir bezle silin. İşte bu kadar!

Klor Bazlı Ağartıcı - Klor Bazlı Çamaşır Suyu Olmadan Çamaşırların ve Yüzeylerin Temizliği, Beyazlatılması, Lekelerin Çıkarılması ve Hijyen Sağlanması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Klor bazlı Ağartıcı - klor bazlı çamaşır suyu olmadan çamaşırların ve yüzeylerin temizliği, beyazlatılması, lekelerin çıkarılması ve hijyen sağlanması hakkında sıkça sorulan sorulara buradan yanıt bulabilirsiniz. Gelin birlikte göz atalım. İşte sık sorulan sorular ve yanıtları…

A) Beyaz çamaşırlar için klor bazlı ağartıcı - klor bazlı çamaşır suyu kullanılmalı mı?

Beyaz çamaşırlar için ağartıcı kullanılmamalıdır. Bunun yerine doğal ürünler ya da Pureal’ın Oksijenli Doğal Çamaşır Suyu tercih edilebilir.

B) Çamaşır makinasında ağartıcı olmadan beyazlar yıkanır mı?

Çamaşır makinenizde ağartıcı olmadan Pureal Çok Amaçlı Doğal Temizlik Sirkesi, Pureal Oksijenli Doğal Çamaşır Suyu su ya da doğal içerikli deterjanlarla da giysilerinizi beyazlatmanız mümkün.

C) Pureal Doğal Oksijenli Çamaşır Suyu Renkli Çamaşırlarda Kullanılabilir mi?

Genellikle evet. Pureal Doğal Oksijenli Çamaşır Suyu renkli çamaşırlarda kullanılabilir. İçeriğindeki hidrojen peroksit miktarı renkli çamaşırlarınızda renk açmasına neden olacak düzeyde değildir. Pureal Doğal Oksijenli Çamaşır Suyu'nu yün, ipek ve kaşmir gibi hassas kumaşlarda kullanmanızı önermiyoruz. 

D) Pureal Doğal Oksijenli Çamaşır Suyu'nu evcil hayvanlar ve bebeklerin dokunduğu yüzeylerde ve alanlarda güvenle kullanabilir miyim?

Evet! Pureal Doğal Oksijenli Çamaşır Suyu evcil hayvanların ve bebeklerin bulunduğu ve dokunduğu yüzeylerde güvenle kullanılabilir. Fakat ürünün yutulması zararlıdır. Bu nedenle çocukların ve evcil hayvanların ulaşamayacağı yerlerde bulundurulması gerekir. 

E) Pureal Doğal Oksijenli Çamaşır Suyu ile hangi yüzeyleri güvenle temizleyebilirim?

Pureal Doğal Oksijenli Çamaşır Suyu aşındırmayan ve korozif olmayan bir üründür. Bu nedenle tüm iç ve dış mekan yüzeylerinde kullanılabilir. Sadece masif ahşap yüzeylerde kullanmadan önce test etmenizi öneriyoruz. 

F) Pureal Doğal Oksijenli Çamaşır Suyu'nun son kullanma tarihi nedir?

Pureal Doğal Oksijenli Çamaşır Suyu içerisinde hidrojen peroksit barındırır. Hidrojen peroksit uzun süre hava ile temas ettiğinde etkisini kısmen yitirebilir. Bu nedenle ürünün kapağını açtıktan sonra 6 ay içinde ürünü kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca ürünü güneş ışığından uzakta ve oda sıcaklığında muhafaza etmenizi öneriyoruz.  

Sources - Kaynakça 

1. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Sodium-hypochlorite#section=IUPAC-Name  

2. https://www.ewg.org/guides/substances/14153-SODIUMHYPOCHLORITE/

3. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Sodium-hypochlorite#section=GHS-Classification

4. https://www.epa.gov/mold/mold-remediation-schools-and-commercial-buildings-guide-chapter-1

5. https://www.cdc.gov/niosh/topics/repro/disinfectants.html

6. https://community.aafa.org/blog/cleaning-when-you-have-asthma-the-dirty-truth?nc=1

7. https://www.lhsfna.org/bleach-and-other-disinfectants-increase-copd-risk/#:~:text=New%20research%20links%20using%20disinfectants,shortened%20to%20%E2%80%9Cquats%E2%80%9D

8. https://www.lung.org/clean-air/indoor-air/indoor-air-pollutants/cleaning-supplies-household-chem

9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4056765/ 

10. https://oem.bmj.com/content/72/8/602%20

11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30689457/  

12. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Sodium-hypochlorite#section=GHS-Classification

13. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0959652620303851

14.  https://www.lung.org/clean-air/indoor-air/indoor-air-pollutants/cleaning-supplies-household-chem 

15. https://www.cdc.gov/niosh/topics/chloroform/default.html   

İlginizi çekebilir: Parfümler ve Gündelik Hayata Etkileri | Parfüm Nedir? - Nelerde Bulunur? - Zararları Nelerdir? - Nasıl Kaçınırız?