Suni deri

Suni Deri Nasıl Temizlenir? 5 Adımda Etkili Temizlik!

Her suni deri ürünün yıkama yöntemi, iç etiketteki üretici talimatlarına göre değişse de bazı sınırları önceden çizebilir ve yol haritanızı oluşturabiliriz. Gelin şu sorulara doğru ve güncel yanıtları bulalım: Suni deri nasıl temizlenir? Suni deri temizlerken nelere dikkat edilmeli? Suni deri makinada yıkanır mı? Keyifli okumalar dileriz…

Çamaşır temizliği kumaşa göre farklı yaklaşımlar gerektirir. Bu durum suni derilerin temizliğinde de geçerlidir. Kumaş çeşitleri arasında en özel ama bir o kadar da hassas yapıya sahip suni deriler temizlenirken, olağandan çok daha titiz ve özenli olunmalı. Aksi halde hijyen sağlamak isterken ürün kullanılamaz hale dönüşebilir. 

Suni deri, gerçek deri görünümünü vermek için kimyasal materyallerden üretilen bir kumaş türüdür. Estetik ve kullanım konforu açısından bireylerin taleplerine fazlasıyla karşılık verdiği için günümüzde bu kumaşın çok yaygın kullanıldığı görülür. Temizlik ihtiyacı da aynı paralelde artar. Özel yapısı gereği klasik bir kumaş gibi yıkama süreci beklenemez. Ürün temizliğinde kimyasal deterjan kullanılması önerilmez. Ayrıca suni deri nasıl temizlenir sorusunun temel yanıtlarından biri de sıcak sudan kaçınılması gerektiğidir.

Her suni deri ürünün yıkama yöntemi, iç etiketteki üretici talimatlarına göre değişse de bazı sınırları önceden çizebilir ve yol haritanızı oluşturabiliriz. Gelin şu sorulara doğru ve güncel yanıtları bulalım: Suni deri nasıl temizlenir? Suni deri temizlerken nelere dikkat edilmeli? Suni deri makineda yıkanır mı? Keyifli okumalar dileriz…

Suni Deri Nedir?

Doğru bir temizlik süreci için önce o ürünü yakından tanımak gereklidir. Suni deri, “sentetik deri”, ''vegan deri'' ya da “esnek deri” isimleriyle bilinen, PVC ve poliüretan gibi kimyasal maddelerden üretilen, parlak ve sağlam yapılı kumaşlara denir. Giysi, döşeme, mobilya, çanta ve ayakkabı gibi birçok sektörde kullanılır. Her ne kadar PVC zararlı bir içerik olsa da, suni deriler, kolay leke tutmaması, suya karşı dirençli oluşu ve gösterişli haliyle günümüzde en popüler kumaş çeşitleri arasına girer. 

Suni Deri Nasıl Temizlenir? 5 Adımda Etkili Temizlik!

Çoğu insan, deri temizlemenin zor, hatta imkansız olduğunu düşündüğünde, bu kumaşı kullanmamayı tercih edebiliyor. Oysa doğru yöntem ve ürünler kullanıldığında suni deri temizliğinin çok kolay olduğunu görecek ve şaşıracaksınız.

Hangi kumaş olursa olsun, temizliğe koyulmadan önce muhakkak bakım ve yıkama talimatlarını okumanız gerek. Zira bazen kumaş karışımları yapılabiliyor. Bu da bilinenin dışına çıkmayı gerektiriyor. O zaman suni derilerin yıkanmasında ilk adımı paylaşalım: yıkama talimatını okuyun.

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Ev Temizliği Yaparken Kaçınılması Gereken 5 Ürün ve Yerine Kullanabileceğiniz Güvenilir Temizlik Ürünleri

1.      Üründe Leke Kontrolü Yapın

Eğer genel bir suni deri temizliği yapılmayacak, yani lokal temizleme uygulanacaksa, ilk başta lekelerin yerini tespit etmeniz önerilir. İnatçı lokal lekeler için beze doğal ve güvenilir Pureal Çok Amaçlı Temizlik Spreyi püskürtün ve lekeli alanı yavaşça ovalayarak temizleyin. 

Deride leke tespiti yapmanın size birçok faydası olur. En başta kirin çıkması için en etkili mücadeleyi verirsiniz. Dıştan içe tekniğiyle ovarak lekeden tamamen kurtulabilirsiniz.

2.      Soğuk ya da Ilık Su Kullanın

Deri temizliği yaparken muhakkak soğuk ya da ılık su kullanmanız gereklidir. Zira sıcak su kumaşın şeklini bozabilir ve deformasyon yaratabilir. Hatta bazı durumlarda erime dahi meydana gelebilir.

3.      Doğal, Güçlü ve Güvenilir Deterjan Seçin

Suni deri temizliğinde doğru ve güvenilir deterjan seçimi çok önemli bir konudur. Kimyasal ürünler hem kumaş için hem de sağlığınız adına risk teşkil eder. Bu konuda Pureal temizlik ürünleri doğal, güçlü ve güvenilir olması nedeniyle doğru bir tercihtir. 

Suni deri nasıl temizlenir sorusuna verilen klişe cevaplar genelde dış yüzeyi içindir. Ancak biz bir farktan bahsetmek istiyoruz. Bu derilerin iç kısmı da yeteri oranda kirlenmektedir. Zira vücut yağları kıyafetin iç kısımlarında lekelere sebep oluyor. Bunun için giysini içinin de temizlenmesi oldukça önemlidir. İç kirlerden kurtulmak istiyorsanız giysiyi öncelikle ters çevirin ve ardından nemli bir bezle silin. 

4.      Soğuk Su ile Durulayın

Elde yıkama sonrası suni deri, iç ve dış kısmında tek bir köpük kalmayıncaya kadar durulanmalıdır. Aksi halde deride sertleşme ve çatlamalar meydana gelecektir. Bunun için soğuk su kullanılabilir. Durulama olana kadar tekrar tekrar su tazeleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Evde Küf Kokusunu Doğal Yollarla Gidermek İçin 5 Etkili Yöntem

5.      Bonus: Suni Deriyi Dışarıda Kurutun

Sık yapılan yanlışlardan biri, suni deri yıkamasının ardından kurutma makinalarının kullanılmasıdır. Doğru yöntem, gölge ve açık hava bir yere, askı ile asarak kurutmaktır. Üzerindeki damlaları atarak ve havayla teneffüs ederek kuruma işlemi gerçekleşecektir. Doğrudan güneşe koymamanız önerilir. Zira deride solma ve çatlama meydana gelebiliyor.

Suni Deri Temizliği Hakkında Sık Sorulan Sorular

a)     Suni deri makineda yıkanır mı?

Yeni çamaşır makinelerinde artık deri yıkama programları olsa da, suni deriler yıpranmaya çok meyilli olması sebebiyle yalnızca lokal temizleme yapılmasını öneriyoruz. 

b)     Suni deri hangi deterjan ile yıkanır?

Suni deri yıkarken, doğal, güçlü ve güvenilir deterjanlar tercih edilmelidir. SLS, SLES gibi sert yapıdaki deterjanlar suni derilere zarar verebilir. 

c)      Suni deri kaç derece suda yıkanır?

Suni deri sıcak suda yıkanmaz. Bu sebeple soğuk veya ılık su en doğru tercihtir.

 

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? 5 Püf Noktası